O fracţiune din CMC reclamă lipsa de dialog politic dintre formaţiunile necomuniste din Consiliu

0
66

Fracţiunea Partidului Democrat din Consiliul municipal Chişinău reclamă lipsa de dialog dintre reprezentanţii partidelor politice necomuniste din cadrul CMC şi îşi exprimă îngrijorarea că până în prezent nu a fost creată şi nici măcar nu se poartă discuţii privind noua administraţie a municipiului.

Vladimir Filat, membru al fracţiunii PD, a declarat miercuri, 4 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă că în urma discuţiilor şi reflectării asupra situaţiei, a decis să-şi depună mandatul de consilier municipal în favoarea celei de deputat. El susţine că s-a gândit la modul cel mai serios să rămână în CMC, în fruntea fracţiunii PD şi, eventual, în calitate de preşedinte al Consiliului, însă lucrul trebuia să se întâmple în urma discuţiilor care nu au avut loc şi ar putea nici să nu aibă loc în perioada imediat următoare.

Sursa citată a mai declarat că primarul general poate administra eficient municipiul doar cu susţinerea reală şi conştientă a consilierilor municipal. Este clar că pentru aceasta este nevoie de o coaliţie de cel puţin 26 de consilieri. Deci, funcţia de iniţiator al negocierilor trebuia să fie primarul Dorin Chirtoacă.

Alexandru Tănase, preşedintele fracţiunii PD din CMC, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu faptul că până în prezent nu este formată noua administraţie a municipiului. Este o situaţie alarmantă, inclusiv din cauza că actuala administraţie a moştenit de la fosta administraţie datorii de peste 300 mil. lei. Este necesară constituirea unui comitet anticriză pentru a reacţiona prompt şi adecvat la această situaţie, a mai declarat Tănase. Potrivit lui, este necesar ca forţele politice care deţin un număr mai mare de voturi în CMC să dea dovadă de inteligenţă şi abilitate, să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să convoace de urgenţă o şedinţă în care vor fi numiţi viceprimarii, pretorii, va fi anunţat concurs pentru mai multe funcţii ce fac parte din organigrama primăriei, pentru a avea o administraţie viabilă cât mai curând.

Până în prezent în CMC au fost create şase fracţiuni. Cea mai mare – cea a comuniştilor – alcătuită din 16 peroane a declarat că trece în opoziţie totală. Următoarea fracţiune în ordine numerică este cea a Partidului Liberal (partid din care face şi Chirtoacă) – 11 membri, fracţiunea Alianţei „Moldova Noastră” – 7, PD şi fracţiunea social democrată – câte 4 membri şi fracţiunea PPCD – cu 4 consilieri.

Acum o săptămână, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că partidele necomuniste poartă discuţii asupra creării unei alianţe în CMC. Ghimpu a spus că a avut discuţii telefonice cu mai mulţi lideri de partide, printre care preşedintele AMN, Serafim Urecheanu, liderul PD, Dumitru Diacov, preşedintele creştin-democraţilor Iurie Roşca. Potrivit sursei citate, discuţiile vor continua, iar părţile speră că se va ajunge la un numitor comun pentru a confirma trecerea comuniştilor în opoziţie.

Sursa:info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ