Onişcenko tergiversează reluarea importului de vin

0
48

Oniscenko

Ghenadi Onişcenko – inamicul numărul unu al exportatorilor de vin din Moldova
Vinurile din Republica Moldova ar putea reveni pe piaţa rusă, dar numai după ce vor fi verificate de către serviciul sanitar de la Moscova, Rospotrebnadzor.
Cel puţin, aşa afirmă şeful acestui serviciu, Ghenadi Onişcenko, cel care introdus embargoul la vinurile moldoveneşti şi georgiene, în martie 2006.

Consumatorii ruşi ar putea bea iarăşi vinuri moldoveneşti dacă serviciul sanitar de la Moscova va da unde verde importurilor din Republica Moldova, după ce va verifica un lot de probă.

Chiar dacă embargoul va fi ridicat, revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă ar putea fi destul de anevoiasă.

Preşedintele Asociaţiei naţionale a alcoolului din Rusia, Pavel Şapkin, susţine că recucerirea pieţei va dura mai mulţi ani.

După embargou, vinurile moldoveneşti au fost înlocuite de cele produse sau îmbuteliate în Rusia, aşa că, pentru a-şi face loc pe piaţă ele vor trebui să fie de o calitate mai bună, dar la un preţ relativ mic, a spus Pavel Şapkin.

Până în martie 2006, aproximativ jumătate din piaţa vinului din Rusia revenea celui moldovenesc.

Onişcenko sau Putin?

Acum însă doar cinci companii producătoare ar putea avea dreptul să reia exporturile.

Gheorghe Cozub aruncă toată responsabilitatea asupra lui Onişcenko

Acum câteva zile, directorul agenţiei Moldova Vin, Valeriu Mironescu, a anunţat că problema reluării exporturilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă a fost soluţionată, fără a preciza însă când vor fi reluate acestea.

„Funcţionarii publici din Republica Moldova şi din Federaţia Rusă execută indicaţiile preşedinţilor săi. Iată că noi facem tot ca să reluăm exporturile. Când, cum, mâine, poimâine, de luni sau astăzi până în seară eu nu pot să vă spun. Se intreprind toate acţiunile de rigoare”, a declarat Valeriu Mironescu.

Iar agenţia informaţională de stat Moldpres afirmase că, la recentul summit al CSI de la Sankt Petersburg, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, ar fi convenit asupra ridicării embargoului.

Informaţiile despre posibila ridicare a embargoului survin cu numai câteva zile înainte de vizita lui Vladimir Voronin la Moscova, unde, pe 22 iunie, are planificată o întrevedere cu Vladimir Putin.

Se presupune că în cadrul acestei întrevederi se va discuta, în particular, despre o nouă iniţiativă a Kremlinului privind criza transnistreană.

Şi vinurile georgiene ar putea reveni, în curând, pe piaţa rusă. Presa de la Moscova afirmă că o înţelegere în acest sens există deja între camerelede industrie şi comerţ din cele două ţări.

Preşedintele Uniunii Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Republica Moldova, Gheorghe Cozub, consideră că toată responsabilitatea situaţiei actuale revine sanitaruşui şef al Rusiei, Ghenadi Onişcenko.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070621_moldova_rusia_vin.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ