Obiectiv de Tulcea: Noii Golani repornesc ofensiva "Basarabia – pamant romanesc"

8
118

obiectiv tulceaIstoria se scrie cu fapte si nu cu vorbe….Putem, fiecare dintre noi să fim parte a istoriei, nu a celei fabricate de anumite „minţi” la comandă politică, ci a celei reale, scrise de fiecare dintre noi prin ceea ce facem zi de zi…
Noii Golani plănuiesc o nouă ofensivă. O nouă rundă a campaniei „Basarabia – pământ românesc”. O nouă rundă de afişe, abţibilduri stickere. Despre semnificaţia acestuia, am stat de vorbă cu doi dintre voluntarii acestei campanii, George Simion şi Cătălin Gheorghe.
Pentru neiniţiaţi, Noii Golani se definesc ca fiind un „un grup complet independent, apolitic, ce continuă să creadă în valorile direct legate de Revoluţia din 1989: Libertate şi Democraţie”.
„În iunie 2006, când am pornit treaba asta, pur şi simplu vroiam să afle lumea de Basarabia, că acolo sunt români (şi nu puţini!) care se luptă pentru păstrarea identităţii lor. Aşa simţeam atunci, privind în jur: că cei de lângă noi nu ştiu nimic despre acest subiect, că românii şi-au uitat fraţii. Acum, parcă situaţia s-a mai îmbunătăţit din punctul de vedere al cunoştinţelor şi vrem mai mult: cât mai multe legături între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Odată ce găsim corespondenţi dincolo de Prut, în orice domeniu, luăm legătura cu ei şi vedem că nu suntem aşa de diferiţi cum poate ne-ar vrea unii demagogi. Este evident că nimic nu poate distruge uniunea spirituală dintre români”, spune Cătălin Gheorghe, un tulcean de 20  de ani, student al Facultăţii de Construcţii Bucureşti.
Campania „Basarabia – pământ românesc” a demarat în 2006, printr-o promovare naţională, bazându-se pe publicitate stradală (afişe, abţibilduri, pliante, stenciluri, graffitti etc.) mitinguri, materiale promoţionale (tricouri, şepci, insigne) iar la sfârşitul campaniei, pe 31 august, a avut loc un concert de Ziua Limbii Române, în Bucureşti. La Tulcea, campania a început în 2007, afişul campaniei fiind omniprezent, alături de  graffitti, şi a culminat cu amendarea suporterilor tulceni: „Suporterii echipei Delta Tulcea au afişat pe un banner, la meciul de deschidere a sezonului, mesajul «Basarabia – pământ românesc» prilej bun pentru Jandarmeria Tulcea de a-i lovi şi amenda pe infractorii din tribună. Motivul interzicerii afişării bannerului ne-a fost spus chiar de şeful Jandarmeriei tulcene: «Mesajul incită la ură la adresa românilor»“, povesteşte Cătălin.
Şi de cealaltă parte a Prutului, basarabenii au iniţiat o campanie similară, numită „Deşteaptă-te, române!”, ale cărei urmări au fost mai grave decât în România: 10 tineri moldoveni pot ajunge la închisoare pentru „răsturnarea prin violenţă a ordinii constituţionale“, în urma postării pe internet a unor comentarii favorabile unirii cu România şi critice la adresa regimului Voronin.
„Din păcate, deşi voinţa lor este mare şi o depăşeşte pe cea din România, opreliştile sunt foarte mari. Este cazul unui grup ce a sprijinit acţiunile noastre acolo, Spirit Românesc. Ei au organizat acţiuni foarte frumoase: comemorarea artiştilor Ion şi Doina Aldea – Teodorovici, mitinguri pro-unioniste (400 de tineri, majoritate de 18-20 de ani în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au participat la un miting în ziua de 24 decembrie 2007). Opreliştile de care vorbeam se reflectă în represiunea organelor statale, unii din membrii acestui grup sunt acum cercetaţi penal pentru «vina» de a fi lăsat pe Internet comentarii anti-comuniste şi pro-unioniste…. Calculatoarele le-au fost confiscate, chiar în ziua în care unii dintre ei dădeau examenul de bacalaureat. Părinţii le-au fost ameninţaţi cu concedieri şi alte măsuri la fel de drastice. Directorii liceelor au fost ameninţaţi cu concedierea dacă nu îi «liniştesc». Îţi dai seama ce chestii nelalocul lor pentru anul 2008.
obiectiv tulcea Problema e că în România unii din «patrioţii» din jurul nostru nu ştiu de chestiile astea şi ne îndeamnă să-i mai lăsăm  «pe ruşii ăia»”, spune George Simion, proaspăt absolvent al Universităţii Bucureşti.
„Cum se manifestă naţionalismul românesc din Basarabia? Prin cultură. Cum se manifestă rasismul rusesc (mai ales cel comunist) în Basarabia? Prin ură. Cum se manifestă apartheidul în Basarabia? Prin umilirea economică, sanitară, educaţională a băştinaşilor de etnie română, care locuiesc majoritar în zona rurală”, spune Zina Temciuc, o basarabeancă studentă în capitală, pe forumul dedicat campaniei, www.romanism.net. Din fericire, calculatorul Zinei nu a fost confiscat, iar ea nu este anchetată de procuratură. Poate dacă ar fi postat mesajul de partea cealaltă a Prutului…
Trebuie menţionat faptul că această campanie nu are nicio legătură cu clasa politică de nicio parte a Prutului, de care iniţiatorii campaniei se declară profund scârbiţi. Este o campanie a românilor, a societăţii civile neîndoctrinate şi se bazează în primul rând pe participarea celor care nu pot şterge cu buretele istoria neamului românesc.

Scris de Mirela BACIU – Miercuri, 09 Iulie 2008

8 COMENTARII

 1. Citat „Noii Golani plănuiesc o nouă ofensivă. O nouă rundă a campaniei “Basarabia – pământ românesc”. O nouă rundă de afişe, abţibilduri stickere.” Sfirsitul citatului.

  E tot ce tzine de miscarea voastra. mai bine atzi face graffity. a bounch’a losers.

 2. Vitalie, ar fi mai bine sa te documentezi inainte sa postezi ceva. Uite aici (www.noiigolani.ro). Graffity e mai complicat si mai riscant (in special In Basarabia, in special cu asa mesaj….poti primi pana la 7 ani privatiune de liberate 😉 )

 3. George,esta e tag:D
  Tagurile la noi..in Basarabia …se cam shterg repede de…shtitsi voi de cine…da orkum…lumea nu le kam ea in seama..prsmpl Lumea e deprinsa cu..moldovenizmele astea..shi cu rusizmele..in multe oficii ..firme …shi kestii de gen asta se vorbeshte rusa ca oficial…romana n-o shitu mults…shi inca..aici romana se numeshte moldovneasca ceia ce pe mine foarte mult ma doare!

 4. MendoZ

  o stiu, dar nu vor s`o vorbeasca. Cand isi dau seama ca pierd un client ce e dispus sa plateasca bine, vorbesc asa o romana frumoasa si fluienta ….

  la un magazin de calculatoare am avut asa o experientsa. ii zic „aratati-mi, va rog playerul asta”. ala imi vorbeste in rusa cam 15 min fara intrerupere despre jucaria care vroiam s-o cumpar. ca are tuch screen, ecran mare, batereie buna si inca multe altele. Dup aia ii zic „N-am inteles nimic din ceea ce ati spus. la revedere” Ala a bolborosit ceva in romana, dar prea tarziu.
  eh…

  ….si cineva a zis ca-s dus cu pluta. si cineva are dreptate…

 5. Eu sunt din RM si as vrea sa zic ca cei care vorbesc rusa sunt rusi…Cei care cunosc romana shi vrbesc rusa sunt dementzi, iar cei care vorbesc romana chiar daka li se vorbeshte in rusa sunt patrioti…
  Mendoz_limba „moldoveneasca” o numesc doar rushii „moldavskii jazik” shi gashka lui Voronin, in rest pentru totzi va ramane lima romana..Sunt bucuros ca avem sustzinere shi de peste Prut adica Romania…mersi mult shi sper sa putem ajunge odata shi odata la ceea ce ne dorim…oricum nimeni nu ne va opri…

 6. Sa speram ca DREPTATEA din sufletele noastre va triumfa deasupra fricii si „atacurilor” celor ce doresc asuprirea neamului rominesc de aici

 7. aici trebuia romania sa intre in conflict cu armata 14 in 1991 si dupa aceeea vedeamm ce intampla ori unirea modovei cu romania si unirea crimei cu rusia si destramarea ucrainei ca un stat mare format din orase furate de la romani poloneji sau altii ori eram in conflict cu rusia

LĂSAȚI UN MESAJ