Omagiu unui mare artist

0
92

Cu prilejul împlinirii, la 7 martie, a 90 de ani de la naşterea regretatului actor Eugeniu Ureche, la Muzeul Naţional de Istorie a fost vernisată o expoziţie cu genericul „Omagiu unui mare artist”, care cuprinde zeci de tablouri, portrete (între care şi a compozitorului şi dirijorului Alexandru Cristea) foto, busturi, panaghii, coliere, brăţări, pandative etc. – toate realizate de Eugeniu Ureche.

Pe lângă faptul că lucra ca actor şi regizor la teatrul (pe atunci) „A.S.Puşkin”, Eugeniu a fost şi solist al Operei Naţionale, jucând în mai multe spectacole, între care „Demonul” de A.Rubinştein. „Panaghiile, colierele, brăţarele, pandativele, cerceii, sculpturile, toate „afacerile” astea ale mele mă limpezeau de nervi în clipele de răgaz”, spunea Eugeniu Ureche. Acesta a fost refugiul său – pictura, sculptura etc., afirmă ginerele lui Eugeniu Ureche, actorul şi regizorul Vitalie Rusu. El a spus că au fost expuse doar o parte din numeroasele lucrări de artă realizate de Eugeniu Ureche. „A fost un om total al teatrului”, a spus Vitalie Rusu.
Participanţii la vernisarea expoziţiei – oameni de cultură, artişti plastici, scriitori, ziarişti etc. au menţionat că, pentru a păstra memoria lui Eugeniu Ureche, ar putea fi întreprinse nişte acţiuni care nu ar costa, de fapt, nici un ban – acordarea numelui Eugeniu Ureche a Sălii Mari a Teatrului Naţional sau Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice etc.
Vitalie Rusu ne-a spus că în viitorul apropiat în satul de baştină al regretatului actor, Hârtopul Mare, raionul Criuleni, va fi organizată o acţiune de comemorare, una din intenţiile organizatorilor fiind fondarea unui muzeu „Eugeniu Ureche”. La iniţiativa lui Iustin Scarlat, profesor la Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, responsabil pentru activitatea formaţiilor teatrale de amatori, Centrul Naţional de Creaţie Populară, începând din septembrie 2006 au fost organizate câteva întâlniri dedicate unor mari nume ale scenei din Basarabia – Eugeniu Ureche şi Chiril Ştirbu. „Eugeniu Ureche a fost unul din cei mai mari actori ai noştri, patriarhul teatrului autohton, cântăreţ de operă, actor dramatic, pictor şi sculptor”, a spus Iustin Scarlat. În cadrul acestor întâlniri, tinerii din raioanele Republicii Moldova pot audia materiale inedite, înregistrări realizate de aceşti mari actori. Pentru început, proiectul va viza raioanele Dubăsari şi Sângerei, deoarece sunt foarte mulţi copii care participă la activităţile formaţiilor teatrale.

Ecaterina DELEU, FLUX

sursa:http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19577&cat=Cotidian%20National&rub=Cultura&num=31

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ