Numai paşapoarte biometrice pentru cetăţenii Republicii Moldova

0
113

De pe data de 3 ianuarie curent, cetăţenilor R. Moldova le vor fi eliberate doar paşapoarte biometrice, aceasta fiind o condiţie obligatorie a Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize între RM şi UE. În acest sens, R. Moldova a primit un ajutor financiar din partea UE care va acoperi cheltuielile pentru perfectarea noului tip de paşaport.

Paşaportul biometric se deosebeşte de cel simplu prin faptul că acesta conţine un cip cu date biometrice care, pe lângă informaţia tradiţională despre titular, include o imagine digitală a feţei şi amprentele digitale, elemente menite să preîntâmpine falsificarea documentelor. Cetăţenii care au paşapoarte non-biometrice, eliberate pană la 1 ianuarie curent, vor putea circula cu ele până la expirarea termenului acestora.

Introducerea actelor biometrice a fost condiţionată de necesitatea sporirii nivelului de securitate a documentelor şi contracarării traficului de persoane. Potrivit Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” din cadrul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, în 42 de oficii de documentare, de pe întreg teritoriul R. Moldova, a fost deja instalat utilajul necesar pentru înregistrarea fotografiei digitale şi a amprentelor digitale.

În urma susţinerii financiare din partea UE, costul paşapoartelor biometrice moldoveneşti s-ar putea reduce cu 33%. În prezent, potrivit datelor de la „Registru”, costul perfectării unui paşaport biometric în timp de 30 de zile este de 1250 lei (72,5 euro); în timp de 15 zile – 1750 lei (100 euro), în 10 zile – 2000 lei (116 euro), în 5 zile – 2500 lei (145 euro), în 24 ore – 2870 lei (166 euro), în 8 ore – 3000 lei (174 euro), iar în 4 ore – 3370 lei (195 euro).

La începutul săptămânii, ÎPS Mitropolitul Vladimir a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că paşapoartele biometrice nu constituie un păcat şi nu îndepărtează cetăţenii de Dumnezeu. Totodată, ÎPS Vladimir a ţinut să menţioneze că creştinii nu trebuie să fie obligaţi să primească acest nou tip de document.

Asigurarea populaţiei din R. Moldova cu paşapoarte biometrice constituie o condiţie necesară pentru liberalizarea regimului de vize, negocierile pe marginea căreia au început la 12 ianuarie 2010 la Chişinău. Decizia de a introduce paşapoarte biometrice a fost adoptată de către UE pentru sporirea măsurilor speciale de securitate după atentatele din 11 septembrie 2001.

Dintre ţările UE, Germania este prima care a introdus în anul 2005 paşapoarte cu elemente suplimentare de securizare, cunoscute ca paşapoarte biometrice.

Sursa

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ