Opoziţia acuză deputaţii PPCD şi PCRM de încălcarea Constituţiei

0
61

Deputati din mai multe partide de opozitie ii acuza pe colegii lor din Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) si Partidul Comunistilor (PCRM), care detin, in total, 63 de mandate de deputat din totalul de 101, ca promoveaza ideea sistarii transmiterii in direct a sedintelor plenare ale Parlamentului la radioul si televiziunea publica, incalcind Constitutia.

Potrivit Agentiei INFOTAG, parlamentarii PPCD si PCRM au elaborat un proiect de lege in acest sens (privind modificarea Regulamentului Parlamentului), care urmeaza sa fie adoptat in sedinta plenara de vineri a Legislativului.

Veaceslav Untila, prim-vicepresedintele Aliantei „Moldova Noastra”, a declarat ca proiectul de lege prevede modificarea noului Regulament al Parlamentului, care inca nu a intrat in vigoare, pentru ca nu a fost publicat in „Monitorul Oficial”, si ca, potrivit Constitutiei, legile intra in vigoare doar dupa ce au fost publicate, iar prin legislatia existenta pot fi modificate doar legile in vigoare. Legislatorul a fost sustinut de colegul sau de fractiune Leonid Bujor, care a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi a Parlamentului, pina la intrarea in vigoare a noului regulament, dar numai 29 de deputati au sustinut aceasta propunere.

Spicherul Marian Lupu a� afirmat ca proiectul va fi examinat abia vineri, iar pina atunci noul regulament va fi publicat in „Monitorul Oficial”, va intra in vigoare si va putea fi modificat fara incalcarea Constitutiei. Explicatia nu i-a multumit pe deputatii de opozitie, care sustin ca, atit timp cit Regulamentul nu este in vigoare, proiectul de modificare a lui nu putea fi nici elaborat, nici examinat de deputati in comisii. Totusi, opozitia a fost in minoritate.

Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului National Liberal, a declarat ca un asemenea proiect de lege in genere nu ar trebui sa existe, pentru ca limiteaza accesul cetatenilor la informatie; ca PPCD si comunistii vor sa sisteze transmisiunile in direct ale sedintelor plenare pentru ca „se tem de pozitia opozitiei”. Pavlicenco a chemat opozitia „sa se consolideze si sa se opuna inceputului dictaturii ppcdist-comuniste”.

Deputatul Dumitru Braghiş susţine că a depus o iniţiativă legislativă înregistrată încă la 14 februarie şi acest document nici până în prezent nu a fost introdus în ordinea de zi, pe când iniţiativa respectivă, semnată luni, este deja introdusă în ordinea de zi. Referindu-se la caracterul acesteia, deputatul a spus că Roşca, devenind indirect patronul postului de televiziune „Euro TV Chişinău”, nu mai are nevoie de un post TV public şi va folosi propria sa televiziune pentru a-şi promova ideile.

Solicitat de presă să comenteze necesitatea acestui proiect, unul din autorii acestuia Victor Stepaniuc a declarat că, potrivit Codului Audiovizualului, orice subiect din acest domeniu are libertatea editorială, dar art. 82 din noul Regulament insistă că TRM trebuie să transmită şedinţele Parlamentului, ceea ce este o ingerinţă în activitatea editorială şi financiară. El a menţionat că, în urma acestor modificări, Companiei i se păstrează dreptul de a transmite şedinţele în direct, mai mult, atunci când Parlamentul va considera necesar, cu votul majorităţii deputaţilor, va solicita Companiei să transmită acele şedinţe. Stepaniuc susţine că există foarte multă lume care, în loc să lucreze, priveşte şedinţele parlamentului. „Unii patroni chiar au spus că îi deranjează aceste transmisiuni”, a declarat deputatul.

Transmiterea în direct a şedinţelor Parlamentului la radio şi TV a constituit una dintre cele 10 condiţii înaintate de creştin-democraţi pentru realegerea, la 4 aprilie 2005, a preşedintelui Vladimir Voronin în calitate de preşedinte al R. Moldova.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ