„Primăria degeaba există, dacă oamenii bat în zadar la uşile ei”

0
81

Oazu Nantoi, candidat PD pentru Consiliul municipal Chişinău�
După o perioadă de pauză autoimpusă, în care a decis să stea mai departe de tumultoasa lume a partidelor, Oazu Nantoi a revenit în această primăvară în prim-planul vieţii politice, luând decizia de a se alătura Partidului Democrat şi de a intra în echipa cu care Vladimir Filat luptă pentru primăria Chişinău. Experienţa sa şi popularitatea de care se bucură în rândul locuitorilor capitalei reprezintă atuuri demne de luat în seamă la actualele alegeri locale.

– Dle Oazu Nantoi, care a fost impulsul ce v-a făcut să vă înscrieţi în disputa electorală pentru primăria Chişinău de partea lui Vladimir Filat?

– Trebuie să spun de la bun început că la 13 martie, când mi-am anunţat înscrierea în Partidul Democrat, nu eram convins că voi participa şi mă voi implica direct în alegerile pentru Consiliul municipal Chişinău. Ceea ce m-a determinat să vin în prima linie a acestei bătălii politice au fost o serie de întâlniri şi discuţii pe care le-am avut cu Vladimir Filat. Am cunoscut în el un lider energic, ambiţios, foarte implicat în problemele comunităţii şi – mai ales – dornic să schimbe actuala stare de lucruri din primărie. Echipa sa a început să studieze problemele existente în Chişinău şi să găsească soluţii concrete cu mult înainte de a începe campania electorală. Văzând planul de acţiuni propus de Vladimir Filat şi dându-mi seama că este nu doar atent fundamentat, ci şi perfect realizabil, am simţit că nu pot să stau deoparte.

– În fiecare zi, mergeţi cu Vladimir Filat şi cu echipa lui la întâlnirile din cartierele Chişinăului, unde încercaţi să aflaţi ce probleme îi preocupă pe oameni. Care este pulsul capitalei în momentul de faţă?

– E dureros ceea ce am descoperit, dar trebuie s-o spun: Chişinăul a devenit o imensă scenă, pe care se joacă o piesă de teatru absurd! Actuala Putere se străduieşte să prezinte la posturile TV pe care le-a subordonat o capitală aşa-zis proeuropeană, strălucitoare, plină de realizări, dar realitatea e complet alta. Pe ecranul televizoarelor nu mai încap emisiunile triumfaliste în care sunt prezentate tot felul de proiecte grandomane, iniţiate de edilii comunişti, dar care nu au nicio legătură cu problemele concrete ale cetăţenilor! Mergem în fiecare zi la întâlniri cu locuitorii Chişinăului, atât în cartierele centrale, cât şi în cele mai mărginaşe. Dincolo de problemele specifice fiecărui sector în parte sau chiar fiecărui bloc, întâlnim de fiecare dată, la cei cu care stăm de vorbă, un acut sentiment de neputinţă şi revoltă faţă de nepăsarea cu care îi tratează primăria. Chişinăuienii se simt lăsaţi în voia sorţii de cei care ar trebui să le rezolve problemele şi tot mai mulţi ne spun că nu mai găsesc metode pentru a depăşi zidurile birocratice groase pe care primăria le ridică în faţa lor.

„Chişinăuienii sunt disperaţi de faptul că primăria îi ignoră cu totul”

– Este cumva aceasta o situaţie generalizată sau vorbiţi de câteva exemple izolate?

– Cum să fie exemple izolate când, la fiecare întâlnire, sunt mai multe persoane care vin să ne spună că au trimis scrisori la primărie, solicitând soluţionarea unei probleme sau alteia, şi nici măcar nu li se răspunde, iar dacă totuşi primesc un răspuns, acesta este pur formal şi nu aduce nicio rezolvare cererii în cauză! Vă puteţi închipui că în sectorul Botanica am întâlnit un bărbat de vârsta a treia, care locuieşte la etajul nouă şi de trei ani nu mai are apă rece, pentru că un vecin de-al său a montat un robinet la etajul inferior? În mod normal, situaţia se putea rezolva în jumătate de zi. Ei bine, sărmanul om scrie de trei ani scrisori la primărie şi nici astăzi nu s-a întâmplat nimic! Este strigător la cer, cu atât mai mult cu cât asemenea situaţii în care cetăţenii sunt sfidaţi şi ignoraţi de către municipalitate sunt extrem de numeroase! Să amintesc şi despre sistemul de asigurare cu agent termic, a cărui ineficienţă a devenit o povară pentru consumatori, îndeosebi pentru cei din familii nevoiaşe. Deja s-a ajuns la tariful de 540 lei pentru Gcal, din care circa 60% acoperă risipa şi lipsa unui management eficient!

– Cum vă explicaţi această aroganţă a primăriei în raport cu cetăţenii, tocmai cei care plătesc taxe şi impozite locale şi în slujba cărora ar trebui să acţioneze?

– Pe de o parte, nu a existat un primar puternic, hotărât în ceea ce face, care să-i oblige pe funcţionarii subordonaţi lui să se comporte profesionist. Iar pe de altă parte, cei care conduc acum primăria, îmbătaţi de parfumul puterii, nu-şi închipuie că vor mai ajunge vreodată să dea seamă pentru comportamentul lor şi să fie pedepsiţi pentru actele lor sfidătoare. Din păcate, această stare de lucruri îi aduce aproape la disperare pe chişinăuieni.

– Spuneţi că, în multe cazuri, situaţiile întâlnite în oraş sunt cu mult mai grave decât v-aţi fi imaginat…

– Chiar aşa este. În unele cazuri realitatea e atât de tristă şi apăsătoare, încât singurul lucru la care te poţi gândi pe moment este ce poţi face concret pentru oamenii aceia. La una dintre întâlniri, împreună cu dl Filat şi câţiva cetăţeni, am coborât în nişte subsoluri de blocuri inundate, în care e posibil să sălăşluiască până şi aligatori ori cine ştie ce lighioane ciudate… Altă dată ne-au luat oamenii să ne arate terenurile dintre blocuri, acolo unde în mod normal ar trebui să se joace copiii şi unde acum zac munţi de gunoi, pentru că maşinile de salubritate n-au mai venit de luni de zile să ridice reziduurile. Alţii ni s-au plâns că au plantat cu mâinile lor câţiva copaci în faţa blocului, ca să le ţină răcoare, iar într-o zi, fără să întrebe pe nimeni, oamenii primăriei au venit, au tăiat toţi copăceii, au asfaltat şi au trântit o parcare în loc! Vă puteţi închipui că am fost în blocuri construite în 1961 şi în care din momentul construcţiei lor, acum 46 de ani, până azi nu s-a mai efectuat nici cea mai mică reparaţie? Acolo trăiesc oameni ca mine şi ca dumneavoastră şi nimeni nu se interesează de soarta lor, pentru că primăria a ales să-i ignore, precum ignoră majoritatea problemelor existente în Chişinău…

„Vom veni în faţa oamenilor şi după 3 iunie, pentru a-i întreba dacă e bine ce vrem să facem”

– Întrebarea ce urmează vine de la sine: există soluţii pentru toate aceste probleme?

– Dacă v-aş spune că, în câteva luni după ce va fi ales primar Vladimir Filat, toate se vor rezolva şi Chişinăul va deveni un oraş extraordinar, plin de bunăstare, ar însemna să fiu un ipocrit extraordinar. Suntem conştienţi că problemele nu se rezolvă peste noapte şi, tocmai de aceea, trebuie să începem cu chestiunile prioritare. Nu e nevoie de investiţii uriaşe pentru a le reda oamenilor speranţa şi a le câştiga încrederea. Trebuie, înainte de toate, ca primăria să-şi schimbe radical atitudinea faţă de oamenii de rând, să ia în seamă problemele lor şi, dacă locuitorii Chişinăului vor vedea că edilii se străduiesc să-şi facă treaba conştiincios, cu siguranţă, se vor implica şi ei mai mult în rezolvarea problemelor comunităţii. Chişinăuienii nu se aşteaptă să faci minuni în câteva zile, dar ei vor să vadă că opiniile lor sunt luate în considerare, că sunt informaţi şi consultaţi de primărie de fiecare dată când se ia vreo decizie ce îi priveşte direct.

– Spuneţi că veniţi cu soluţii concrete la problemele pe care le ridică oamenii la întâlnirile din cartiere. Asta înseamnă că vă asumaţi automat şi răspunderea pentru punerea lor în practică, după ce veţi câştiga bătălia pentru primărie?

– Desigur, pentru că noi vrem să le arătăm oamenilor un alt fel de a face politică şi un alt fel de a face administraţie. Mulţi locuitori ai Chişinăului vin neîncrezători la întâlnirile cu noi, deoarece lor de fiecare dată li s-au promis multe şi nu s-a întâmplat aproape nimic. Noi ne angajăm în faţa oamenilor că, şi după 3 iunie, vom veni în faţa lor, pentru a vorbi deschis, pentru a-i întreba dacă e bine ce vrem să facem şi a le cere părerea sinceră. La temelia planului nostru de a schimba modul în care este condusă capitala stă crezul că orice decizie care îi priveşte pe chişinăuieni trebuie luată doar după consultarea lor directă.

autor:Andreea Stefan

sursa:http://www.timpul.md/Rubric.asp?idIssue=532&idRubric=5570

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ