Opoziţia preia controlul consiliului raional Ialoveni

0
49

Ialoveni
După alegerile locale din 3 iunie, în Republica Moldova a început perioada de constituire a consiliilor raionale.
Efectul rezultatului slab al Partidului Comuniştilor începe să se facă simţit. Miercuri a fost convocată în prima şedinţă şi consiliul raional Ialoveni, unde opoziţia a preluat controlul.

Preşedintele consiliului electoral Ialoveni, Veaceslav Cujbă, a înmânat mandatele de consilier.

În consiliul raional Ialoveni, Partidul Comuniştilor a obţinut 10 mandate din 33; Alianţa Moldova Noastră – nouă; Partidul Democrat – opt; Partidul Popular Creştin Democrat – patru; Partidul Liberal – unul şi Partidul Popular Republican, la fel, unul.

La Ialoveni, partidele necomuniste, cărora, în total, le revin 23 de mandate, au creat o coaliţie, încât Partidul Comuniştilor, deşi are cel mai numeros grup de consilieri, a ajuns în opoziţie.

Astfel, preşedintele şi cei trei vicepreşedinţi ai raionului au fost votaţi fără probleme.

Preşedinte al raionului a devenit reprezentantul AMN, Mihai Silistraru, iar vicepreşedinţi, reprezentanţii PD, Valeriu Erhan şi Daniel Ţonu, precum şi reprezentanta PPCD, Natalia Petrea.

Parteneriat al opoziţiei

Daniel Ţonu a declarat la BBC că cele cinci partide noncomuniste care s-au aliat, au semnat şi un acord de parteneriat.

Acest acord prevede că toate problemele se discută la fracţiuni, apoi ne întrunim în cadrul coaliţiei şi, prin majoritate de voturi, se iau deciziile. Şi astăzi am demonstrat acest lucru.

Daniel Ţonu

„Acest acord prevede că toate problemele se discută la fracţiuni, apoi ne întrunim în cadrul coaliţiei şi, prin majoritate de voturi, se iau deciziile. Minoritatea se supune majorităţii. Şi astăzi am demonstrat acest lucru”, a spus Daniel Ţonu.

Reprezentanţii Partidului comuniştilor s-au arătat însă nemulţumiţi de crearea acestei coaliţii.

„Spre regret, reprezentanţii altor partide care au întrunit cu mult mai puţine voturi decât noi, acum s-au unit cu un singur scop: să nu ne permită să ne aflăm şi în continuare la putere, să punem în aplicare şi mai departe obiectivele programului nostru electoral”, spune consilierul comunist, Maia Radilov.

„Întregul corp de persoane cu funcţii de răspundere aleşi pe listele partidului nostru constituie în raion o forţă reală, capabilă să soluţioneze problemele stringente ale populaţiei şi să demonstreze că partidul nostru nu are alte interese în afară de interesele oamenilor muncii”, a spus consilierul PCRM.

Flexibilitate şi colaborare

Noul preşedinte al raionului, Mihai Silistraru, s-a arătat însă disponibil să colaboreze cu toată lumea.

Cred că vom conlucra, cum am conlucrat şi până acum, deoarece ţine de Consiliul raional, nu de o fracţiune sau alta, de o majoritate sau de un număr mai mic de consilieri să rezolve problemele ce există.

Mihai Silistraru

„Cu toţii suntem dispuşi să colaborăm pentru a realiza programele şi problemele cu care se confruntă comunităţile noastre”, spune Mihai Silistraru.

„Cred că vom conlucra, cum am conlucrat şi până acum, deoarece ţine de Consiliul raional, nu de o fracţiune sau alta, de o majoritate sau de un număr mai mic de consilieri să rezolve problemele ce există.”

„De aceea, voi fi foarte flexibil şi voi colabora cu dumneavoastră pentru a depăşi aceste probleme”, este de părere Mihai Silistraru.

Dacă la Ialoveni constituirea consiliului raional a decurs fără incidente, în mai multe raioane prima şedinţă a eşuat din lipsă de cvorum.

În majoritatea cazurilor comuniştii au fost cei care nu s-au prezentat la şedinţă, dar într-un caz şedinţa a eşuat din cauza absenţei reprezentanţilor opoziţiei.

În aceste raioane formarea consiliilor se va reuşi, probabil, abia în a treia şedinţă, deoarece legislaţia prevede că la primele două şedinţe trebuie să participe cel puţin două treimi din consilierii aleşi, iar la a treia doar majoritatea absolută.

Comuniştii, care au obţinut pe ţară 34% din voturi, deţin 41% din mandatele din consiliile raionale şi municipale, o scădere cu peste 13% faţă de anul 2003.

Cum se explică rezultatul slab al PCRM, l-a întrebat Corneliu Rusnac pe deputatul Victor Stepaniuc, secretar executiv al Partidului Comuniştilor, prezent la Ialoveni.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070627_consilii_raionale.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ