O toamnă bogată în înfrăţiri

0
261
  1. În ajun de anul nou pe stil vechi, la Cahul are loc Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Capra, ţurca, breaza”

În satul Crihana Veche din raionul Cahul se desfășoară astăzi Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Capra, ţurca, breaza”.

Cetele de colindători au încantat auditoriul cu colinde și urături tradiționale specifice regiunii de sud a Republicii Moldova.

„Capra” este unul din cele mai răspândite obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă în localitățile din Moldova și România.

http://unimedia.info/stiri/foto-In-ajun-de-anul-nou-pe-stil-vechi–la-cahul-are-loc-festivalul-traditiilor-si-obiceiurilor-de-iarna-capra–turca–breaza-126200.html

 

  1. Încep acţiunile care vor marca Ziua Culturii Naţionale

La Botoşani, Ipoteşti, Vorona şi Bălţi, în Republica Moldova, încep acţiunile care vor marca Ziua Culturii Naţionale. Numeroşi poeţi şi scriitori sunt invitaţi la manifestările dedicate împlinirii a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Corespondenta noastră Gina Poenaru are detalii.

http://www.romania-actualitati.ro/incep_actiunile_care_vor_marca_ziua_culturii_nationale-98194

 

 

  1. Judeţul devine Capitală Culturală graţie lui Eminescu

Cea de-a 48-a ediţie a Zilelor Eminescu va transforma pentru trei zile Judeţul Botoşani în Capitala Culturală a României, cu activităţi ce se vor desfăşura în Botoşani, Ipoteşti, Vorona şi la Bălţi, Republica Moldova. Startul evenimentelor va fi dat astăzi cu jurizarea pentru stabilirea laureatului celei de a 26-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”.

http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Botosani/Actualitate/2017-01-13/Judetul+devine+Capitala+Culturala+gratie+lui+Eminescu.html

 

 

 

  1. O toamnă bogată în înfrăţiri

 

La începutul lunii octombrie 2016 s-a comunicat ştirea că 16 sate din raionul Ungheni şi tot atâtea comune din judeţul Iaşi se vor înfrăţi pentru parteneriate culturale şi economice. Autorităţile locale din Republica Moldova şi România s-au întâlnit astfel la Ungheni, în cadrul Forumului Regional, pentru a marca începutul colaborării.

 

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/o-toamna-bogata-in-infratiri–149318.html

 

  1. Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova s-ar putea reuni în primăvară

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) s-ar putea reuni în data de 6 martie a.c., în marja Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, transmite Romanian Global News.

Cu acest prilej ar putea fi analizate evoluțiile privind parcursul european al Republicii Moldova. Subiectul a fost abordat de șefii diplomațiilor română și moldoveană, Teodor Meleșcanu și Andrei Galbur, în cadrul unei discuții telefonice. În cadrul discuției telefonice, cei doi miniştri au convenit ca în perioada următoare să aibă loc o întâlnire de lucru care să evalueze stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale în toate domeniile: politic, economic, cultural etc.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/23785-2017-01-13-11-09-00.html

 

  1. Veste bună pentru cei care doresc să își redobândească cetățenia română

102 taxe plătite în prezent în România vor fi eliminate de la 1 februarie. Printre acestea se regăsesc și cele cu privire la cetățenii Republicii Moldova care vor să își redobândească cetățenia română. Prevederile sunt cuprinse în Legea 1/2017, publicată pe 6 ianuarie în Monitorul Oficial.

http://infoprut.ro/46280-veste-buna-pentru-cei-care-doresc-sa-isi-redobandeasca-cetatenia-romana.html

 

  1. James D. Pettit vorbeşte în limba română într-un video. Admirabil! Mai rămâne să înveţe istoria românilor

Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a rămas impresionat de interacţiunile pe care le-a avut cu locuitorii din oraşul Edineţ, pe care l-a vizitat pentru prima oară de când ocupă scaunul diplomatic în Republica Moldova.

http://infoprut.ro/46284-james-d-pettit-vorbeste-limba-romana-intr-un-video-admirabil-mai-ramane-sa-invete-istoria-romanilor.html

 

  1. Republica Moldova va primi un ajutor de 100 de milioane de euro de la UE

Republica Moldova ar putea primi un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru a-si acoperi cateva dintre necesitatile financiare de urgenta, se arata intr-un comunicat remis vineri de Comisia Europeana.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/republica-moldova-va-primi-un-ajutor-de-100-de-milioane-de-euro-de-la-ue–1400589.html

 

  1. „Moldovenismul”, o teorie agresivă susţinută de duşmanii românităţii

Noul preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon se dovedeşte a fi un susţinător activ al teoriei diversioniste „moldoveniste”, considerând că fosta gubernie rusească de peste Prut, #Basarabia, ar fi urmaşa directă şi succesoarea vechii Ţări a Moldovei din epoca medievală, ceea ce crede că l-ar îndreptăţi să susţină cu obrăznicie şi fără ocolişuri, că „o parte a teritoriului României este teritoriu moldovenesc”.

http://ro.blastingnews.com/politica/2017/01/moldovenismul-o-teorie-agresiva-sus-inuta-de-du-manii-romanita-ii-001389627.html

 

  1. Vizită la Moscova a președintelui Republicii Modova, Igor Dodon

Vizita la Moscova a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, nu se va solda cu rezultate concrete – consideră analiştii politici de la Chişinău.

În timpul primei sale vizite oficiale peste hotare, programată marţea viitoare, Igor Dodon urmează să aibă mai multe întrevederi, inclusiv cu liderul rus Vladimir Putin.

Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Cristina Păpuşoi – Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va avea o serie de întrevederi cu oficialităţi ruse în cadrul vizitei oficiale la Moscova de săptămâna viitoare, inclusiv cu conducerea de vârf a Rusiei, cu preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, precum şi cu patriarhul Moscovei, Kirill.

http://www.romania-actualitati.ro/vizita_la_moscova_a_presedintelui_republicii_modova_igor_dodon-98207

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ