OBICEIURI DE PAŞTI

0
66

Fiecare familie are tradiţia sa de Paşti sau un „ritual” special de încondeiere a ouălor. Vedetele, chiar dacă sunt ocupate cu concertele, au şi ele câteva tradiţii mai mult sau mai puţin deosebite.

Valerică (Zdob şi Zdub): „La orice sărbătoare noi muncim. Bine, şi sărbătorim, dar mai mult suntem în turnee. Atunci când lumea sărbătoreşte, Zdob şi Zdub munceşte. Dar de ciocnit ouă ciocnim numaidecât.” (De unde le luaţi dacă sunteţi la drum?) „Spectatorii le aduc la concerte (râde). Dincolo de glumă,� desigur că sărbătorim cu ouă şi cu pască. Anul acesta nu ştiu ce vom face.”

Geta Burlacu: „Împreună cu copiii, ne ducem neapărat la biserică, apoi ne întâlnim cu toată familia şi sărbătorim. Desigur că eu aş pleca cu mai mare plăcere la ţară cu copiii, dar nu prea avem rude acolo şi, din acest motiv, sărbătorim acasă. Important e că ne ducem la biserică. Mâncarea o pregătesc sau eu singură sau împreună cu mama. Copiii ne ajută cu ornamentele, desenăm ceva împreună, decupăm diferite forme, facem tot ce ar contribui la dezvoltarea lor artistică.”

Nicu Ţărnă (Gândul Mâţei): „La biserică nu mă duc, dar dimineaţa mănânc cu părinţii. Mama este cea care se duce dis-de-dimineaţă la biserică şi sfinţeşte pasca, iar la ora şapte sau opt dimineaţa ne aşezăm toţi la masă, vin prieteni, rude şi stăm împreună. Când eram mic, am încercat să vopsesc şi eu nişte ouă, dar nu mi-a ieşit nimic, aşa că de atunci nu particip la încondeiere.”

Aura: „De Paşti, ne ducem cu familia la ţară. Nu accept să facem Paştele la Chişinău. E ceva cu totul special în aerul de la ţară. Preferăm să venim cu o zi înainte ca dimineaţa să ne trezim şi să ne spălăm cu ouă roşii, cu bănuţi – anul acesta şi fetiţele vor participa! Pentru ele acesta va fi deja al treilea an când sărbătoresc Paştele. De mâncare nu mă ocup eu, pur şi simplu nu am timp. În ce priveşte încondeierea ouălor… nu, nu mă apuc, chiar nu-mi plac, nici nu le mănânc… doar dacă sunt vopsite de mama. Soţul meu, pe de altă parte, mănâncă şi câte zece odată!”

Lina: „Chiar dacă sunt plecată, de Paşti vin la Chişinău şi sărbătoresc cu familia. Fiecare Paşti trebuie sărbătorit cu familia. Cât despre încondeierea ouălor… chiar îi spuneam zilele acestea prietenului meu că nu mă pricep, să vreau că nu pot să le încondeiez, nu am răbdare.”

Georgeta Voinovan: „Sărbătorim Paştele acasă: prima zi o petrecem acasă, iar a doua zi de Paşti mergem la ţară. La încondeierea ouălor participă toată familia, iar mâncarea o pregătesc eu şi cu mama… Pe masă trebuie să avem numaidecât miel.”

autor: Natalia Munteanu

sursa: http://www.jurnal.md/article/2956/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ