OPINII: 27 martie 1918 – semnificaţii, consecinţe şi aşteptări

7
354

Cu ocazia împlinirii a celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, din 27 martie 1918, Platforma Civică “Acțiunea 2012″ a solicitat domnului Ionuț-Cristian Savoiu, deputat în Parlamentul României și domnului Ion Constantin, prof. dr. în istorie opiniile cu privire la semnificația și consecințele Micii Uniri dar și a așteptărilor în cadrul relațiilor dintre cele două state românești.

 

Prof. dr. în istorie Ion Constantin
Prof. dr. în istorie Ion Constantin

Prof. dr. în istorie Ion Constantin: “Mica Unire a servit drept o lecţie pentru generaţiile următoare, dar nu mai puțin reprezintă un îndemn pentru tânăra generație din zilele noastre

,,Hotărârea Sfatului Țării, de la 27 martie 1918, privind Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România a marcat prima etapă a procesului făuririi statului național unitar român. Marea Unire de la 1918 a fost cea mai sublimă pagină a istoriei româneşti. Ea a produs o schimbare majoră în viaţa economică, politică şi socială a ţării. Poporul a devenit mult mai deschis, mai apropiat şi cointeresat de problemele sociale şi culturale. Modernizarea a făcut un mare pas înainte, iar intelectualitatea a crescut considerabil. Mica Unire a servit drept o lecţie pentru generaţiile următoare, dar nu mai puțin reprezintă un îndemn pentru tânăra generație din zilele noastre.”

Deputat în Parlamentul României, Ionuț-Cristian Savoiu: “…să trecem de la poduri de flori la fapte concrete care să contribuie la ruperea barierelor care există în acest moment între Republica Moldova și România”

Domnul Ionuț-Cristian Savoiu împreună cu studenții basarabeni la marcarea celor 95 de ani de la Mica Unire, Târgoviște
Domnul Ionuț-Cristian Savoiu împreună cu studenții basarabeni la marcarea celor 95 de ani de la Mica Unire, Târgoviște

“27 martie 1918 reprezintă o zi memorabilă în istoria României, și când spun România mă refer inclusiv la Basarabia. Sunt bucuros că autoritățile române, oamenii politici și din mediul universitar, armata, au putut să sărbătorească acest eveniment deosebit, să ne aducă aminte de istorie așa cum a fost ea și ne-a dat posibilitatea să reflectăm asupra anumitor momente din trecut și să ne gândim cu viziune la ce ne așteaptă în viitor.

Eu sper ca dezbaterea privind Integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova să devină mult mai prezentă și să trecem de la poduri de flori la fapte concrete care să contribuie la ruperea barierelor care există în acest moment între Republica Moldova și România.

Sunt mândru că în ultimii ani am putut să contribui la proiecte și acțiuni comune care s-au desfășurat sub conducerea mea directă, în special înființarea unei companii în Chișinău și instruirea de personal, ceea ce a dus la crearea a circa 40 de locuri de muncă și, nu în ultimul rând, sunt mândru că am participat la proiectul realizării ortophoto-planului digital al Republici Moldova, moment în care am putut să transmitem personalului de acolo un transfer de tehnologie, am reușit să creem o companie care care este prezentă încă acolo, arătând că prin schimburi economice se pot realiza foarte multe lucruri care să lege și să dezvolte relațiile în direcția integrării.

În ceea ce priveşte relațiile dintre cele două state, sunt convins că lucrurile merg înspre bine. dar e foarte important ca politicienii de pe cele două părți ale Prutului să comunice mai mult, să stabilească priorități comune pe care să le urmeze în planurile de dezvoltare pe care și le propun cele două state românești. Și nu în ultimul rând, sunt convins că grăbirea unor proiecte care de foarte multă vreme au așteptat să fie realizate, cum ar fi interconectarea sistemului energetic la care am lucrat și eu, e vorba de linia de transport Suceava-Bălți să fie promovat de guvernul actual, de asemenea, modernizarea liniei de transport de la Focșani spre Chișinău să se finalizeze mai repede,  în așa fel încât schimburile economice să poată fi cât mai repede dezvoltate și îmbunătățite, iar atunci putem gândi idei de dezvoltare în direcția unui spațiu economic comun care să ducă mai devreme sau mai târziu la Unire, care se va face prin integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, asta în cazul în care Republica Moldova nu se va integra în Uniunea Europeană prin Unirea cu România. Rămâne ca viitorul să ne răspundă la această întrebare și cred că este responsabilitatea politicului să dea acest răspuns cât mai repede.”

7 COMENTARII

  1. Acţiunea 2012 e pe drumul cel bun!
    Acţiunile stradale, dezbaterile, acţiunile culturale ne apropie de UNIRE.
    cu timpul mesajele vor fi preluate de partide şi politicieni, şi de acolo nu mai e mult.

  2. Și pe bună dreptate mi se pare oportună o cît mai mare implicare a oficialităților în soluționarea acestui deziderat.Meritul Acțiunii 2012 rămâne cel de a lupta în continuare pentru trezirea conștiinței naționale de pe ambele maluri ale Prutului.

  3. Am studiat in ultimul timp un aspect al energiei libere care o poate folosi orice cetatean al Pamantului. Cum noi vrem sa fim liberi,de ce sa nu stim cat mai multe despre aceasta Prana care are o concentratie de 5000 kwh/cm2 (asa cum spunea Nikola Tesla, un alt roman din afara granitelor romanesti, cam prin 20 mai 1891) si folosind cu intelepciune aceasta energie libera sa devenim independenti energetic asa cum sunt si alte popoare? Prin unirea noastra dam dovada clara ca vrem sa cunoastem adevarul Lui Dumnezeu.

  4. Da sunt un urmas Al Celui care ne-a condus la o eliberare scurta, dar a faurit-o si asta este tot ce conteaza.Maresalul Ioan Antonescu a vrut sa scapam de suferinta. Ramane ca noi oamenii de azi si de maine sa facem ca libertatea si energia libera sa fie folosita de toti Pamantenii. Poate daca ne maturizam sa o daruim si altor Planete care au nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ