O școală din județul Cluj s-a înfrățit cu o școală din raionul Edineț. Prima acțiune comună – „Țineți sus steagul limbii române literare!”

0
136

 

  1. Români din comunitățile istorice, laureați ai Galei ICR a premiilor de excelență

Cea de-a doua ediție a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice și-a desemnat câștigătorii, luni, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Teatrul Național din București.

Organizat de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a prilejuit recunoașterea contribuției unor personalități ale vieții socio-culturale din cadrul comunităților românești la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință.

Premiile au fost oferite de Institutul Cultural Român, iar patru dintre acestea de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, partener al ICR în organizarea evenimentului.

http://www.agerpres.ro/cultura/2017/01/30/romani-din-comunitatile-istorice-laureati-ai-galei-icr-a-premiilor-de-excelenta-22-38-31

 

  1. O școală din județul Cluj s-a înfrățit cu o școală din raionul Edineț. Prima acțiune comună – „Țineți sus steagul limbii române literare!”

Școala gimnazială Chinteni din județul Cluj și Gimnaziul Tîrnova din raionul Edineț au încheiat pe 27 ianuarie un parteneriat educațional, sub genericul „Pro educație, cultură și civilizație – Împreună spre succes!”. Prima acțiune comună prevăzută de acord s-a derulat la școala de pe malul stâng al Prutului și s-a intitulat „Țineți sus steagul limbii române literare!”.

http://infoprut.ro/46422-o-scoala-din-judetul-cluj-s-infratit-cu-o-scoala-din-raionul-edinet-prima-actiune-comuna-tineti-sus-steagul-limbii-romane-literare.html

 

  1. Augustin Lazăr a felicitat Procuratura din Republica Moldova pentru progresele sale

Procourorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Augustin Lazăr, a felicitat Procuratura din Republica Moldova pentru progresele sale în implementarea reformei şi modernizarea procuraturii, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul General.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a participat la Chişinău, pe data de 27 ianuarie 2017, la ceremonia festivă şi conferinţa internaţională cu tema „Perspectivele dezvoltării procuraturii moderne: asigurarea independenţei şi specializarea procurorilor”, organizate cu ocazia aniversării a 25 de ani de la crearea Procuraturii Republicii Moldova.

http://www.bursa.ro/augustin-lazar-a-felicitat-procuratura-din-republica-moldova-pentru-progresele-sale-315985&s=politica&articol=315985.html

 

  1. Copiilor bolnavi de cancer li se administrează medicamente prin perfuzie

Strigătul de ajutor de la Chişinău a fost auzit la Bucureşti. S-au colectat bani destui pentru achiziţionarea a cinci infuzomate. Directorul asociaţiei „Tighina” dă asigurări că până la sfârşitul lunii 10 asemenea aparate vor fi aduse în ţară. Un aparat costă aproape 1500 de euro.

„Situaţia la capitolul dotări lasă foarte mult de dorit. În secolul 21, în RM dotările serviciilor şi mai ales de oncologie, tratamentul la copii care nu au timp de aşteptare trebuie făcut la timp şi calitativ. Copii care au posibilitatea să facă tratament cu aşa aparate au şansă mai mari de a trăi”, afirmă Alexei Paluţă,  medic, director Asociaţia „Tighina”.

http://tvrmoldova.md/social/video-copiilor-bolnavi-de-cancer-li-se-administreaza-medicamente-prin-perfuzie/

 

  1. Adservio România vrea să se extindă și mai mult în Republica Moldova

Platforma digitală pentru management educațional Adservio intenționează să se extindă și mai mult În Republica Moldova. În țara noastră este deja o instituție de învățământ care a implementat această platformă, în timp ce în România sunt în jur de 40, iar administratorii estimează că în 2017 numărul acestora va ajunge până la 100. De precizat că fondatorul companiei fiice este nepotul fostului premier Vlad Filat.

http://agora.md/stiri/27470/adservio-romania-vrea-sa-se-extinda-si-mai-mult-in-republica-moldova-in-2014-partener-de-afaceri-era-nepotul-lui-filat

 

  1. AICI DODON NU E PREȘEDINTE

Azi lansăm o altă inițiativă prin care rezistența noastră să se manifeste și în afara internetului. Vrem să arătăm că Republica Moldova nu cedează și nu poate fi acaparată în întregime de dodoni. Astfel, pentru a arăta că există o mulțime de oameni și locuri pe care dodon nu îi reprezită în niciun fel am creat proiectul  AICI DODON NU E PREȘEDINTE! Vrem ca imaginea de mai sus să fie prezentă pe ușile a cât mai multor instituții și case ale oamenilor din Republica Moldova.

E foarte simplu să participi și TU. E foarte important ca fiecare om să se implice. Trebuie doar să descarci una dintre imaginile de mai jos; să o printezi; să scrii jos pe cele două linii cu markerul instituția/adresa unde va sta; să o lipești la intrarea în școală, universitate, bloc de locuit sau chiar pe poarta/ușa casei tale; să fotografiezi cum ți-a ieșit și să postezi poza pe facebook cu hashtag-uirle: #aicidodonnuepresedinte #NUdodon

Dacă nu o vei descărca și lipi TU, nu o va face nimeni în locul tău. Pentru rezistență contează fiecare om,  fiecare  ajutor. Fii unul dintre noi!

http://tinerii.md/aici-dodon-nu-e-presedinte/

 

  1. Presa din Transnistria, despre Dodon: S-a remarcat prin afirmaţii de genul – Chişinăul trebuie să-i ceară scuze Tiraspolului pentru războiul de pe Nistru

Postul de televiziune din stânga Nistrului TSV a publicat duminică, 29 ianuarie, un reportaj intitulat „Referendumul lui Dodon: despre ce polemizează Chişinău şi Tiraspol”. În cadrul materialului jurnalistic, reporterii au lăudat activitatea preşedintelui Moldovei şi au subliniat că acesta s-a făcut remarcat prin afirmaţia că autorităţile de la Chişinău trebuie să-i ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992.
http://adevarul.ro/moldova/politica/presa-transnistria-despre-dodon-s-a-remarcat-afirmatii-genul-chisinaul-trebuie-sa-i-ceara-scuze-tiraspolului-razboiul-nistru-video-1_588f41c75ab6550cb8f026b1/index.html

 

  1. Când şi unde vă puteţi lua rămas bun de la regretatul Ion Ungureanu

Corpul neînsufleţit al regretatului actor şi regizor Ion Ungureanu va fi depus în această noapte la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”. Marţi, la 10:00, va fi adus pentru un omagiu de rămas bun în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, după care cortegiul funerar se va îndrepta la Cimitirul central Ortodox de pe str. Armenească, unde va fi înhumat.

Amintim că Ion Ungureanu s-a stins din viaţă sâmbătă la Spitalul „Colţea” din Bucureşti, din cauza unei maladii incurabile. Corpul neînsufleţit al artistului a fost transportat astăzi de la Bucureşti de un echipaj de salvatori.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni. A debutat în cinematografie în 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul „Moldova-film”. În decursul timpului, s-a impus ca interpret care ştie să îmbine firescul cu expresivitatea artistică.

http://www.jc.md/cand-si-unde-va-puteti-lua-ramas-bun-de-la-regretatul-ion-ungureanu/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ