Opoziţia controlează 21 din 29 de consilii raionale

0
80

În Republica Moldova, formarea noilor consilii raionale, alese în urma scrutinului din 3 iunie, se apropie de sfârşit.

În 29 de raioane din 32 acestea au fost deja formate şi doar în trei constituirea lor întârzie, din diferite motive. Corneliu Rusnac relatează.

În 21 din cele 29 de raioane puterea a revenit opoziţiei.

În majoritatea din ele, mai exact în 14, preşedinţi ai raionului au devenit reprezentanţi ai Alianţei Moldova Noastră.

Este vorba de raioanele Cimişlia, Ialoveni, Nisporeni, Străşeni, Sângerei, Cahul, Soroca, Teleneşti, Şoldăneşti, Criuleni, Călăraşi, Căuşeni, Ungheni şi Leova.

Partidul Democrat deţine funcţia de preşedinte în trei raioane – Hânceşti, Cantemir şi Taraclia; Uniunea Centristă în două – Glodeni şi Orhei, Partidul Popular Creştin Democrat în unul – Ştefan Vodă; şi Partidul Democraţiei Sociale, de asemenea, în unul – Făleşti.

Controlul consiliilor raionale pe partide

Alianţa Moldova Noastră 14

Partidul Comuniştilor 8

Partidul Democrat 3

Uniunea Centristă 2

Partidul Popular Creştin Democrat 1

Partidul Democraţiei Sociale 1

Consilii neconstituite 3

Total 32

Funcţiile de vicepreşedinţi ai celor 21 de raioane, au revenit, de cele mai multe ori, AMN, PD şi PPCD.

Partidul Comuniştilor a rămas la putere doar în opt raioane.

Cinci din ele sunt situate în Nordul ţării – Briceni, Ocniţa, Edineţ Donduşeni şi Drochia.

Acestora li se adaugă şi raioanele Dubăsari, Basarabeasca şi Anenii Noi. La Anenii Noi şi Basarabească Partidul Comuniştilor a ajuns la putere cu sprijinul reprezentanţilor unor partide non-comuniste.

Dar ce se întâmplă în celelalte trei raioane – Floreşti, Rezina şi Râşcani?

„La Rezina şi Floreşti astăzi urmau să aibă loc primele şedinţe de constituire şi nu s-au convocat. Conform regulamentului, dacă prima şedinţă nu se convoacă, peste trei zile urmează să aibă loc o nouă şedinţă. Deci următoarea şedinţă va avea loc pe 16 iulie.”, a declarat la BBC şefa secţiei secretariat a Comisiei Electorale Centrale, Vasilisa Bezede.

„La Râşcani însă, rezultatele primului tur sunt contestate în instanţa judecătorească şi, duminică, vom avea alegeri repetate în satul Mihăileni din acest raion, inclusive pentru consiliul raional. După validarea acestor alegeri şi reieşind din rezultatele lor va avea loc şedinţa consiliului raional”, spune Vasilisa Bezede.

Opoziţia în avantaj

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participatică – ADEPT – Igor Boţan consideră că, după alegerile locale din 3 iunie, pentru Partidul Comuniştilor situaţia s-a înrăutăţit dramatic.

Dar, spune analistul, nu se ştie dacă partidele de opoziţie vor fi în stare să profite de această stare de lucruri.

Acum, mesajul partidelor de opoziţie trebuie să fie cel mai simplu posibil şi trebuie să se reducă la următoarele: la nivel local s-a terminat cu politica, la nivel local avem de afacere cu treburile cotidiene ale cetăţenilor care trebuie administrate

Igor Boţan, director ADEPT

„Din punctul meu de vedere, acum, mesajul partidelor de opoziţie trebuie să fie cel mai simplu posibil şi trebuie să se reducă la următoarele: la nivel local s-a terminat cu politica, la nivel local avem de afacere cu treburile cotidiene ale cetăţenilor care trebuie administrate, iar Guvernul poartă responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în ţară şi, mai ales, pentru relaţiile bugetare cetru – raion”, spune Igor Boţan.

În multe raioane formarea consiliilor s-a reuşit abia în a treia şedinţă, adică la limita permisă de legislaţie, din cauză că a fost boicotată, fie de Comunişti, fie de opoziţie.

Comuniştii, care au obţinut pe ţară 34% din voturi, deţin 41% din mandatele din consiliile raionale şi municipale, cu aproximativ 13% mai puţin faţă de anul 2003 şi preşedinţia în doar opt raioane.

În schimb, Alianţa Moldova Noastră, cu 16,7% din voturi şi 19,7 din consilieri, a câştigat preşedinţia în 14 consilii raionale.

 

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/07/070712_moldova_consilii_opozitie.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ