OPINII: Marian Lupu, acest fiu al poporului moldovean

2
126

„Vă spun sincer și în public – eu mă autoidentific ca fiind moldovean. Am tot dreptul să fac acest lucru. Ne-am luptat și vom continuă să luptăm pentru dreptul fiecăruia. Noi, Partidul Democrat suntem o echipă de oameni serioși și considerăm că R. Moldova nu este un proiect temporar”. Acestea sunt principalele declarații lansate de către liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul unui interviu pentru Eho Moskvî.

Declaraţiile lui Marian Lupu nu puteau rămâne fără ecou. Iată 2 dintre ele:

Opinii: Si eu sunt moldovean domnule Marian Lupu!

Ovidiu Mihalache, colaborator Ziare.com

„O parte din cetatenii Moldovei se autoidentifica cu romanii. Majoritatea se autoidentifica cu moldovenii. Avem si ucraineni si gagauzi si bulgari si rusi – iata de ce vorbeam despre o natiune politica. Noi ii tratam cu respect pe cei ce se considera romani, acesta este dreptul lor de cetatean si este decizia lor”, spune Marian Lupu.

Inalt, frumos, inteligent, cu scoli inalte pe la Moscova, ba si cu niste burse prin Europa, vorbind elegant limba romana, domnul Marian Lupu, cel pe care romanii din Republica Moldova il vedeau deja ca pe un viitor presedinte, ne trazneste brusc cu o declaratie de ne lasa lati!

El este moldovean. Si vrea sa fie moldovean. Si vrea sa-si construiasca o natiune a lui si numai a lui: o natiune moldoveneasca. „Noi construim o natiune, natiunea statului nostru”, a mai spus Lupu.

Curat murdar, adica ne spune ca el, impreuna cu altii (banuim noi cine) s-au apucat, din nou, acum in 2010, sa inventeze, inca o data, o natiune. Nu le-a reusit pe timpul lui Stalin. Trag ei speranta ca le-o reusi acum pe timpul lui Putin, stapanul gazelor.

Ce ne mai spune domnul Marian Lupu: „Pentru cineva (cine-or fi astia?), aceasta este o natiune etnica. Dar eu pun accent pe natiunea civila, politica”.

Cu alte cuvinte, ce conteaza ce limba vorbesti, cum te inchini la Dumnezeul tau si ce obiceiuri ai si ce neamuri ai dincolo de Prut, ce conteaza ce morminte ai pe la Iasi, Ungheni, Botosani, Cahul si Vaslui, ce conteaza pe unde sunt cetatile romanesti, conteaza doar natiunea „politica”, adica cea dictata de ratiuni „geostrategice”.

Si, cum politica la Chisinau se invarte in jurul soarelui de la Kremlin, ne cam dam seama ce fel de natiune „politica” isi doreste domnul Marian Lupu sa construiasca. Bine macar ca ne-a avertizat. Sa nu-i mai credem fatarniciile.

Totusi, am vesti proaste pentru domnul Marian Lupu (MAPNЯH ΛYΠY…daca cumva a uitat limba romana).

De ce moldovenii nu sunt rusi

In primul rand, pentru ca moldovenii nu sunt aia ai lui Lenin sau Stalin sau Putin (interesant cum rimeaza numele celor 3 dictatori, nu-i asa? Ca si Voronin?), ci aia ai lui Stefan cel Mare care-si odihneste oasele nu la Kremlin ci la Putna, adica pe-aici-sa, prin codrii Sucevei.

In al doilea rand, pentru ca moldovenii, desi mai inceti la vorba si la port, nu i-au uitat si nici nu i-au iertat vreodata pe aia care i-au stuchit intre ochi.

In al treilea rand, pentru ca moldovenii, de felul lor, rabda multe si-s cuminti si asezati si poarta cruci multe, mai grele si mai taioase, dupa cum vor fi fost timpurile. Dar sa nu dea al de sus sa te legi de neamul si mormintele buneilor si tatilor lor. Si nici de vorba lor si nici de pamantul lor !

In al patrulea rand, pentru ca moldovenii nu-s o etnie si nici o natie politica, ci doar o seama de oameni care au stiut sa se bata mereu cu Rusul de dincolo de Volga. Unii au mai fugit in bratele lui Petru I, ca Dumitru a lui Cantemir (ca de-acolo a inceput si prigoana Moldovei) da’ asta nu inseamna ca noi, moldovenii, ne-am uitat obarsia.

In al cincilea rand, pentru ca moldovenii nu-si vand nici pe tata nici pe mama nici copiii si nici neamul si nici tara pentru 30 de arginti si-o functie de presedinte de gubernie ruseasca.

In al saselea rand, pentru ca rusii din Basarabia nu isi vor renega niciodata apartenenta lor la poporul rus (desi pana la Moscova sunt cateva mii de kilometri). Doar el, Marian Lupu, scuipa pe numele bunicilor lui si-si leapada originea (desi pana la Iasi sunt doar 100 de kilometri) … De fapt, renegarea patriei e primul pas catre caftanul de boier. Asa au facut multi in istorie!

In al saptelea rand, pentru ca moldovenii nu au gandit si nici nu au visat vreodata in limba rusa: nici Ion Creanga si nici Mihai Eminescu, nici Sadoveanu si nici Grigore Vieru. Iar Doina si Ion Aldea Teodorovici cand au murit, au murit in limba romana!

In al optulea rand, pentru ca moldovenii au construit cetatea de la Soroca cu fata catre Est, catre Moscova, ca de-acolo venea pericolul, nu cu fata catre Iasi!

Mormintele moldovenilor

Nu in ultimul rand as vrea sa-l anunt pe domnul Lupu ca si eu sunt moldovean. Si sunt tare falos pentru asta. Ca-s moldovean nascut pe malul Prutului si crescut in codrii Botosanilor. Da-s a’dracului de mandru ca-s roman! Asa as vrea sa stie domnul Marian Lupu daca o putea afla!

Si am si eu o groaza de morminte si pe la Rascani si pe la Orhei. Si-o intreaga familie de verisori si matusi pe la Noua Sulita (care-i in Bucovina ocupata de Ucraina) si-un unchies de tata pe la Balti.

„Va spun sincer si in public – eu ma autoidentific ca fiind moldovean. Am tot dreptul sa fac acest lucru” spune cu mandrie Marian Lupu, intr-o limba rusa cu un elevat accent leningradean, de bon-ton, intr-un interviu din 17 mai, la postul de radio Eho Moskvi (Vocea Moscovei).

Probabil ca asta o fi limba noii natiuni moldovenesti pe care vrea sa o edifice domnul posibil viitor presedinte!

Si daca domnul Lupu vrea sa construiasca, de la zero, o noua natiune politica, cea moldoveneasca atunci il rog sa ma includa si pe mine. Ca vreau si eu. Ce, eu nu am dreptul sa fiu moldovean? Impreuna cu fratii mei, cu surorile mele, cu unchesii mei, cu tot neamul meu pana … haaat incolo la Stefan cel Mare si Sfant! La fel de mult are acelasi drept si feciorul domniei sale care invata la un liceu romanesc (oficial), Prometeu, din Chisinau. Oare cum s-or intelege acasa?

Si eu sunt moldovean domnule Lupu si nu va dau voie sa-mi furati identitatea mea istorica, sa o terfeliti pe langa sicriul lui Lenin si sa o batjocoriti si sa o murdariti cu pretinse adevaruri siberiene. Moldova nu-i a dumneavoastra. E a noastra, a moldovenilor. Si nu a rusilor care ne-au umilit si ne-au infometat si ne-au batut si ne-au calcat!

„Traim ca si canii cei flamanzi. Vesnic te gandesti la o bucatica de paine, intruna te gandesti la mancare, esti dezbracat, umbli in zdrente. Daca citesti gazetele, ti se face greata de la fiecare rand. In fiecare rand se face taraboi despre viata buna de la noi, despre foametea din strainatate. si noi murim de foame”. Dar suntem mandri ca suntem sovietici! (A. N. Golubkina, conferentiar)

Marian Lupu e moldovean, Ghimpu e român. Noi ce suntem?

Lilia Cazacu

„Elita” politică din Basarabia mă dezamăgeşte. A mia oară. De fapt, puţinele şi de tot rarele momente sau decizii de care am fost mulţumită (nu doar eu) sunt deja nesemnificative faţă de ceea ce se întâmplă la momentul actual. Marian Lupu, candidatul pentru preşedinţia ţării afirmă vehement că el este… moldovean. Scurt şi mai ales promt. De ce, domnule Lupu? Faceţi parte din tagma celor care ascund adevărul şi promovează minciuna ? De ce nu lăsaţi acest popor în pace să ştie cine a fost şi cine este de fapt. Politicianul mizează pe o identitate multietnică, civilă, politică. Argumentul forte? Păi, cum! Doar în Republica Moldova locuiesc găgăuzi, ruşi, ucraineni, nu doar moldoveni! Stimate politician, nu e Moldova singura ţară cu minorităţi, dar cred că ştiţi deja acest lucru. Dar nicăieri, nici într-o altă ţară normală (eventual doar în alt stat ex-sovietic) o minoritate nu asimilează etnia majoritară, nicăieri o limbă nu poartă două denumiri, oscilând, azi fiind română, mâine fiind moldovenească, nici un popor nu-i mai nesigur decât cel din spaţiul basarabean, neştiind sau nevrând să ştie de e român sau moldovean.

În contextul actual când Republica Moldova abia de a scăpat (şi nici asta nu-i prea sigur!) de un regim criminal cum e cel comunist, se găseşte un „deştept” precum Lupu să toarne gaz pe foc. Mi se pare mie sau AIE aduce mult, mult a ştiuca, racul şi broască ? Sau doar eu sunt paranoică?! Fiecare e cu păcatele lui, dar Partidul Democrat condus de Marian Lupu (ajuns în mod straniu şi peste noapte la cârma acestuia) nu are ce căuta în componenţa Alianţei. De altfel, nici această structură nu-i prea stabilă. Unii nu-l plac pe Mihai Ghimpu, actualul preşedinte interimar al Republicii. Eu apreciez la acest om sinceritatea şi stabilitatea. De când mă ştiu niciodată nu şi-a schimbat orientarea politică sau identitatea – român a fost şi român a rămas. Marian Lupu ieri era comunist, astări e democrat, ieri afirma că vorbeşte limba română, astăzi deja e moldovean şi „construieşte o naţiune”. Esenţialul nu-i doar aici. Poporul din Basarabia are nevoie de un conducător care să lucreze pentru binele lui, pentru bunăstarea ţării, pentru e ridica nivelul traiului şi aşa mult prea greu, pentru educarea lui. Ce fac politicienii noştri? Îşi umplu buzunarele din banii dăruiţi de UE, SUA pentru ajutorarea ţării şi trăiesc ca paraziţii pe spatele bieţilor oameni.

Citeam un articol în presa din România referitor la acordarea burselor şi şcolarizarea tinerilor din Basarabia. Rectorul Universităţii din Galaţi afirma naiv că acordarea burselor pentru elevii şi studenţii moldoveni e un beneficiu pentru aceşti tineri, dar mai ales pentru promovarea românismului în Republica Moldova. Care românism? Cel de paradă? Afişat simpatic atunci când vine în vizită preşedintele României sau când e prin preajmă vreo delegaţie din România? Am fost bursieră ani buni, dar cred în continuare aşa cum credeam şi acum câţiva ani că mulţi dintre elevii şi studenţii moldoveni nu merită deloc aceste burse şi nici toate celelalte beneficii pe care le acordă statul român. Nu, nu le merită. Pentru că ele sunt oferite într-adevăr pentru ajutorarea şi promovarea culturii şi a limbii române, dar noi, basarabenii, ne ştergem picioarele ca de un preş. Nu, desigur, nu toţi, doar mulţi dintre noi. Acei studenţi care au apreciat cu adevărat aceste burse, care sunt români nu doar pe teritoriul României, ci şi dincolo de vama Sculeni şi chiar în orice loc al lumii, reprezintă, din păcate, excepţiile care întăresc regula.

Ar trebui să ne fie ruşine că iată, cu tot ajutorul şi sprijinul acordat, noi ne încăpăţânăm să rămânem moldoveni nerecunoscători, moldoveni ce căutăm cu disperare diferenţe între noi şi fraţii noştri de dincolo de Prut. Repet ceea ce am afirmat încă acum ceva ani – nu ruşii din Moldova nu ne permit să ne învăţăm şi să ne respectăm limba, ci noi înşine. Nu ruşii sunt cei care ne împiedică să ştim cine suntem, ci noi, cei care ne considerăm moldoveni.

Un proverb kirghiz spune „ Destinul limbii e destinul poporului ce-o vorbeşte.”

2 COMENTARII

  1. Foarte tare!!!!!bravo!!!eu m-am nascut in Chisinau.si sunt Moldovan cu cetatanie romana.Moldovan ca ardelean si banatean,dar toti suntem romani.si ai drepatate….la multi moldoveni le place sa fie injositi….le place sa le I se vb in rusa si sa fie teligidati.le place sa le I se spuna ce sa faca…eu am fost ACASA si in fiecare minuta ma luptam pentru dreptul meu.deal dracului n-am vb rusa, pt ca sunt ACASA.pentru ca tre si e timpul sa luptam pt ce ne apartine!!!!Moldova e a moldovenilor si cine nu respecta limba.sa plece din ea,sa ne lase in pace.rusu nu ne-a respectat niciodata,de ce noi tre????e cam timpul sa facem curatenie in casa la noi.Cat Sange a fost varsat pentru tara noastra si acu tre s-o dam pentru kopeiki????NU!!!!ma-ai puneti pofta-n cui!!!!eu doresc doar un singur lucru….ca fiecare moldovan sa sa fie stapan la el in Moldova…..

LĂSAȚI UN MESAJ