Ofensiva Limbii Moldoveneşti în Uniunea Europeană

0
54

Intr-un document confidential trimis recent de cancelaria presedintelui comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, catre reprezentantele diplomatice ale Republicii Moldova din tarile Uniunii Europene este dispusa inlocuirea cat mai rapida a limbii romane cu „limba moldoveneasca” in dialogul direct cu institutiile comunitare si autoritatile tarilor de resedinta.

Incercand sa profite de legislatia avansata a Uniunii Europene in domeniul protectiei drepturilor omului si a drepturilor lingvistice, administratia prezidentiala a Republicii Moldova a cerut diplomatilor moldoveni acreditati pe langa organismele comunitare de la Bruxelles, precum si in tarile membre ale Uniunii Europene sa foloseasca in mod exclusiv sintagma de „limba moldoveneasca” in activitatea lor.

Documentul confidential trimis conducerii Ministerului Afacerilor Externe si al Integrarii Europene (MAEIE) al Republicii Moldova prevede sanctiuni pentru diplomatii moldoveni ce nu se vor conforma noii dispozitii prezidentiale.

Credincios strategiei sovietice de inventare a unui „popor moldovenesc” si a unei „limbi moldovenesti”, presedintele comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin nu este la prima incercare de a forta autoritatile comunitare europene sa recunoasca existenta „etniei moldovenesti” ca fiind separata de poporul roman.

Conform unor surse diplomatice moldovenesti, opozitia manifestata de unii membri ai corpului diplomatic si consular al Republicii Moldova acreditat in tarile Uniunii Europene fata de noile cerinte comuniste au fost aspru sanctionate, inclusiv prin drastice reduceri salariale.

Principalele ambasade ale Republicii Moldova vizate in documentul remis MAEIE de la Chisinau sunt cele din Belgia, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Ungaria, precum si reprezentantele acreditate ale Moldovei pe langa Uniunea Europeana si NATO. Conducerilor acestor reprezentante diplomatice li se cere sa comunice in regim de urgenta autoritatilor din tarile gazda despre folosirea exclusiva a „limbii moldovenesti” in redactarea corespondentei oficiale a ambasadei respective sau a documentelor bilaterale pe care oficiali de la Chisinau le vor incheia.

Pentru impulsionarea „revigorarii limbii nationale moldovenesti in mediile oficiale europene”, dupa cum este specificat in document, administratia prezidentiala condusa de comunistul Voronin a dispus ca Academia de Stiinte a Republicii Moldova, Ministerul Educatiei si Tineretului, precum si Ministerul Culturii si Turismului sa puna la dispozitia ambasadelor in vederea difuzarii gratuite catre institutiile politice comunitare sau nationale din tarile europene, dictionare de „limba moldoveneasca” si diferite lucrari prin care este demonstrata existenta „limbii moldovenesti”.

Conform acelorasi surse, ambasadele vizate au obligativitatea sa faciliteze relatiile dintre organizatiile non-guvernamentale ce au ca obiectiv de activitate protejarea „etniei moldovenesti” din Republica Moldova, Ucraina sau alte tari ale spatiului ex-sovietic, cu institutiile comunitare europene abilitate sa ofere asistenta financiara si juridica in domeniul protectiei drepturilor lingvistice si ale minoritatilor nationale. Documentul, clasificat drept confidential, nominalizeaza ong-urile ce vor avea prioritate in eforturile diplomatiei moldovenesti, si anume: Societatea Culturala Moldo-Letona „Dacia”, „Centrul Cultural-Instructiv Moldovenesc din orasul Moscova”, „Organizatia Interraionala a moldovenilor din Regiunea Cernauti” si „Asociatia National-Culturala a moldovenilor din Ucraina”.

O alta sarcina trasata diplomatilor moldoveni acreditati la Bruxelles este initierea unor procese la nivelul instututiilor europene pentru condamnarea de catre justitia europeana a Romaniei, acuzata de interzicerea activitatii Asociatiei „Comunitatea Moldovenilor din Romania”, precum si de deznationalizarea etnicilor moldoveni din Romania, intr-un numar de peste 10 milioane, conform declaratiilor publice ale liderului rusofon Vladimir Voronin.

În ciuda faptului ca Republica Moldova este, conform statisticilor internationale, cea mai saraca tara a continentului european, presedintele Vladimir Voronin a mai cerut ambasadorilor Republicii Moldova in Uniunea Europeana sa intensifice eforturile pentru deschiderea unor „centre culturale moldovenesti” in capitalele europene, centre care sa organizeze cursuri de „limba si istorie moldoveneasca”.

Noua ofensiva la nivel european impotriva limbii romane initiata de generalul in rezerva al Ministerului de Interne al URSS, Vladimir Voronin, este parte integranta a strategiei conducerii comuniste de la Chisinau de deznationalizare a populatiei romanesti din stanga Prutului, multi fiind cetateni cu drepturi depline ai Romaniei, stat membru al UE si NATO. Conform datelor neoficiale citate de presedintele roman Traian Basescu, in acest moment exista aproximativ 800 de mii de cereri pentru cetatenie romana din partea locuitorilor Republicii Moldova.

Profitand de lipsa unei politici comune a blocului comunitar fata de Republica Moldova, liderii politici rusofoni de la Chisinau au respins initiativa partii romane de a deschide doua consulate la Balti si Cahul, preferand sa inaugureze un „Centru comun de solicitare a vizelor”, deservit de ambasada maghiara din Republica Moldova, si care va elibera vize cetatenilor moldoveni doar pentru Austria, Ungaria, Slovenia si Letonia. Citand declaratiile diplomatilor maghiari implicati in conducerea noului centru, aceasta institutie unica pentru diplomatia UE va folosi in activitatea sa „limba moldoveneasca”.

Surse diplomatice moldovenesti au declarat, sub protectia anonimatului, ca acceptarea de catre organismele europene si internationale a „limbii moldovenesti” reprezinta „o adevarata obsesie” a membrilor conducerii comuniste rusofone de la Chisinau.
sursa:� http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=1153

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ