O statuie a Regelui Ferdinand, demolată de comuniști, a fost reinaugurată la Țepilova Mare, în Basarabia

0
90
  1. O statuie a Regelui Ferdinand, demolată de comuniști, a fost reinaugurată la Țepilova Mare, în Basarabia

Sâmbătă 6 mai 2017, ora 11.00 a fost inaugurat Monumentul Regelui Ferdinand I în satul Țepilova Mare, comuna Ocolina, raionul Soroca – Republica Moldova.

Monumentul a fost restabilit la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi. La acest proiect s-a lucrat 19 luni de zile. Piatra a fost executată la Cosăuți de sculptorul Vladislav Lozan iar bronzul a fost turnat de echipa meșterului Veaceslav Jiglițchi.

 

http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/O-statuie-a-Regelui-Ferdinand-demolata-de-comunisti-a-fost-reinaugurata-la-Tepilova-Mare-in-Basarabia-143116

 

 

  1. Chişinăul se va împărţi în două de 9 Mai. În timp ce unii vor sărbători Ziua Victoriei, alţii vor petrece de Ziua Europei

Capitala Republicii Moldova va încerca marţi, 9 Mai, să-i împace pe toţi moldovenii. În timp ce unele ONG-uri şi partide politice vor organiza la Chişinău evenimente dedicate zilei de 9 Mai – Ziua Victoriei, altele vor sărbători Ziua Europei.
Membrii Organizaţiei „Onoare, Demnitate şi Patrie” vor promova tricolorul, limba română şi unirea Republicii Moldova cu România în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Scuarul magazinului UNIC, în faţa Oficiului Poştal Central, Memorialul „Eternitate”, Parcul „Afgan”. Iar Partidul Liberal organizează un miting la Teatrul de Operă şi Balet şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/chisinaul-imparti-doua-9-mai-In-timp-unii-vor-sarbatori-ziua-victoriei-altii-vor-petrece-ziua-europei-1_5910686b5ab6550cb8e77f9a/index.html

 

  1. Cărți pentru frații basarabeni

Primăria comunei Cozmești a inițiat un demers de suflet original: o donație de cărți pentru biblioteca din comuna basarabeană Chetrosu, cu care este înfrățită. Cei care vor să contribuie sunt așteptați la sediul ziarului Obiectiv.

http://obiectivvaslui.ro/carti-pentru-fratii-basarabeni-2/

 

  1. PNL din România condamnă inițiativa de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova

Partidul Național Liberal (PNL) din România anunță că urmărește cu mult interes dezbaterea din Republica Moldova referitoare la schimbarea sistemului electoral, îndeosebi poziționările actorilor politici și ale societății civile și spune că sprijină fără rezerve poziția adoptată de partidele politice europene PPE și ALDE care s-au exprimat categoric împotriva introducerii unui sistem majoritar pur.

http://independent.md/pnl-din-romania-condamna-initiativa-de-schimbare-a-sistemului-electoral-in-republica-moldova/

 

  1. Unire la nivel local: O comună din Prahova s-a înfrățit cu o comună din Hîncești

Autoritățile locale leagă malurile de Prut. Comuna Cotul Morii din raionul Hîncești s-a înfrățit luni cu comuna Ștefești din județul Prahova. Acordul de cooperare a fost semnat de primarul din Republica Moldova Lucica Guștiuc și de edilul din România Vasile Tăbăraș.

http://infoprut.ro/47158-unire-la-nivel-local-o-comuna-din-prahova-s-infratit-cu-o-comuna-din-hincesti.html

 

  1. Chișinău și București, două inimi românești: Un acord de cooperare va fi semnat în România

O înțelegere de cooperare între Sectorul 1 al Bucureștiului și Sectorul Centru al Chișinăului va fi încheiată marți de edilul Dan Tudorache și de pretorul Oleg Poiată. La eveniment vor participa primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, consilieri locali din Sectorul 1, dar și alte persoane publice din România și Republica Moldova.

http://infoprut.ro/47157-chisinau-si-bucuresti-doua-inimi-romanesti-un-acord-de-cooperare-va-fi-semnat-in-romania.html

 

  1. România aduce R. Moldova acasă! A obținut finanțare europeană pentru patru proiecte mari de INFRASTRUCTURĂ, implementate pe ambele maluri ale Prutului

Comisia Europeană (CE) a aprobat sumarele de proiect ale celor patru proiecte mari de infrastructură incluse în Programul Operaţional România – Republica Moldova 2014-2020, pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) este Autoritate de Management, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24695-2017-05-08-10-18-25.html

 

  1. Știrile dimineții: PD ironizează pe seama protestatarilor din fața Parlamentului

Protestele contra deciziei Parlamentului de a vota modificările la Codul electoral, pentru a introduce sistemul mixt de vot, în baza propunerilor PSRM, vor continua astăzi. „Revenim de la o luni! 17:00 în fața Parlamentului” este îndemnul de pe rețelele de socializare, susținut de o serie de ONG-uri importante din țară și de partidele de opoziție extraparlamentare.

http://moldnova.eu/ro/stirile-diminetii-pd-ironizeaza-pe-seama-protestatarilor-din-fata-parlamentului-15627.html/

 

  1. Un nou protest în faţa Parlamentului de la Chişinău faţă de votul mixt: Nu trebuie să schimbăm sistemul electoral, dar oamenii

Câteva zeci de reprezentanţi ai unor partide de opoziţie şi ONG-uri de la Chişinău au ieşit din nou luni, 8 mai, la un protest în faţa Parlamentului. Protestatarii solicită Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor să retragă proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul electoral mixt şi să menţină actualul sistem de vot.

http://adevarul.ro/moldova/politica/video-nou-protest-fata-parlamentului-chisinau-fata-votul-mixt-nu-trebuie-schimbam-sistemul-electoral-oamenii-1_591077ba5ab6550cb8e7ea8c/index.html

 

  1. Martirii basarabeni în Gulag-ul Sovietic, invocați la Parohia românească „Sfânta Cruce” –Torino II, după Taina Sfântului Maslu

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, vineri, 5 mai 2017, în biserica Parohiei „Sfânta Cruce” –Torino II a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de 11 preoţi şi un diacon din parohii ale Protopopiatului Piemonte I – Valle d’Aosta, Centru – Nord, transmite Părintele Ioan Lupasteanu, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/diverse-sport/24692-2017-05-08-10-04-30.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ