Omagiu Eroilor Români

0
60

cimitirul de la tigancaJoi, când creştinii prăznuiesc Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor), pe platoul din faţa Cimitirului de Onoare de la Ţiganca, unde îşi află locul de veşnică odihnă 1020 de ostaşi români, va fi oficiată Sfânta Liturghie. Cimitirul a fost sfinţit la 1 iunie 2006, la impresionanta manifestare participând şi Regele Mihai.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de către ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi. La serviciul divin vor fi prezenţi creştini din satele din împrejurimi, precum şi oaspeţi din Republica Moldova şi România. Totodată, va fi prăznuit hramul Mănăstirii „Învierea şi Înălţarea Domnului”, aflată în imediata vecinătate a Cimitirului de Onoare. Mănăstirea a fost înfiinţată de Mitropolia Basarabiei la 30 iulie 2002. Pe platoul de la Cimitirul de la Ţiganca a fost oficiată prima liturghie în septembrie anul trecut.
Cimitirul a fost sfinţit şi inaugurat, în prezenţa Majestăţii Sale, Regele Mihai, la 1 iunie, de Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor), serviciul divin fiind oficiat de ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi PS Casian Crăciun, Episcop al Dunării de Jos, însoţiţi de un sobor de preoţi din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei şi a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Unul din iniţiatorii reconstrucţiei cimitirului este Nicolae Popa, preşedinte al Consiliului mondial român-american, care în anii ’90 a sensibilizat opinia publică din Republica Moldova şi România privind situaţia cimitirului ostaşilor români – la acea oră un osuar, pe unde treceau oile şi vitele localnicilor. Proiectul de restaurare a cimitirului a fost realizat cu sprijinul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor al Guvernului României.
Conform documentelor de arhivă, în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea Basarabiei au căzut peste 24 mii de militari ai Armatei Române.

http://www.flux.md/p/index.php

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ