O nouă activitate dedicată “Centenarului Marii Uniri”, la Fălticeni

0
157
  1. O nouă activitate dedicată “Centenarului Marii Uniri”, la Fălticeni

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni a găzduit joi, 12 aprilie,  Simpozionul “Centenarul Marii Uniri”, activitate derulată în cadrul proiectului „Marea Unire”, desfăşurat în acest an în municipiul Fălticeni sub girul administraţiei locale. Întâlnirea a început prin intonarea imnului României, apoi a continuat prin vizionarea expoziţiei “Centenarul Marii Uniri 1600 – 1859 – 1918”, care cuprinde imagini ale momentelor istorice care au marcat România în cei 300 de ani, dar şi figurile emblematice ale înfăptuirii statului unitar, începând cu Mihai Viteazul, care a realizat pentru prima dată unirea unui teritoriu apropiat ca întindere de cel al României de astăzi, fiind simultan domnitor în Ţara Românească (1593-1601), Transilvania (1599-1600) şi Moldova (1600).

https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-04-14/O-noua-activitate-dedicata-Centenarului-Marii-Uniri-la-Falticeni

 

  1. Rogozin îi răspunde lui Filip: Rusia nu-și va retrage trupele din Transnistria!

Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, sfidează din nou Chișinăul. Acesta afirmă că Moscova nu va admite lichidarea așa-zisei misiuni de menținere a păcii din Transnistria. Mai mult decât atât, el sugerează că poziția Chișinăului cu privire la prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova, nu are nicio importanță pentru Kremlin.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/29382/Rogozin-%C3%AEi-r%C4%83spunde-lui-Filip-Rusia-nu-%C8%99i-va-retrage-trupele-din-Transnistria!.htm

 

  1. Pădurea Centenar, demers al silvicultorilor din România şi Republica Moldova

Silvicultorii din România și Republica Moldova vor planta o pădure memorială în comuna Crețești din județul Vaslui. Acţiunea care se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri va demara pe 17 aprilie.

http://infoprut.ro/49803-padurea-centenar-demers-al-silvicultorilor-din-romania-si-republica-moldova.html

 

  1. Numărul cetățenilor R. Moldova care obțin cetățenia României, în CREȘTERE permanentă: Peste jumătate de milion de basarabeni și-au redobândit identitatea românească

Conform datelor prezentate de ANC portalului Stopfals.md, din anul 2002 și până la 30 martie 2018, în total 521.025 cetățeni din Republica Moldova au redobândit cetățenia statului român. http://www.ziarulnational.md/numarul-cetatenilor-r-moldova-care-obtin-cetatenia-romaniei-in-crestere-permanenta/

 

  1. Generaţia Marii Uniri, episodul 5. Cum i-a forţat Iuliu Maniu pe unguri să renunţe la Transilvania

Iuliu Maniu, condamnat în comunism de Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Bucureşti la închisoare pe viaţă pentru „crimă de complot“ şi „înaltă trădare“, şi-a trăit ultimii ani în penitenciarul din Sighet. Înainte de arestare, îndepărtase Transilvania de Austro-Ungaria şi o îndreptase, în 1918, spre Unirea cu Vechiul Regat al României, iar în 1944 îl sfătuise pe Regele Mihai să-l demită pe mareşalul Ion Antonescu.

http://adevarul.ro/cultura/istorie/serial-generatia-marii-uniri-episodul-5-i-a-fortat-iuliu-maniu-unguri-renunte-transilvania-1_5ad1825cdf52022f75cf1514/index.html

 

  1. Siemens SRL va reabilita stații de transformare în Republica Moldova

Intreprinderea de Stat „Moldelectrica” a selectat compania Siemens SRL pentru reabilitarea a 14 statii de transformare in Republica Moldova.

Statiile de transformare sunt dispuse pe intreg teritoriul tarii, iar finantarea proiectului este asigurata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, conform unui comunicat de presa emis de companie.

https://www.timpul.md/articol/siemens-srl-va-reabilita-staii-de-transformare-in-republica-moldova-129274.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ