ONG-urile de mediu au solicitat efectuarea unei expertize ecologice a construcţiei tronsonului de cale ferată Giurgiuleşti – Cahul

0
52

Liderii ONG-urilor de mediu au solicitat, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale, să fie sistate toate lucrările de construcţie a tronsonului de cale ferată Giurgiuleşti – Cahul până la obţinerea avizelor expertizei ecologice obsteşti.

Totodată ONG-urile propun ca „autorităţile de stat sau un grup de iniţiativă” să desfăşoare în localităţile de pe malul Prutului un referendum local privind oportunitatea şi variantele eventuale de construcţie a căii ferate Giurgiuleşti-Cahul.

În cadrul întrevederii cu ministrul Ecologiei Constantin Mihailescu liderii ONG-urilor de mediu şi-au exprimat ingrijorarea în legatură cu faptul că lucrările la şantier au început fără a avea avizele pozitive ale expertizelor tehnice şi ecologice. „Până în acest moment lipseşte studiul de evaluare a impactului de mediu”, au mai declarat liderii ONG-urilor.

Proiectul de execuţie este elaborat „fără a se ţine cont de faptul ca teritoriul alocat pentru construcţie se află sub protecţia Convenţiei RAMSAAR privind zonele umede”.

Ca urmare a discuţiilor, a fost întocmit un proces-verbal care va fi pus la dispoziţia membrilor Guvernului. Ministrul i-a informat pe participanţi despre poziţia Guvernului şi a ministerului privitor la necesitatea acestui obiectiv şi activităţile întreprinse în vederea expertizării documentaţiei de proiect.

Lucrările de construcţie a căii ferate Cahul- Giurgiuleşti, care au fost demarate la începutul lunii iunie 2007, se preconizează a fi finalizate la sfârşitul anului 2008. Costul proiectului este evaluat la 837 milioane de lei, tronsonul de cale ferată va avea o lungime de 49,87 kilometri.

http://www.basa.md/?c=news&id=316214#316214

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ