O parte din banii pe care Elveţia îi acordă României vor fi folosiţi pentru proiecte în R. Moldova

0
67

Anumite proiecte din Acordul-Cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României vor fi destinate şi Republicii Moldova, a declarat marţi pentru NewsIn ministrul de externe, Teodor Baconschi, precizând că acestea vor fi realizate cu know-how elveţian şi cu participare românească.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a semnat marţi Acordul-Cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României prin care, potrivit angajamentelor asumate de Berna în faţa UE, România primeşte o asistenţă de 181 de milioane de franci elveţieni (circa 140 de milioane de euro). Sunt vizate domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma sistemului judiciar, securizarea frontierei de est, educaţie şi incluziune socială, precum şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a precizat, într-un interviu telefonic pentru NewsIn, că acordul de asistenţă în valoare de 181 de milioane de franci elveţieni, pentru cinci ani, are la bază proiecte eligibile care vor fi prezentate de către partea română la Ministerul de Externe al Confederaţiei Elveţiene şi apoi, după validare, vor fi deschise liniile de finanţare. „Am convenit, totodată, să deschidem o portiţă şi către Republica Moldova şi anume să facem cu know-how elveţian şi cu participare românească anumite proiecte care să fie destinate şi R. Moldova”, a adăugat ministrul Baconschi.

„Noi vom genera la Bucureşti proiectele şi prin Ministerul Elveţian de Externe ele vor fi aprobate şi finanţate pe măsură ce le prezentăm. Vreau să vă spun că am convenit cu doamna Micheline Calmy-Rey şi să facem proiecte în trei, româno-elveţiene cu descărcare în Republica Moldova”, a declarat Teodor Baconschi pentru Radio România.

Elveţia – care nu este membră UE, dar face parte din spaţiul Schengen – are o relaţie specială cu blocul comunitar, principalul său partener economic. Berna are încheiate cu Uniunea Europeană o serie de acorduri bilaterale ce reglementează cu precădere relaţiile lor comerciale. În aceste condiţii, Elveţia s-a angajat să contribuie financiar la efortul UE de asistare a noilor membri estici, astfel încât aceştia să poată ajunge la nivelul vechilor membri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ