Revista presei – Numărul 1

1
153
  1. Americanii au intrat azi în Republica Moldova

Americanii se îndreaptă spre Bălţi – Este vorba despre mai mult de 100 de blindate de diverse tipuri, dar şi maşini de luptă şi de agregate cu scop logistic, toate aparţinând Regimentului 2 Cavalerie al SUA. O defăşurare de forţe la care participă 200 de militari americani. Traseul yancheilor prin Moldova arată că ei se îndreaptă mai întâi spre oraşul Bălţi, unde vor face joncţiunea cu militarii din Brigada 1 de Infanterie Motorizată, pentru a efectua în comun diverse manevre în cadrul exerciţiului „Dragon Pioneer 2016”. Urmează ca în ziua de 9 mai militarii americani să ajungă la Chişinău, unde tehnica lor de luptă va fi expusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/americanii-au-intrat-azi-in-republica-moldova–primele-imagini–de-la-vama-sculeni-415303

 

  1. Un deputat rus a numit autorităţile de la Chişinău ”fascişti neexterminaţi” din cauza militarilor americani

Un deputat rus din Duma de Stat, originar din regiunea transnistreană, Roman Hudeakov, a declarat astăzi că la Chişinău la guvernare au venit nişte „fasciştii neexterminaţi”, deoarece au admis ca tehnică militară a NATO să meargă în marș pe teritoriul țării. Mai mult, acesta a spus că guvernarea din Republica Moldova lucrează pentru Occident şi SUA, şi nu pentru propriul popor.

http://www.timpul.md/articol/-un-deputat-rus-a-numit-autoritatile-de-la-chisinau-fascisti-neexterminati-din-cauza-militarilor-americani-92116.html

 

  1. Banda lui Dodon riscă până la 6 ani de închisoare

Un grup de deputați alături de simpatizanții Moscovei la Chișinău (Garda Tânără) au blocat un drum național în R. Moldova.

Articolul 271. Blocarea intenţionată a arterelor de transport

Blocarea intenţionată a arterelor de transport prin crearea de obstacole, prin stabilirea de posturi sau prin alte mijloace, dacă aceasta a provocat: a) accidente cu oameni; b) alte urmări grave, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

http://www.timpul.md/articol/banda-lui-dodon-risca-pana-la-6-ani-de-inchisoare-92087.html

 

  1. Vlad Plahotniuc a avut o întrevedere la Departamentul de Stat al SUA cu Victoria Nuland

În cadrul vizitei de lucru pe care o desfăşoară în Statele Unite ale Americii, prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc a avut o întrevedere, la Departamentul de Stat al SUA (ministerul de externe american), cu Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de stat american. La întrevedere a participat Bridget Brink, asistent adjunct al Secretartului de stat american, care s-a aflat recent la Chişinău.

Victoria Nuland a remarcat rezultatele obţinute de către coaliţia de guvernare din Republica Moldova, în primele luni de activitate. “Continuaţi în ritmul acesta şi noi vă vom susţine”, a fost mesajul dat de reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, care a accentuat necesitatea ca Guvernul Republicii Moldova să acţioneze consecvent pe calea reformelor. În susţinerea acestui mesaj, Victoria Nuland a anunţat că Departamentul de Stat al SUA este gata să trimită la Chişinău un grup de experţi în domeniile cheie, pentru a asista Guvernul în implementarea măsurilor de reformă la care s-a angajat.

http://www.publika.md/vlad-plahotniuc-a-avut-o-intrevedere-la-departamentul-de-stat-al-sua-cu-victoria-nuland_2612391.html

 

  1. Socialiştii moldoveni au încercat să blocheze intrarea în Republica Moldova a unui grup de blindate americane

Un grup de deputaţi socialişti a protestat luni dimineaţă la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, pe unde au pătruns în ţară mai multe unităţi de tehnică militară ale armatei americane, informează independent.md.

http://adevarul.ro/international/europa/socialistii-moldoveni-incercat-blocheze-intrarea-republica-moldova-unui-grup-blindate-americane-1_572851e05ab6550cb88911f6/index.html

 

  1. Chem autoritatile sa renunte la practicile de restrictionare a accesului la informatiile de ordin public si sa asigure o transparenta autentica in activitatea lor

De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, Maia Sandu indeamna autoritatile sa renunte la practicile de restrictionare a accesului la informatiile de ordin public si sa asigure o transparenta autentica in activitatea lor, a scris ea pe pagina sa de facebook.

http://inprofunzime.md/stiri/politic/maia-sandu-chem-autoritatile-sa-renunte-la-practicile-de-restrictionare—1441571.html

 

  1. BNR va susține banca centrală din R. Moldova în diverse domenii de interes

În perioada 28-29 aprilie guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și consilierul său, Marin Molosag, au efectuat o vizită de lucru la Banca Națională a României. Scopul acestei vizite a fost asigurarea continuității și dezvoltarea relațiilor de colaborare între BNM și BNR, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Băncii Naționale a Moldovei, din partea Băncii Naționale a României la întrevederi au participat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorii Bogdan Olteanu și Liviu Voinea.

În cursul discuțiilor oficialii băncilor centrale din Republica Moldova si România au menționat buna desfășurare, conform planului, a Proiectului Twinning, finanțat de UE în baza parteneriatului cu Banca Națională a României și Banca Națională a Olandei. Au fost recunoscute progresele obținute la etapa actuală, aferente proiectului respectiv de consolidare a capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor UE.

http://www.moldpres.md/news/2016/05/03/16003520

 

  1. Prim-ministrul Cehiei va efectua o vizită în Republica Moldova

Aflat la Praga, vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Lubomír Zaorálek, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul întrevederii a fost pusă în discuție agenda bilaterală de cooperare, fiind apreciată dinamica pozitivă a relațiilor dintre cele două țări, în particular, intensificarea dialogului politic și dinamizarea schimburilor comercial-economice. Cei doi oficiali au discutat despre pregătirea vizitei Prim-ministrului Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka, în Republica Moldova.

Ministrul Lubomír Zaorálek a reiterat disponibilitatea țării sale de a susține în continuare R. Moldova în realizarea programului de reforme, precum și în implementarea politicilor de dezvoltare durabilă.

http://www.moldpres.md/news/2016/05/03/16003518

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ