O biserică în memoria lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

0
65

Stefan cel Mare

Duminică, 15 iulie, creştinii îl pomenesc (stil vechi) pe Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cu acest prilej, la schitul „Sfântul Mormânt”, situat la Buiucanii Vechi, va fi oficiată Sfânta Liturghie. Totodată, se intenţionează sfinţirea locului unde va fi înălţată biserica de iarnă a mănăstirii, cu hramul Ştefan cel Mare şi Sfânt – prima biserică din Republica Moldova înălţată în memoria acestui sfânt român.

Stareţul Mănăstirii „Sfântul Mormânt”, ieromonahul Serghie, a spus că Primăria capitalei a acordat în 2001 un teren pentru construcţia aşezământului monahal. Paraclisul cu hramul „Sf. Ioan cel Nou” a fost deschis din 2003. „În traducere din limba turcă, Buicani înseamnă „mult sânge”. Aici, pe aceste locuri, au fost purtate multe lupte, de către Ştefan cel Mare”, a spus părintele. Ieromonahul Serghie este pictor-iconograf şi a pictat în bisericile din Republica Moldova, România şi Federaţia Rusă.
Potrivit părintelui Serghie, mănăstirea este atestată documentar la 1620, deşi se presupune că ar fi fost înfiinţată mult mai devreme. Din 1620 datează actul de danie prin care Maria Chiriţă, după moartea soţului ei, Dumitrache Chiriţă Paleologu, „hotărăşte să dea satul Buecani Sfântului Mormânt de la Ierusalim”. La 5 aprilie 1621, moşia trece în proprietatea Mănăstirii Galata, de lângă Iaşi, printr-un act semnat de domnitorul Alexandru Iliaş.
Schitul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost distrus în 1941, în timpul unui cutremur de pământ, dar şi în urma alunecărilor de teren. Biserica mănăstirii a fost distrusă în perioada sovietică.
E. D., FLUX

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21666&cat=Editia de Vineri&rub=FiatLUX&num=28

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ