Opozitia moldoveneasca nu crede ca Moldova si Rusia au ajuns la o intelegere privind amplasarea bazelor militare rusesti

0
45

Opozitia moldoveneasca nu crede ca Chisinaul si Moscova au ajuns la o intelegere privind amplasarea bazelor militare rusesti pe teritoriul Republicii Moldova. Declaratii precum ca Moldova a acceptat amplasarea bazelor militare rusesti pe teritoriul sau a facut Serghei Karaganov, presedinte al Consiliului pentru politica externa si securitatea statului al Rusiei (structura consultativa patronata de presedintele rus Vladimir Putin).Victor Osipov, purtatorul de cuvint al Aliantei „Moldova Noastra” (AMN), a declarat ca Moldova si Rusia nu pot avea asemenea intelegeri, deoarece ele contravin Constitutiei, care prevede ca Moldova e stat neutru din punct de vedere militar.

El a amintit ca in ultimul timp se vorbeste despre tratative secrete dintre Moldova si Rusia, purtate la nivel de consilieri prezidentiali si de Guvern, dar a mentionat ca nici un responsabil nu este abilitat cu dreptul de a semna astfel de documente.

„Daca astfel de documente s-ar semna, responsabilii respectivi ar fi taxati imediat in modul cuvenit de clasa politica si de societate”, a spus Victor Osipov.

El crede ca zvonurile despre existenta unei intelegeri din Moldova si Rusia au fost lansate special „pentru a testa reactia societatii la initiative de acest gen”.

Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican, sustine ca orice intelegere de acest gen trebuie sa fie sustinuta de popor. El nu crede ca ea exista pina cind nu va vedea un document oficial semnat in acest sens.

„De multe ori s-a vorbit despre intelegeri secrete dintre Moldova si Rusia, dar nimic nu s-a intimplat. Si presedintele Vladimir Voronin de multe ori a venit cu initiative de acest fel, dar, in rezultat, ele nu au devenit fapte implinite, ci doar au prejudiciat relatiile cu Rusia si politica externa a Republicii Moldova”, a mentionat liderul PPR.

Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat, a spus ca „domnul Karaganov nu este o persoana oficiala in Rusia, de aceea declaratiile sale nu pot fi privite ca oficiale”.

In opinia sa, acest gen de declaratii sint speculative si a declarat ca va crede in existenta unor intelegeri dintre Moldova si Rusia doar daca va vedea un document oficial semnat in acest sens.

El considera ca au sanse sa fie implementate doar documentele acceptate in formatul de negocieri privind solutionarea problemei transnistrene 5+2.

Stefan Uritu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, a spus ca o decizie privind amplasarea bazelor militare rusesti in Moldova poate fi adoptata doar prin referendum.

In acelasi timp, el sustine ca trupele militare rusesti nu au dreptul moral si nici legal sa se afle in Moldova, deoarece „si-au demonstrat agresivitatea, au distrus integritatea teritoriala si au sfidat Constitutia Republicii Moldova, sustinind regimul banditesc de la Tiraspol in timpul conflictului transnistrean si in toti anii ce au urmat”.

Stefan Uritu considera ca Rusia trebuie sa-si retraga neconditionat armata din Moldova, dar nu sa negocieze conditii de raminere a acesteia aici.

INFOTAG

 


NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ