OPINIE: Relația economică moldo-română apropie și mai mult cele două maluri de Prut

0
56
  1. Ambasadorul D. Ioniță a discutat cu copii din România care se odihnesc în taberele din R. Moldova

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, i-a vizitat joi, 9 august 2018, pe beneficiarii din România ai programului de tabere de vară oferite de către Guvernul Republicii Moldova.

În cadrul vizitei efectuate alături de secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, la Tabăra „Luceafărul”, din localitatea Vadul lui Vodă, Ambasadorul Daniel Ioniță a discutat cu cei 100 de participanți din România despre activitățile desfășurate în perioada petrecută în tabără, prieteniile legate cu participanții din Republica Moldova și Ucraina, impresiile despre Republica Moldova și despre dorința de a reveni.

https://deschide.md/ro/stiri/social/35264/Ambasadorul-D-Ioni%C8%9B%C4%83-a-discutat-cu-copii-din-Rom%E2nia-care-se-odihnesc-%EEn-taberele-din-R-Moldova.htm

 

  1. Tot mai multe instituții de stat împrumută denumirile din România

Mai multe instituţii din Republica Moldova au început să poarte denumiri ca în România. Spre exemplu, fostul „Serviciu Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale” se numeşte, la ora actuală, „Inspectoratul Naţional pentru Servicii de Urgenţă”. Iar „Departamentul Instituţii Penitenciare” a preluat forma „Administraţia de Stat a Penitenciarelor”. Pe lângă efectul de coerenţă, susţin observatorii, identitatea denumirilor de instituţii sugerează pe un plan mai depărtat aspiraţia de comuniune a Republicii Moldova cu Ţara.

https://deschide.md/ro/stiri/social/35295/%CEn-oglind%C4%83–Tot-mai-multe-institu%C8%9Bii-de-stat-%EEmprumut%C4%83-denumirile-din-Rom%E2nia.htm

 

  1. OPINIE: Relația economică moldo-română apropie și mai mult cele două maluri de Prut

Relația economică dintre Republica Moldova și România apropie și mai mult cele două maluri de Prut.

Republica Moldova deja este parte a spațiului economic românesc și european, lucru care atrage tot mai multe investiții străine, fiind un proces ireversibil, susține Consultantul în materie de import-export, Veaceslav Balacci.

https://10tv.md/2018/08/10/video-opinie-relatia-economica-moldo-romana-apropie-si-mai-mult-cele-doua-maluri-de-prut/

 

  1. ”Unirea Acasă” a ajuns în Taraclia. Orașul are lucruri realizate cu ajutorul României

Campania Unirea Acasă a ajuns în orașul Taraclia. Aici, mesagerii unirii au întâlnit oameni care susțin ideea de reîntregire a neamului și în fiecare zi, tot mai mulți moldoveni își dau seama că sunt și ei români și că R. Moldova nu va mai putea fi mult timp un stat independent.

https://10tv.md/2018/08/10/video-unirea-acasa-a-ajuns-in-taraclia-orasul-are-lucruri-realizate-cu-ajutorul-romaniei/

 

  1. Parlamentul Copiilor din trei țări s-a reunit la Chișinău: Tinerii vor să-și facă vocea auzită

Denis are 16 ani și este membru al Parlamentului Copiilor din Ucraina. Împreună cu alți colegi de-ai săi din România, dar și Republica Moldova aceștia s-au întrunit la atelierul de consultare „Vocea copiilor contează!”, organizat de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.

http://agora.md/stiri/48511/video–parlamentul-copiilor-din-trei-tari-s-a-reunit-la-chisinau-tinerii-vor-sa-si-faca-vocea-auzita

 

  1. Raisa Padurean, directorul adjunct al liceului românesc din Tiraspol, premiată la București

În Anul Centenarului Marii Uniri, Raisa Padurean, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, a primit din partea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) o diplomă de excelență și un premiu pentru întreaga activitate pedagogică și pentru aportul deosebit și constant în menținerea și promovarea identității românești în regiunea transnistreană. 

http://infoprut.ro/50495-raisa-padurean-directorul-adjunct-al-liceului-romanesc-din-tiraspol-premiata-la-bucuresti.html

 

  1. Pe 30 august, la Oradea, va răsuna Simfonia Marii Uniri

Activităţile dedicate Centenarului Marii Uniri continuă. La sfârşitul lunii august, în România, la Oradea, va fi organizat un concert dedicat Marii Uniri de la 1918. Acţiunea are şi un scop caritabil pentru românii din stânga Prutului. Din banii adunaţi, vor fi procurate instrumente muzicale pentru câţiva artişti din Republica Moldova.

http://tvrmoldova.md/centenar/pe-30-august-la-oradea-va-rasuna-simfonia-marii-uniri/

 

  1. Vizită din Republica Moldova la Consiliul Judeţean

O delegaţie din partea Republicii Moldova care a avut în componenţă reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ din Republica Moldova, dar şi reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est au efectuat ieri o vizită la Botoşani. Aceasta a avut loc în sala de ședințe a Palatului Administrativ şi a avut ca scop efectuarea unui studiu privind familiarizarea cu bunele practici din România legate de managementul deșeurilor, alimentarea cu apă şi extinderea rețelelor de canalizare, la nivel județean. Gazde au fost reprezentanții Consiliului Județean, împreună cu A.D.I. Aqua Botoșani, A.D.I. Ecoproces și Nova ApaServ care au prezentat proiectele privind extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi detalii privind sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani. După prezentarea proiectelor şi a detaliilor tehnice, delegația formată din reprezentați ai raioanelor, Soroca, Edineț, Drochia, Bălți şi Dubăsari, a fost invitată să viziteze stația de tratare a apei din localitatea Cătămărăşti Deal şi depozitul de deșeuri din comuna Stăuceni.

https://www.monitorulbt.ro/local/2018/08/10/vizita-din-republica-moldova-la-consiliul-judetean/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ