O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

0
197

 

 1. Ce cred locuitorii municipiului Buzău despre Unirea Republicii Moldova cu România

Unul dintre cele mai mari municipii de peste Prut își dorește ca Republica Moldova să revină în sânul României. Municipiul Buzău se alătură celor peste 100 de localități din Republica Moldova care au semnat Declarația de Unire cu România, semnând un document asemănător prin care își exprimă dorința ca Republica Moldova să revină în vechile hotare.

https://10tv.md/2018/03/19/video-ce-cred-locuitorii-municipiului-buzau-despre-unirea-republicii-moldova-cu-romania/

 

 1. Un parlamentar cere restaurarea clădirii în care s-a semnat actul Unirii Basarabiei cu Țara

Starea actuală de degradare a clădirii Sfatului Țării din Chișinău și posibilitățile de reabilitare a monumentului istoric de importanță națională l-au determinat pe deputatul Constantin Codreanu să le adreseze în acest sens o întrebare parlamentară factorilor decizionali de la București.

https://10tv.md/2018/03/19/un-parlamentar-cere-restaurarea-cladirii-in-care-s-a-semnat-actul-unirii-basarabiei-cu-tara/

 

 1. #120. Crihana cere Unirea cu România!

Comuna Crihana din raionul Orhei a semnat o Declaraţie de Unire cu România, alăturându-se celor 119 localităţi care au votat în Consiliul Local pentru reîntregirea naţională.

http://infoprut.ro/49601-120-crihana-cere-unirea-cu-romania.html

 

 1. O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean a făcut un demers în acest sens. Documentul, va fi supus votului consilierilor județeni pe 29 martie.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/unire-simbolica-in-anul-centenarului-897765

 

 1. Consultări între aleșii din Republica Moldova și politicienii români. Miza: Unirea!

O sută de reprezentanţi ai administraţiei locale din Republica Moldova, care au semnat Declaraţiile de Unire cu România, au început o serie de consultări cu partidele politice de la Bucureşti pe tema soluţiei pentru Republica Moldova, anunță reprezentanții Platformei unioniste „Acțiunea 2012”. Astfel, primari şi consilieri care şi-au exprimat dorinţa de Reîntregire cu Ţara prin votul majoritar în Consiliile Locale au avut în Capitală întrevederi cu conducerea partidelor politice. Conjugarea eforturilor din partea tuturor formaţiunilor politice, dincolo de disputele partinice şi de acumularea capitalului electoral, spre realizarea unităţii naţionale, crearea unui spaţiu mediatic şi cultural comun, crearea spaţiului economic comun, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice, ajustarea reglementărilor raionale şi locale din Republica Moldova cu reglementările judeţene şi locale din România sunt câteva dintre aspectele abordate în cadrul discuţiilor purtate de aleşii locali din Republica Moldova şi reprezentanţii partidelor politice din România, spun cei de la „Acțiunea 2012”.

https://www.telegrafonline.ro/consultari-intre-alesii-din-republica-moldova-si-politicienii-romani-miza-unirea

 

 1. Un cunoscut Birou de Avocați din Chișinău a semnat Declarația de UNIRE

Membrii Biroului Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii” au semnat Declarația de Unire. Anunțul a fost făcut acum o oră pe pagina de Facebook a organizației.

https://www.timpul.md/articol/un-cunoscut-birou-de-avocai-din-chiinau-a-semnat-declaraia-de-unire-128352.html

 

 1. Consilierii păşcăneni invitaţi să scrie istorie. Proiect de hotărâre pentru unirea cu Republica Moldova

Este argumentul principal cuprins în motivaţia proiectului de hotărâre depus astăzi de secretariatul Primăriei paşcani de consilierul PMP Sorin Olariu. El solicita ca legislativul local să adopte prin vot o declarative de susţinere a unirii cu Republica Moldova şi să fie trimisă Prefecturii Iaşi şi Ministerului de Externe. Subiectul ar putea fi dezbătut chiar în şedinţa de la sfârşitul acestei luni.

http://bittv.info/consilierii-pascaneni-invitati-sa-scrie-istorie-proiect-de-hotarare-pentru-unirea-cu-republica-moldova/

 

 1. Centenarul Unirii Basarabiei cu România, sărbătorit la Odobeşti printr-un eveniment de excepţie

Casa de Cultură din Odobeşti organizează miercuri, 21 martie, de la orele 15, manifestarea „Basarabia, pământ românesc”, cu ocazia aniversării unui secol de la votarea pe 27 martie 1918, în Sfatul Ţării din Chişinău, a Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti cu Regatul României.

http://adevarul.ro/locale/focsani/centenarul-unirii-basarabiei-romania-sarbatorit-odobesti-1_5aaf6e9bdf52022f75c0a673/index.html

 

 1. Daniel Ioniţă: Sărbătorim Marea Unire de la 1918, iar declaraţiile de Unire reprezintă o expresie a bucuriei

În acest an, toţi sărbătorim Marea Unire de la 1918, iar declaraţiile de Unire reprezintă o expresie a bucuriei. Mesajul a fost transmis de ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, la un post de radio.

http://tvrmoldova.md/centenar/daniel-ionita-sarbatorim-marea-unire-de-la-1918-iar-declaratiile-de-unire-reprezinta-o-expresie-a-bucuriei/

 

 1. Andrian Candu: Limba oficială a Republicii Moldova este limba română

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, spune că limba vorbită în Republica Moldova este româna. Şeful Legislativului a menţionat că şi-ar dori ca Articolul 13 din Constituţie să fie modificat. Asta chiar dacă Marian Lupu, colegul său de partid, crede contrariul. Declaraţiile au fost făcute la Interviurile Telejurnalului, de la TVR Moldova, realizată de jurnalistul Vitalie Guţu.

http://tvrmoldova.md/actualitate/andrian-candu-limba-oficiala-a-republicii-moldova-este-limba-romana/

 

 1. Un colecţionar basarabean expune la Buzău drapele istorice din România şi Republica Moldova

Colecţionarul Petru Costin, din Republica Moldova, a dus la Buzău o parte dintre cele 500 de drapele istorice româneşti şi moldoveneşti pe care le deţine în colecţie. Drapelele expuse la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” nu sunt originale, dar au fost reproduse în cele mai mici amănunte de meşteri din Republica Moldova.
http://adevarul.ro/locale/buzau/un-colectionar-basarabean-expune-buzau-drapele-istorice-romania-republica-moldova-1_5aaffd02df52022f75c5f765/index.html

 

 1. România, cel mai mare creditor al Republicii Moldova în anul 2017

În anul 2017 Republica Moldova a beneficiat de împrumuturi de stat externe în sumă totală de 195,6 milioane dolari (echivalentul a 3,63 miliarde lei), în scădere cu 34,7 milioane dolari sau cu 15,1% faţă de anul 2016, arată un raport al Ministerului Finanţelor.

http://tvrmoldova.md/economic/romania-cel-mai-mare-creditor-al-republicii-moldova-in-anul-2017/

 

 1. Diaspora votează declarația de Unire: Care sunt orașele semnatare

Unire și dincolo de frontieră. Alături de localitățile semnatare din țară s-a alăturat și diaspora din Uniunea Europeană. Este vorba despre cetățenii moldoveni din Londra, Parma, Roma și Belgia. Anterior, au votat și cei din Paris.

http://unimedia.info/stiri/foto-diaspora-voteaza-declaratia-de-unire-care-sunt-orasele-semnatare-150044.html

 

 1. Un secui și doi nevăzători pornesc mâine cu Steagul Unirii spre Chișinău: ”Veniți cu noi!”

În anul Centenarului Marii Uniri, martie este luna Basarabiei. Au fost multe manifestări până acum, iar cele mai multe evenimente au fost organizate de către societatea civilă. Unul din ele, care începe mâine, se numește Marșul Unirii și a fost inițiat de trei persoane: un secui și doi români nevăzători. Ei vor porni marți din fața statuii lui Ștefan cel Mare din Iași și vor merge pe jos până la Chișinău pentru a duce acolo Steagul Unirii.

https://www.libertatea.ro/stiri/social/un-secui-si-doi-nevazatori-pornesc-maine-cu-steagul-unirii-spre-chisinau-veniti-cu-noi-2184462

 

 1. Moldovenii au mai multă încredere în presa din România și Rusia, decât în cea din R.Moldova

Moldovenii au mai multă încredere în presa din România și Rusia, decât în cea din R.Moldova, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda Asociaţiei pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova.

https://deschide.md/ro/stiri/social/28072/SONDAJ–Moldovenii-au-mai-mult%C4%83-%C3%AEncredere-%C3%AEn-presa-din-Rom%C3%A2nia-%C8%99i-Rusia-dec%C3%A2t-cea-din-RMoldova.htm

 

 1. Fratii de peste Prut ne-au vizitat ieri; moment-cheie in pregatirea infratirii de la Badacin din 27 martie

O delegatie condusa de primarul Ion Cretu din comuna Razeni, de langa Chisinau, a ajuns ieri (luni 19 martie) in Salaj, pentru a se intalni cu primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, si cu prefectul Florin Florian. A fost un moment-cheie al demersului initiat de Graiul Salajului pentru infratirea celor doua comune, din care provin faptuitorii Unirii de la 1 Decembrie 1918 – Iuliu Maniu, din Badacin, comuna Pericei, care a pus decisiv umarul la Unirea Transilvaniei cu Romania, si Ion Inculet, din Razeni, care a semnat actul Unirii Basarabiei.

http://www.graiulsalajului.ro/fratii-de-peste-prut-ne-au-vizitat-ieri-moment-cheie-in-pregatirea-infratirii-a-59272?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GraiulSalajului+%28Graiul+Salajului+-+Ziar+de+opinie%2C+informatie+si+publicitate+din+Zalau%2C+judetul+Sala%29

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ