Oamenii de pe cele două maluri ale Prutului vorbesc despre Unire

0
139
  1. VOX: Oamenii de pe cele două maluri ale Prutului vorbesc despre Unire

Andrei, 28 de ani, Chișinău
Ar fi frumos dacă ar înțelege toți oamenii că este nevoie ca frații să trăiască împreună sub același acoperiș. De ce să fim separați de un hotar, care de fapt devine pe zi ce trece tot mai invizibil. Moldovenii pot trece granița fără mult efort, la fel și românii care vor să vină să ne viziteze. Dacă s-au făcut atâtea schimbări, înseamnă că se poate mai mult de atât. Acum avem și cursa specială „Unirea”. S-a muncit pentru Unire, dar mai trebuie să înțelegem fiecare că este o oportunitate pentru viitorul nostru. Dacă ar fi o cursă din Iași spre Chișinău dimineața, ar veni din România să vadă că nu suntem cu nimic diferiți și tot muncim pentru ce avem.

http://www.timpul.md/articol/vox-oamenii-de-pe-cele-doua-maluri-ale-prutului-vorbesc-despre-unire-92565.html

 

  1. România și Rep. Moldova, împreună pentru dezvoltarea economică şi creșterea calității vieţii oamenilor

Comitetul Comun de Monitorizare a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) s-a întrunit miercuri în cadrul primei întâlniri din actuala perioadă de programare.

Subiectele dezbătute au vizat în principal constituirea Comitetului Comun de Monitorizare ca principală structură decizională a programului, aprobarea Strategiei de Asistență Tehnică a Programului și stabilirea principiilor de evaluare și aprobare a Proiectelor Majore de Infrastructură, se arată într-un comunicat de presă al MDRAP.

http://infoprut.ro/44087-romania-si-rep-moldova-impreuna-pentru-dezvoltarea-economica-si-cresterea-calitatii-vietii-oamenilor.html

 

  1. Poezia lui Grigore Vieru, elogiată azi la Chișinău. A VIII-a ediției a Festivalului de Poezie, inaugurată azi în capitală

Poezia lui Grigore Vieru a răsunat astăzi pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Colegi de breaslă, admiratori mai mari și mai mici ai creației marelui poet au participat la inaugurarea celei de-a 8-a ediții a festivalului de poezie ”Grigore Vieru”. După un recital de suflet, zeci de elevi și oameni de cultură au depus flori la bustul poetului.

http://www.realitatea.md/poezia-lui-grigore-vieru–elogiata-azi-la-chisinau–a-viii-a-editiei-a-festivalului-de-poezie–inaugurata-azi-in-capitala–video-_39405.html

 

  1. Marile succese cinematografice românești și autohtone proiectate gratuit în Moldova

În perioada 23-27 mai, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Expert-Forum (EFOR) Romania organizează proiecția a patru pelicule cinematografice din România și Republica Moldova.

Evenimentul va debuta pe 23 mai, la Chișinău, cu lungmetrajul „De ce eu?” bazat pe un caz real care a avut loc în România la începutul anilor 2000, când un procuror s-a sinucis în toiul anchetării unui caz de presupusă corupție. La Chișinău, filmul va putea fi văzut pe 23 mai, ora 18.00, la Cinematograful „Odeon” și pe 24 mai, ora 12.00, la Universitatea de Stat din Moldova.

http://www.timpul.md/articol/marile-succese-cinematografice-romaneti-i-autohtone-proiectate-gratuit-in-moldova-92819.html

 

  1. Artişti din România şi Rep. Moldova se reunesc la Bucureşti

Artişti din România, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Rusia, Georgia, Turcia şi Bulgaria se reunesc la Black Sea Arts Festival, eveniment care are loc între 19 şi 25 mai la Bucureşti. 

http://infoprut.ro/44080-artisti-din-romania-si-rep-moldova-se-reunesc-la-bucuresti.html

 

  1. Iaşi: Forumul Economic al Oamenilor de afaceri armeni din România şi Republica Moldova

Astăzi, la Iaşi, s-a desfăşurat primul Forum Economic al Oamenilor de afaceri armeni din România şi Republica Moldova.

La eveniment au participat 50 de oameni de afaceri precum şi reprezentanţi ai diplomaţiei armene de la Bucureşti şi Chişinău.

Preşedintele Fundaţiei Michael Noradunghian, Radu Avenyan, a precizat că la această primă ediţie se doreşte identificarea punctelor comune de interes.

http://radioiasi.ro/stiri/regional/audio-iasi-forumul-economic-al-oamenilor-de-afaceri-armeni-din-romania-si-republica-moldova/

 

  1. Din R. Moldova în România: Militarii americani trec din nou Prutul

Militarii americani se întorc, mâine, în România, după ce au stat aproape trei săptămâni în Republica Moldova, acolo unde au instruit forțele moldovenești în diverse exerciții militare. Astfel, Militari ai Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” și cei ai Regimentului 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale Armatei Statelor Unite ale Americii – care iau parte la evenimentul “DRAGOON PIONEER RIDE” – vor face, între 20 și 22 mai, o excursie de documentare la obiectivele istorice de interes din judeţul Vrancea, se precizează într-un comunicat al MApN. Cu acest prilej, sâmbătă, 21 mai, între orele 8.30 și 13.30, la Promenada Mall din Focşani militarii români și americani vor lua parte la activităţi sportive şi la o expoziţie de tehnică şi armament.

http://karadeniz-press.ro/kara/din-r-moldova-in-romania-militarii-americani-trec-din-nou-prutul/

 

  1. Bătălia diplomatică pentru Basarabia (XI) Ecouri post-Viena (1924)

Ruperea tratativelor româno-sovietice a provocat numeroase reacţii în opinia publică internaţională, ceea ce demonstra interesul acesteia în soluţionarea problemei Basarabiei. Comportamentul delegaţiei sovietice a provocat îngrijorări în rândul unor state europene, îndeosebi în rândul celor din centrul şi sud-estul continentului.

http://www.timpul.md/articol/batalia-diplomatica-pentru-basarabia-%28xi%29-ecouri-post-viena-%281924%29-92561.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ