Opoziţia va solicita adoptarea unei moţiuni privind libertatea presei şi de expresie

0
60

Grupul deputaţilor social-liberali a elaborat proiectul unei moţiuni simple pe tema „Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate”, pe care intenţionează să o prezinte preşedintelui Parlamentului pentru a fi pusă a vot.
Potrivit autorilor moţiunii, una dintre involuţiile cele mai îngrijorătoare din R. Moldova, în ultimii ani, o reprezintă politica sistematică a guvernării comuniste de monopolizare a discursului public, de limitare a libertăţii de expresie, prin măsuri de ordin legislativ sau prin presiuni ori imixtiuni economico-financiare şi administrative, ca şi prin încercări de subordonare directă sau indirectă a presei scrise şi audiovizuale, publice şi private. În ansamblul lor, aceste acţiuni riscă să afecteze grav însuşi procesul democratic din Republica Moldova, susţin autorii.

În document se menţionează că imixtiunea politico-guvernamentală pe piaţa mass-media s-a manifestat în alocarea de fonduri bugetare instituţiilor media guvernamentale şi celor partizane; în activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului; prin aplicarea unui tratament economico-financiar diferenţiat şi discriminatoriu în privinţa operatorilor de media şi în activitatea unor medii de informare etc.

În nota informativă se mai menţionează că lipsa de reacţie a actualilor guvernanţi în cazul jurnaliştilor agresaţi şi maniera de încurajare a acestor agresiuni ilustrează atitudinea arogantă şi de dispreţ a Guvernului la adresa presei din RM. Toate aceste acţiuni au avut ca rezultat limitarea şi încălcarea libertăţii de exprimare, ceea ce constituie un grav atentat pentru democraţia din ţara noastră şi un obstacol de netrecut în calea integrării europene.

Proiectul prevede că prim-ministrul va lua sub control personal implementarea Legii privind accesul la informaţie, precum şi a Planului de acţiuni UE–RM în ceea ce priveşte angajamentele de asigurare a libertăţii presei şi de exprimare; ministrul Afacerilor Interne va lua măsurile legale pentru a urgenta rezolvarea şi prevenirea cazurilor de agresiuni asupra jurnaliştilor şi nu va mai admite intimidări sau alte tipuri de abuzuri în privinţa jurnaliştilor care îşi exercită profesia; Guvernul va stopa imixtiunile guvernamentale economico-administrative în dezvoltarea pieţei mass-media şi va respecta principiul liberei concurenţe între operatorii de media.

În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, moţiunea simplă se prezintă spicherului în cadrul unei şedinţe publice, fiind semnată de cel puţin 15 deputaţi şi urmează a fi dezbătută în termen de cel mult 6 zile. Vineri, 16 martie, proiectul moţiunii a fost distribuit mai multor deputaţi din opoziţie în vederea informării şi obţinerii sprijinului lor. Odată întrunit numărul minim necesar de semnături, proiectul va fi înaintat în mod oficial preşedintelui Parlamentului.

http://www.basarabeni.net/home/opoziia-va-solicita-adoptarea-unei-moiuni-privind-libertatea-presei-i-de-expresie/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ