OPINII: Mai reprezintă astăzi drapelul Republicii Moldova un simbol al românismului?

2
76

Cu ocazia Zilei Tricolorului, Platforma Civică “Acțiunea 2012″ a solicitat domnului Mircea Druc, fostului Prim-Ministru al Republicii Moldova și doamnei Maria Saharneanu de la Radio Vocea Basarabiei opiniile personale cu privire la faptul dacă mai reprezintă astăzi drapelul Republicii Moldova un simbol al românismului?

520-30-Maria-Bulat-SaharneanuMaria Saharneanu: ,,Dintr-un punct de vedere – da – tricolorul spune că în Republica Moldova sunt români, dar pe de altă parte însemnul distinctiv de pe el – stema RM – sapă la diferenţierea noastră. Graţie acestui însemn, oricine şi oricând ne poate pune în colţ, insistând asupra menţinerii statului RM, deşi ne convingem pe zi ce trece că eforturile depuse pentru edificarea lui – un stat artificial – nu au cum se încununa de succes. Cred că asistăm la o zădărnicie, la un sacrificiu fără de noimă, dar care bate ţăruşi în mentalitatea populaţiei din RM. Deja sunt generaţii educate în baza conceptului “Republica Moldova – patria mea” şi va fi greu să fie convinse că tricolorul cu stema RM a fost o soluţie temporară. Cu cât mai repede ne vom regăsi sub un singur tricolor, cu atât mai bine pentru naţiunea română.”

658x0_Re-exposure_of_1maineMircea Druc: ,,După limba oficială şi grafia latină (31 august 1989), tricolorul cu stemă, adoptat de Sovietul Suprem al RSSM la 27 aprilie 1990, a însemnat încă un pas pe calea desprinderii celor şase judeţe basarabene de Imperiul Sovietic. Cei care simt, intuiesc sau cunosc exact ce înseamnă „românism” nu fac o problemă din acest eveniment. Astăzi cuvântul „Basarabia” şi aspiraţiile românilor basarabeni semnifică ceva mai substanţial decât noţiunea de „românism” în diversele ei interpretări din crestomaţiile şcolare.”

Platforma Civică Acțiunea 2012 invită toți doritorii să-și publice comentariile în legătură cu acest subiect mai jos, iar cele mai pertinente opinii vor fi postate direct pe site-ul nostru.

2 COMENTARII

  1. Eu cred că drapelul Republicii Moldova este tricolorul românesc cu o variație de formă și culoare, pe lânga faptul că este prezent simbolul regional, stema Republicii Moldova. Din nefericire, acest simbol al românismului basarabean ( și transnistrean, după părerea mea ) este folosit de moldoveniști. Probabil este un simbol folosit uneori ca simbol al românismului, uneori eronat ca simbol al statalitații.

LĂSAȚI UN MESAJ