O comisie speciala va examina cine a permis evacuarea apei din lacul Valea Morilor in lipsa unui proiect

0
64

Directia Constructii Capitale va anunta un concurs pentru evacuarea namolului din lacul Valea Morilor si amenajarea zonei, conform unei decizii, aprobata joi, 15 martie, de Consiliul Municipal Chisinau. Cheltuielile pentru proiectare vor fi suportate din bugetul municipal.

Primarul interimar al capitalei, Veaceslav Iordan, a informat consilierii municipali ca a decis, acum o luna, stoparea lucrarilor de evacuare a namolului din lac, pe motiv ca nu exista un proiect de indeplinire a lucrarilor. Potrivit primarului, pana in prezent, au fost cheltuiti 870 de mii de lei.

Consiliul Municipal a mai format o comisie speciala care urmeaza sa analizeze situatia creata la Valea Morilor, in particular, cine a permis evacuarea apei si a namolului din lac, in lipsa unui proiect. Aceeasi comisie va examina si modalitatea de curatare a lacului.

Veaceslav Iordan a mai declarat ca pentru zona lacului Valea Morilor urmeaza sa fie desfasurate concursuri investitionale pentru amenajare, care prevad inclusiv constructia unui complex hotelier si a unui restaurant.

Evacuarea apelor si curatarea de namol a lacului din Parcul Valea Morilor a inceput la 27 octombrie, fiind efectuata de Asociatia de gospodarire a spatiilor verzi. O dispozitie in acest sens a fost semnata de primarul interimar de atunci, Vasile Ursu. Potrivit acestuia, lucrarile urmau sa se desfasoare in conformitate cu prevederile Planului de actiuni privind dezvoltarea generala a teritoriului din Parcul Valea Morilor, aprobat prin Hotarare de Guvern si inclus in proiectele publice prioritare de dezvoltare a municipiului Chisinau.

Ideea reconstructiei zonei Valea Morilor si curatarea lacului de namol a aparut ca urmare a incidentului din vara curenta, cand din cauza stratului mare de namol si a lipsei de oxigen in apa, in lac au pierit peste 3 tone de peste. Primaria Chisinaului de comun cu Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale au propus atunci ca apa si namolul din lac sa fie evacuate, iar fundul bazinului si malurile acestuia sa fie acoperite cu dale de granit.

Parcul „Valea Morilor” si lacul din aceasta zona au fost construite in anul 1952. Suprafata intregii zone este de 102 hectare, dintre care pe 36 de hectare se intinde lacul.
http://www.azi.md/news?ID=43602

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ