Numărul utilizatorilor de Internet în R.Moldova s-a dublat, în anul 2006.

0
63

Numărul total al conexiunilor la Internet s-a dublat anul trecut şi a atins cifra de 459,9 mii, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI). Drept urmare acestei creşteri, rata de penetrare a conexiunilor la Internet, raportată la o sută de locuitori ai R.Moldova, a sporit de la 6,59% în 2005, la 13,55% în 2006.

ANRTI precizează că numărul total al conexiunilor include şi conexiunile la Internet în reţelele de telefonie mobilă în baza tehnologiilor GPRS/EDGE. Acestea au crescut, faţă de 2005, cu 26% şi au ajuns la 366,3 mii.
O evoluţie de peste două ori au înregistrat şi conexiunile de acces la Internet în bandă largă (cu o viteză mai mare sau egală cu 128 Kbps) care au atins cifra de 21,7 mii. Majoritatea absolută a utilizatorilor de Internet de mare viteză au ales tehnologia ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), care asigură accesul rapid la reţeaua globală prin linie telefonică obişnuită şi permite de a face concomitent, prin aceiaşi linie, apeluri telefonice. Numărul utilizatorilor care accesează Internet-ul pe această cale a sporit pe parcursul anului trecut 65% şi a ajuns la 16,6 mii.

Pe segmentul conexiuni în bandă îngustă, numărul utilizatorilor de Internet a crescut cu 5,9% şi a atins cifra de 438,2 mii. Numărul abonaţilor care au accesat, în 2006, reţeaua globală prin dial-up (linie telefonică obişnuită) a sporit cu 41,8% şi a alcătuit cifra de 71,9 mii. Experţii afirmă că această creştere a fost determinată, în temei, de extinderea serviciilor de acces la Internet prin dial-up în zonele rurale şi de aplicarea unor tarife mai accesibile pentru serviciile date.

Raportul ANRTI mai precizează că valoarea pieţei serviciilor transport date şi acces la Internet a sporit anul trecut cu 50,3% şi a atins cifra de 196,22 mln lei. Investiţiile efectuate în acest sector au crescut cu 16,8% şi au alcătuit 80,5 mln lei, practic toată suma fiind investită în procurarea şi instalarea echipamentelor de reţea.

Conform situaţiei din 1 ianuarie 2007, la ANRTI erau înregistrate 760 companii autorizate să ofere servicii în domeniul informaticii, inclusiv 234 – transport date prin reţele terestre şi VSAT, dintre care 41 – sunt furnizori operaţionali de servicii de acces la Internet.

Sursa: Basa Press

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ