Osândiţi la nemurire

30
250

preluare dupa cartea „Osanditi la nemurire” de Petru Bunacalea si Andrei Calcea, concernul „Presa”, Chisinau 1999

Pleoapa trecutului tresare, ascunzandu-si lacrima si nu lasa uitarea sa se cearna peste ceea ce a ramas in istoria romanilor din Basarabia – blestematul an 1940 – 1941.

Asa-zisa “eliberare sovietica” incepuse cu jafuri, distrugeri, pradarea pravaliilor, spargerea beciurilor, dezordini si incaierari sangeroase. Apoi Puterea Rosie a procedat la arderea cartilor sfinte, inchiderea si pangarirea bisericilor. “Corbii negri” – dubele bolsevicilor – erau incarcate cu romani, care urmau a fi deportati in Siberii de ghiata. Elementele sovine organizau mitinguri pazite de soldati.

Cu toate acestea flacara romanismului in Basarabia nu s-a stins niciodata. La rasaritul strabunei Moldove au ramas tineri cu credinta in Dumnezeu si dragostea de Neam. Din randurile lor faceau parte tinerii patrioti din Orhei, oras situat pe malul raului Raut in centrul Basarabiei, de unde, spun vechile hrisoave, Stefan cel Mare recruta ostenii sai cei mai viteji – arcasii orheieni.

In inima acelor tinere vlastare romanesti, elevi ai Liceului “Vasile Lupu”, s-a aprins lumina demnitatii nationale, care i-a adunat in ceea ce NKVD-istii numeau “organizatia ilegala antisovietica a tineretului studios Majadahonda” din judetul Orhei (Dosar penal nr. 2233 vol.V p. 1442), scopul propus sa-l realizeze era neadmiterea pangarirei Basarabiei de catre urgia comunista si Unirea cu Patria Mama.

In prima duminca a lunii octombrie din 1940, in padurea de la marginea Orheiului a avut loc una din cele mai importante adunari ale ilegalistilor, la care au participat si fostele eleve ale liceului de fete “Doamna Maria”, majoritatea elevilor devenind deja elevi ai Scolii Pedagogice din Orhei.

La intrunirea tinerii luptatori au ales denumirea organizatiei – Majadahonda, conducatorul – in persoana lui Anatol Guma, adjunct a devenit fratele acestuia Victor Guma, a fost ales un consiliu coordonator, precum si redactorul ziarului acestei organizatii – “Cu fruntea-n sus!” – Gheorghe Martanov. S-au format patru echipe active (echipe de soc), trei de baieti si una de fete. Membrii ai “Majadahondei” au devenit si doi profesori Dumitru Munteanu si Maria Majaru.

In fata unui tricolor, steag care apartinuse liceului si fusese ascuns de unul dintre elevi, a fost depus solemn juramantul. Rand pe rand baietii si fetele se apropiau, ingenuncheau in fata drapelului si sarutandu-i panza isi puneau semnatura.
Actiunile intreprinse de tinerii elevi erau menite sa dea in vileag crimele comuniste, sa dea sperante oamenilor si sa aminteasca noilor autoritati cine sunt cu adevarat stapanii acestor meleaguri. In oras au inceput sa apara inscriptii si proclamatii pe ziduri: “Nu credeti ocupantilor bolsevici!”, “Carati-va acasa barbarilor!”, “Moarte ocupantilor stalinisti!”.

In preajma Craciunului la propunerea lui Anatol Guma se hotaraste arborarea pe o serie de cladiri orheiene a stindardului tricolor in locul carpei comuniste. Elevii s-au constituit in trei grupe de actiuni si una de rezerva. Prima grupa urma sa arboreze tricolorul pe cladirea NKVD-ului, a doua – pe cladirea Comitetului de Partid Bolsevic (fosta Prefectura), iar a treia – pe fosta cladire a Primariei. In dimineata Craciunului oamenilor nu le venea sa creada – deaspura Orheiului s-a inaltat triumfator Tricolorul care vestea paganilor ca lupta continua iar Romania va fi iarasi Mare. Autoritatile nu au reusit sa dea de urma faptasilor, dar au purces la un groaznic val de arestari, totusi pe strazile orasului, chiar si in cele mai indeprtate sate ale judetului apareau foile volante ale “Majadohondei”. Autoritatile comuniste au fost puse in alerta, seful sectiei judetene de securitate Gavril Goldenberg a inceput vanatoarea “elementelor rebele antisovietice”.

Dupa ce ajunse in posesia informatiilor furnizate de cativa turnatori G. Goldenberg a semnat dispozitia nr.10 de arestare a lui Anatol Guma, conducatorul miscarii. La interogatoriu bravul roman declara: “Lupt impotriva regimului de ocupatie, care ne-a furat libertatea, din convingere si am un scop bine determinat – reintregirea cu Tara Mama, descreditarea regimului stabilit in Basarabia (…) aceasta o spun si o voi spune oricui, fiindca aceasta este convingerea mea ferma, sunt tanar si iubesc viata si libertatea. Oricine la 19 ani iubeste viata si lupta pentru ea” (Dosar penal nr. 2233 vol. III p. 793, 30.01.1941).

In urmatoarele zile au mai fost arestati Vsevolod Ciobanu, Dumitru Avramoglo, Dumtru Stici, Vlad Alexeev, Grigore Mihu, Victor Brodetchii, Anatol Cotun s.a. Cei prinsi au fost inchisi in inchisoarea din Orhei. Autoritatile au anuntat ca “organizatia nationalista contrarevolutionara, terorista” a tineretului studios din Orhei a fost descoperita si lichidata. Au urmat anchete, interogatorii, schingiuiri, batai, chinuri…

Cativa dintre tineri au fost transferati la penetenciarul din Chisinau. La 14 iunie 1941 li s-au adus oficial la cunostinta acuzatiile si data procesului. Cu acest prilej fiind adunati in aceeasi celula s-au reintalnit. Acel moment i-a intarit si unit si mai tare caci din piepturile lor a izbucnit cantecul Echipei Mortii:

“E jale multa in Tara
Caci strainul e stapan
Cersetor la el in Tara
Plange bietul Roman.
De aceea azi in lupta
Noi pornit-am sa scapam
Patria de toti barbarii
Tara noastra s-aparam.
Dreptatea iar s-o intronam
Romani liberi vrem sa fim
Aruncati in toiul luptei
Ori invingem ori murim.”

In noaptea de 23 spre 24 iunie 1941, cand trupele romane si cele germane deja trecuse Prutul, eliberand teritorii romanesti orheienii erau judecati de Tribunalul districtului militar Odessa, aflat special pentru aceasta in deplasare in Chisinau. Astfel Anatol Guma, Eprov V., Mihu Gr., Bodetchii V., Cotun A., Dobanda D., Cozma O. si Grajdieanu M. au fost condamnati pentru “organizarea si savarsirea crimelor impotriva regimului sovietic” la pedeapsa capitala prin impuscare. Executia s-a petrecut imediat dupa proces. Au fost ucisi pentru credinta lor romaneasca si au murit cu moarte de martir. Ceilalti au fost condamnati la pedeapsa la privatiunea de libertate intre 10 si 25 de ani. Au fost incarcati in trenuri marfare care i-au dus in pustiurile albe ale Siberiei… Tinerii ramasi in inchisoarea din Orhei au fost arsi de vii, penetenciarul fiind incendiat de trupele Armatei Rosii aflate in agonia retragerii. Abia dupa sosirea ostasilor romani in oras, au fost scoase de sub ruine cadavrele martirilor “Majadahondei”.

Unul dintre ilegalistii orheieni, scapat cu viata ca prin minune din urgiile gulagurilor sovietice, Oleg Frunza, e stabilit azi in Romania in orasul Bacau.

Acest fragment de istorie a fost scris cu sangele basarabenilor care au cazut aparand cauza romanismului basarabean. Istoria i-a osandit la nemurire caci fapta lor nu va fi uitata niciodata!

30 COMENTARII

 1. As vrea ca toti basarabenii de azi sa citeasca aceasta carte,ca sa poata lua exemplu si curaj de la eroii acestei carti. Caci doar cu o astfel de initiativa si curaj vor aparea schimbari si in Basarabia.

 2. Cand am vazut clipul cu evacuarea Basarabiei,aminlemnit.Uitati-va la micutul care manca si uitati-va la poza de pe blogul meu.
  Atunci aveam trei ani si tin minte momentul.Sau mai bine zis este sapat in creerii mei si cand traiau parintii mei si le spuneam toate astea-cu trenul si altele-imi confirmau ca asa este,se inchinau sise uitau la mine ca la un sfant.”Doamne cat ai dat omului sa-ndure…” spuneau si se inchinau,atunci cand le mai spuneam si cum vedeam cazacii care veneau calari si-i adunau in carduri pe care le „impingeau”spre gara la Chsinau.Ne luau parintii in brate-mamele,tatii erau pe front-si ajungeau la gara „morti”de oboseala dupa 20-30 de km.pe jos…

 3. La „Stiri din Basarabia”,comentariul meu este al patrulea…De ce oare atat de putin interes fata de acest site,iinclusiv din partea tinerilor moldoveni din zona?
  Ce vor sau ce nu vor sa/se stie?Ce nu vor/ce vor sa faca din/cu aceasta istorie?
  Dar…morti sunt cei muriti…

  nartip

 4. Sunt alaturi de suferintA FRATILOR BASARABENI.Am luptat,de cand eram tanar,pentru tara noastra si sunt convins ca pana la urma Romania va deveni ce-a fost in 1920-1940: mare si frumoasa ca Soarele Sfant depe Cer

 5. Cezare,

  Intrebarea era pentru tineretul de azi.Tineretul ROMAN de pretutindeni.Nu-si cunoaste Istoria Neamului,nu stiu ce au de aparat,nu stiu cine sunt,si,pe cale de consecinta,nu stiu unde cu adevarat trebuie sa ajunga.
  Astfel se multumesc cu painea si circul pe care-l au…
  DESTEAPTA-TE ROMANE!

 6. Un om ratat este ratat doar in raport cu el insusi. Va spun acest fapt deoarece nenorocirea mea vine din mine insumi. Candva am visat sa ajung sociolog, dar intamplarea a decis altfel . Si aici este toata problema. Muncesc, fara satisfactii spirituale, iar din punct de vedere material, ma descurc, de azi pe maine. Cu toate acestea , sigur nu sunt in totalitate un naiv. Sunt atras de periferia societatii deoarece aceasta experienta imi reactualizeaza conceptia dostoievschiana despre lume si viata. Am constatat, de pilda, ca oamenii nu sunt niciodata, ceea ce par ca sunt. Vesnica dedublare, alternanta dintre bine si rau, dualitatea ortodoxa sau duplicitatea psihologica, sunt doar cateva notiuni pe care le vehiculez, atunci cand umilit si obidit, de faptul ca traiesc intr-o tara condusa de infractori, ma gandesc cu groaza la ziua de maine. Si apoi suferinta aceasta morala.Beau peste masura si nu stiu nici macar acum, care este sensul vietii. Nu pot sa inteleg, decalajele imense care exista pe lumea aceasta. In fine, conceptii si conceptii. V-as ruga, ca un om, educat in spiritul necredintei, de o societate absurda, sa-mi dati un sfat despre cum as putea sa cred cu tot sufletul in Dumnezeu. Cand stiu ca am atatea pacate, atatea patimi si slabiciuni, recunosc ca este o intrebare delicata. Dar, ma mandresc cu mila pe care o am, ca un dar sufletesc. Spun asa, de exemplu, dar probabil, doar ca sa starnesc interesul, un citat din memoria aceasta traumatizata , ca nu incape in toata omenirea atata suferinta cat poate sa incapa in sufletul unui copil abandonat sau orfan. Am vazut in Bucuresti, copii aurolaci, care starneau scarba unor indivizi cu multa credinta in Dumnezeu si lucrul acesta ma invalideaza din toate punctele de vedere. Imi place sa spun ca nu putem vorbi de notiunea de lumina, daca n-ar exista intunericul. Bogat – Sarac. Barabat – Femeie. Credinta – Necredinta. Bun- Rau. Curajos – Las. Dumnezeu – Diavol. etc .Pana la urma, adevarul este ca avem din toate, cate ceva. Sunt un dezradacinat , in propria tara. Parintii mei, invatatori refugiati din Basarabia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, zona Orheiului, au trait o viata atat de modesta si neinsemnata, incat este greu de relatat. Dar, la origine, neamul din care provin, a fost gospodar si bogat. Pamanturile noastre , de acolo, raman tot acolo.Iar eu, mostenitorul sunt un golan, adica gol de continut. Nici un fel de radacina. Cine este vinovat ? Citesc si descopar ca raul vine din toate directiile. Occidentul decadent, a creat nazismul in manifestarea sa pragmatica, iar maicuta Rusie a devenit comunista datorita starii de naivitate ortodoxa in care au gasit-o revolutionarii de la 1917. Germanii, sunt la doar 60 de ani, de la sfarsitul razboiului, o natiune, desi invinsa atunci, unita si in plina ascensiune. Rusii s-au destramat oarecum, desi au fost invingatori. Paradoxuri ? Nu stiu. Cert este ca limba germana, atat de tare imi sugereaza disciplina, ordine dar si imaginele socante ale acelor lagare de concentrare din perioada razboiului. Planuri de exterminare, etc. Limba rusa, atat de moale, imi sugereaza sufletul larg al rusului, vesel, comunicativ si bautor de vodca, adica indisciplina, lipsa de civilizatie etc. Tata a avut doi frati. Pe cel mai mare, in 1941 l-au condamnat la moarte prin impuscare, la doar 19 ani, NKVD-istii. Cel mic, basarabean desigur, dar deja inregimentat in Armata Rosie, l-au impuscat nemtii sau ma rog germanii. Sisteme sociale, religii, onoare, filozofie, ce conteaza ? Colectivism si Individualism. Prostii. Atata timp, cat noi am fost la mijloc, vinovati sunt si germanii nazisti, dar si rusii comunisti. In fond care este adevarul ? Basarabia este un tinut bogat si fertil, dar exploatat de-a lungul anilor. Si iata ca suntem cei mai saraci in Europa, cei mai defaimati si inculti. Explicatia este totusi simpla. Seamana Basarabia cu acel copil orfan in a carui suflet este adunata suferinta intregii lumi. Germania cotropitoare a adunat averi in acele momente de cosmar ale istoriei. Germanii sunt, in general vorbesc, oameni reci, distanti,rai la suflet. Rusii, neghiobii, indoctrinati de comunism, dupa Blocada Leningradului, aveau toate motivele sa ne pedepseasca. Si ne-au pedepsit, molipsindu-ne si pe noi de comunism. Romania, tradatoarea, fara onoare militara si alte bazaconii. Nu, nimic din toate acestea nu este adevarat. Capitalismul inseamna in esenta exploatarea omului de catre om. Comunismul inseamna incalcarea flagranta a drepturilor omului. Si ce-i cu asta ?Trebuie sa traim. Si atata tot. In ce scop, nu ne spune nimeni. Traim si asistam buimaciti la spectacolul lumii, ne desconsideram si refulam prin asasinarea conducatorilor acestia, atat de tipici si atipici in acelasi timp, respectiv Antonescu si Ceausescu. Imi pierd vremea in acest delir. Dar totusi ideea este ca Antonescu a fost extrema dreapta, iar Ceausescu extrema stanga. Capitalism- Comunism. Spectacol desuet. Povesti despre o lume, care are la baza sentimentul de ABSURD. In ce sa crezi omule ? Democratie – Dictatura ? Sau in capitalismul salbatic, deja instituit in Romania , culmea sau de ce ar fi culmea , tocmai de comunistii nomenclaturisti. In fond si comunismul initiatic a fost instituit de capitalisti, gen Marx sau Engels. Paradoxuri. Cai verzi pe pereti. Cu toate acestea viata, aceasta saritura scurta, merita traita. Cu sau fara credinta. Optimisti sau Pesimisti. Candva Iliescu voia sa construiasca comunismul stiintific. A venit Emil Constantinescu cu intrebarea credeti sau nu credeti in Dumnezeu ? Iar acum , mai nou sloganul domnului Basescu – SA TRAITI BINE ! Pentru ca este libertate de exprimare, am transformat sloganul in urmatorul mesaj – SA TRAITI BINE, DAR SA NU VA VINDETI SUFLETELE – ………..Ajutati copii orfani, ajutati Basarabia, ajutati ca Romania sa se reintregeasca. Diagnostic – Schizofrenie. Totusi Germania , cea rea s-a reintergit, dupa ce ne-a ucis cu rapace exactitate. Iar maicuta Rusie, band votca la Moscova, isi bate in continuare joc de moldovenii, care i-au hranit mai tot timpul. DANG- BANG. E noapte, totul este inutil. Sunt ganduri, fara coerenta. Ramane grija nenorocita a zilei de maine. S-ar parea ca pe vremea lui nea Nicu, romanul de rand, naiv si mediocru, ca subsemnatul nu era atat de stresat si bolnav psihic. Era sa uit, ca atacurile de panica s-au imultit. Era sa uit sa spun ca suntem in Spania, cea mai ieftina forta de munca. Era sa uit sa spun ca totusi suntem neamul lui EMINESCU. Era sa uit sa spun ca mi-e rusine ca v-am deranjat cu aceste ganduri,

 7. DRAGUL MEU DAN,

  Oricine esti si ori unde te-ai afla,tine cont:nimeni nu gandeste pentru tine.
  TOTUL DEPINDE NUMAI DE TINE!
  Faptul ca ai curajul si reusesti sa-ti faci o analiza realista,denota cata FORTA ai in tine.TU poti sa indrepti ceeace tot cu vointa ta s-a petrecut,adica abandonarea in fata dusmanului tau/al nostru,degradarea in formele ei parsive.
  La anul imi voi scri varsta cu 7 inainte.A fost foarte greu,si, de fiecare data mi-am spus ceeace-ti spun si tie acum:NU CEDA! De tine si numai de tine depinde TOTUL!
  Vezi singur ca belelele vin singure,boala nu si-o alege nimeni,precum nici parintii…De ce sa permiti relelor sa profite de tine? Ele sa se loveasca de tine ca de o stanca.Tu esti stanca.In loc sa te mentii de ce sa te distrugi singur?
  NU este NIMENI de vina pentru ca noi cedam.Esti-inca-esti constient de ce ti se intampla.Te-ai lasat in genunchi.RIDICATE!
  Din ce ai scris aici reese ca TU POTI mai mult decat altul care,in situatie mai grea,lupta cu multa vointa si reuseste.CURAJ!

  Cu respect,

  nartip

 8. In centrul Orheiului sta monumentul „ostasului sovietic eliberator”, dar nici un monument al eroilor decedati in 1941, nici o strada cu numele lor, despre ei nu scrie in nici un manual de istorie

 9. Le doresc sanatate si noroc celor care au gandit si deservesc acest site.
  Ma doare sufletul cand vad aceste imagini si mai tare ma doare ca nu se intampla azi nimic
  Ramane speranta. Sper din suflet sa vad din nou intr-o zi tricolorul romanesc la Orhei…

 10. „BASARABIA NU A NOASTRA, CI A URMASILOR URMASILOR URMASILOR NOSTRI”:P~~~O POSIBILA UNIRE CU BASARABIA NU-I DEPARTE,NORMAL LA INCEPUTUL ANILOR’90 BASARABIA CA SI UCRAINA SI BIELORUSIA ERAU STATE-TAMPON DAR ACUM ODATA CU INDREPTAREA LOR SPRE UNIUNEA EUROPEANA…

 11. M-a impresionatce am citit pe acest site, sunt multe de spus, si cu siguranta acei tineri martiri sunt acum langa Dumnezeu si se roaga pentru noi, pentru neamul lor pe care l-au iubit si pentru care s-au jertfit. Lucrul cel mai grav acum in Basarabia – si in Romania de altfel – este ateismul, lipsa lui Hristos din viata de zi cu zi. Si as raspunde astfel si lui Dan, al carui mesaj m-a emotionat. Dan, a rata mantuirea e singura ratare din viata. Mantuirea e sensul vietii – acesta e sensul pe care-l cauti si pe care nu-l vei gasi nicaieri in alta parte, oricat ai bea si orice ai face. Crede-ma, am trecut prin framantari ca ale tale. Vorbesti de conceptia dostoievskiana. Dar nu uita ca Dostoievski era profund ortodox! Reciteste Fratii Karamazov, vei gasi pagini exceptionale despre credinta, personaje ca parintele Zosima… Spui: „Sisteme sociale, religii, onoare, filozofie, ce conteaza? Prostii” Gresesti daca pui crestinismul in aceeasi oala cu sistemele filosofice sau sociale si le etichetezi la gramada ca prostii. Hristos este Dumnezeu intrupat, nu un om ca ceilalti, iar invatatura Lui este Adevarul, fara rest si fara cusur. Nu-ti vorbeste un fanatic ci cineva care a studiat filosofiile si religiie lumii si a ajuns la credinta ca adevarul crestinismului ortodox (sau pravoslavnic daca preferi) iti arata sensul vietii si calea pentru a-l atinge. Mai spui ca „maicuta Rusie a devenit comunista datorita starii de naivitate ortodoxa in care au gasit-o revolutionarii de la 1917.” Iarte-ma ca iar te contrazic, dar ortodoxia nu e de loc naiva. Citeste daca poti Sfintii Parinti, autori patristici precum Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ioan Gura de Aur… Vei gasi profunzimi de cugetare extraordinare, un mod de gandire mai complex decat la Platon, ce sa mai vorbesc de epigoni pseudo-filosofi, impostori precum Marx. Rusia a devenit comunista nu pt ca era prea ortodoxa, ci pt ca nu era indeajuns de ortodoxa, incepand cu influenta malefica a unui Rasputin la curtea tarului si terminand cu problemele din Biserica. Nu stiu ce intelegi prin „Vesnica dedublare, alternanta dintre bine si rau, dualitatea ortodoxa”, dar nu exista nimic care sa se numeasca asa – „dualitate ortodoxa”. Ma tem ca e inca un ecou din „spiritul necredintei in care ai fost educat de o societate absurda”, cum zici. Ce e aceea dualitate ortodoxa? In ortodoxie nu exista dualitate, ci doar un adevar absolut – cel pastrat si transmis de Sfanta Scriptura si Biserica. Dualitatea Bine-Rau exista, daca la ea te referi, dar ea nu e „ortodoxa”, ci e o realitate a lumii de dupa cadere, datorata pacatului originar. Ceri „un sfat despre cum ai putea sa crezi cu tot sufletul in Dumnezeu.” Sfatul meu e urmatorul: mai intai sa studiezi ortodoxia direct la sursa, in cartile si manualele – da, manualele – ortodoxe, ca la scoala. Asta ca sa nu-l mai judeci superficial, fara sa-l cunosti. Apoi sa intelegi ca nu esti doar un „roman de rand, naiv si mediocru, ca subsemnatul”. Nu exista om mediocru decat daca el vrea sa fie astfel. Tine doar de tine sa fii exceptional – in credinta. „Credinta ta te-a mantuit”, spune Iisus de atatea ori, atator bolnavi. Si noi suntem bolnavi – spiritual, sufleteste, nu doar fizic – si credinta ne poate mantui. Fiecare din noi e creat dupa chipul lui Dumnezeu, si purtam acest chip in noi. Tine doar de noi sa ne rugam ca acest chip sa fie actualizat. Cum spune nartip, tine doar de tine. Dar adaug eu – numai cu ajutorul lui Dumnezeu, pe care trebuie sa-l ceri. Iar daca nu stii unde sa incepi – mergi la o biserica, si cauta un preot cu care sa simti ca poti comunica, si roaga-l sa te ajute. Nu spun ca toti preotii sunt niste ingeri, din pacate mai sunt si unii poate mai putin vrednici (fiecare va da socoteala). Dar daca vei cauta sincer, Dumnezeu te va ajuta si vei gasi un duhovnic bun, care sa te ajute si sa se roage impreuna cu tine si pentru tine, si Dumnezeu te va scoate din impasul existential in care te afli. Cunosc asemenea preoti in Bucuresti, unde ma aflu, daca esti aici si nu gasesti altfel scrie-mi pe mail andrei.dir@gmail.com si te duc eu la unul. Si ai incredere ca Dumnezeu nu va lasa tara asta de izbeliste, tine insa doar de noi s-o facem o tara crestina, daca intr-adevar vrem sa fie mare si frumoasa ca soarele de pe cer (dar atentie, soarele de pe cer nu e sfant, sfant e doar Dumnezeu Care a creat si soarele). Sa nu luam din convingerile generatiilor de aur, care au dat si martirii de la Orhei, doar ce ne place, lasand la o parte tocmai credinta lor arzatoare in Hristos! Doamne ajuta!

 12. Va rog fratilor, sa fiti tari, caci Unirea noastra e aproape… Ne vom dezvolta si vom creea prosperitate pentru noi toti!
  Unirea nostra este aproape si trebuie realizata! Sufletul nostru de roman trebuie regasit pentru totdeauna!
  Cu stima si respect pentru toti inaintasii si contemporanii nostri ce au luptat pentru Sfantul Pamant al Tarii Mele, Romania cea Mare si Frumoasa!
  ~Sabin

 13. Fratilor am citit tot ce ati scris voi pe acest sait d-ar ancurajarile voastre sant de pomana.De ce sant de pomana pentru ca si an zilele noastre este sfartecat trupul tari noastre si noi nu vedem s-au nu vrem,ex;insula serpilor a fost cadorisita de marele intelectual ex presedinte”Constantinescu” profesor,decan,speolog dar ioc cultura numai buruieni,sa vedem daca poporul a plecat urechea la ce sa antanplat,NU cauza prea multe probleme,saracie,necazuri,griji,create tot de NOI cei ce conduc tara si nu vor sa vada ce se antanpla an tara doar atunci cand se apropie alegerile vin si recunosc multe lipsuri si greseli pentru a cersi un VOT dar omul de rand nu vede s-au nu vrea sa vada ce se antanpla ,pentru ca an tinpul domniei lor la Cotroceni au elaborat olege care sa le asigure traiul de zi cu zi si protectia lor pana la moarte care daca vine cu antarziere numai cheltuieli ne aduce .Problema sar putea rezolva grabind moartea si ignorand legea despre care tocmai vam scris iar cei ramasi sa fie trasi la raspundere de popor nu de un viitor presedinte .

 14. autoritatile de la Chisinau , continua sa introduca in randul cetatenilor educatie sovietica , acest lucru intamplandu’se cu acordul Romaniei care nu face nimic ptr a stopa acest lucru , si a rupe granitele in tara , Prutul nu va fi niciodata o granitza intre o romanie de pe partea dreapta si cea de pe partea stanga

 15. Pe linga interesele politicienilor de la Chisinau care clar nu au interes in primul rind economic de a apropia Basarabia de Romania, mai este ceva.. autoritatile de la Bucuresti de asemenea nu stiu din ce motiv de asemenea nu sint cointeresate sa-i atraga pe basarabeni spre Romania… si in primul rind daca ar avea din cei 70% din populatia de etnie romana(moldovenii) daca ar avea macar 60% cetatenie romana, putind astfel sa viziteze Romania, avin posibilitatea sa lucreze in romania… pot sa va asigur ca la urmatoarele alegeri vor fi cistigate de un partid care va pleda pentru alipirea Basarabiei la Romania… dar asa eu spre exemplu, la 23 de ani am fost de mai multe ori in Ukraina si Rusia, in Romania am fost doar odata inainte de a fi necesara viza… iar acum ,si-a deschis mama mea, in virsta de 55 ani, viza pe 4 luni in Romania si a umblat vreo 5-6 zile pe la ambasada si a trebuit sa prezinte fel de fel de acte.. stau sa va asigur ca-ti pierzi toata dorinta de a mai calatori..
  deci trebui mai intii o schimbare a atitudinii autoritatilor de la Bucuresti pentru a muta carul din loc.. de cea acea procedura atit de complicata de acordare a cetateniei..

  DE CE NU SE ACORDA CETATENIA MAI SIMPLU.. ??
  DE CE SINT ADUSI CHINEZI, INDIENI SA LUCREZE IN ROMANIA , DAR NU SE INCEARCA DE AI ATRAGE PE BASARABENI..

 16. sunt de acord cu tot ce ati scris voi aici,dar aveti grija ca va indepartati de lupta.un simplu sfat=voi trebuie sa va faceti auziti si in ROMANIA(intrati pe site cu galerii de fotbal din ROMANIA si sa vedeti voi cit ajutor veti avea)bucuresti,ploiesti,craiova,vaslui,galati,etc

 17. Adio, „limba moldoveneasca”!
  Adio, „limba moldoveneasca”!

  Incepand cu luna noiembrie, conceptul stalinist de „limba moldoveneasca” a suferit o grea lovitura pe plan international.

  Potrivit lui Bogdan Stancescu, creatorul variantei in limba romana a site-ului http://www.wikipedia.ro, citat de ziarul „Gardianul”, Biblioteca Congresului American (BCA) a modificat codul international ISO 639-2, identificand „limba moldoveneasca” cu limba romana. La propunerea lui Stancescu, BCA a decis ca elementele de identificare internationala „mo” si „mol” (de la moldovenesc si Moldova) sa fie inlocuite cu „ro”, „rom” si „rum” (de la romanesc si Romania). Decizia BCA elimina definitiv asa-zisa „limba moldoveneasca” din codurile ISO. „In nici o biblioteca din lume si in nici un sistem informatic, nu va mai fi mentionata limba moldoveneasca”, spune Bogdan Stancescu. De altfel, cel mai avizat institut international de catalogare etnologica, SIL, caruia de asemenea i-a scris Stancescu, nici n-a avut vreodata in catalogul sau numele „limba moldoveneasca”. Ca urmare, BCA a inaintat propunerea spre studiu Comisiei JOINT ADVISORY, organizatia care se ocupa de toate codurile ISO. Concluzia Comisiei, dupa dezbateri serioase, a fost clara si cu efect definitiv in codificarea internationala: limba moldoveneasca nu exista! Vestea cade ca un trasnet peste tovarasii lui Voronin, cu patru luni inaintea alegerilor, in care sperietoarea cu „imperialismul romanesc” ar fi putut juca iarasi un rol in prostirea oamenilor simpli si neinformati de peste Prut. Decizia JOINT-ului american le-a luat „painea antiromaneasca” de la gura tuturor edecarilor bolsevici care-si inchipuie ca se vor eterniza la putere.

  O mitraliera de fum: Dictionarul moldovenesc-romanesc

  Ceea ce nici Stalin, „parintele lingvisticii” bolsevice, n-a indraznit, a pus in practica regimul comunist de la Chisinau, cu cativa ani in urma: editarea unui Dictionar „moldovenesc-romanesc”, sub semnatura unui ratacit, pe nume Vasile Stati. Aceasta cutezanta a culturnicilor de partid ai lui Voronin ne da masura idioteniei lor, caci este ca si cum am vedea intr-o zi in librarii un dictionar german-austriac. Nimanui nu i-a trecut prin cap ca ar exista o „limba austriaca”. Dar in Chisinaul comunist, totul este posibil. „Coada de secera si ciocan” a anti-romanismului de acolo, Vasile Stati, „doctor in limba moldoveneasca”, a imbracat inca din studentie mantaua „lingvisticii politice”, dupa cum singur recunoaste. Ca o incununare a unor „preocupari stiintifice de-a lungul catorva decenii”, a dat la tipar „Dictionarul Moldovenesc-Romanesc” (DMR) – o capodopera de impostura. Sub pretextul acoperirii unui „gol lexicografic”, autorul da frau liber actiunii sale don-quijotesti de „salvare a cuvintelor moldovenesti de la casapirea lor de catre lingvistii romani”. Agramat si incult pana la disperare, Stati trage cu o mitraliera de fum in umbrele ratacirii sale. Iata cateva mostre de rasu-plansu: „(mold.) AIEST = (rom.) acest; AOLICA = aoleu; APRECIATOR = pretuitor; APUCAT = smintit; BACI = cioban; BAIE = cada de baie; BALAIE = alba; BABUCA = bunicuta; BADISOR = dragut, iubit; BANET = gramada de bani; BETISOR = betigas; BIR = strigat cu care ciobanul indeamna oile; BITAN = tantar mic caruia ii tremura picioarele (!); BROSCAI (a) = a sparge basica de sub limba vacii; BUNA DIMINEATA = planta agatatoare; CHISOARCA = copil care se urineaza des; DE-A-N CURCILI BABII = de-a dura, peste cap; FIS = copil pipernicit; FRUCTE = legume, zarzavat; GHELNITA = hindichi in jurul padurii (?); JOC: dans popular moldovenesc; MARTOLINA: numele unei vaci fatate intr-o marti; MEREMET: vreme consumata degeaba; MOLDAVIT: Ozocherita de culoare neagra, amestecata cu sticla de origine cosmica (!) care se gaseste in Moldova; OACACA: oracaitul broastei; TOVARAS: fiinta sau lucru ce insoteste pe om”. S.a.m.d. Absurdul acestei simple culegeri de regionalisme, amestecul categoriilor lingvistice, ignoranta „habilitata” la universitate – nu servesc la nimic nici lui Voronin, nici cercurilor moscovite interesate. Tovarasul Vasile Stati face de ras orice „fiinta sau lucru” care se insoteste cu dansul.

 18. Stand in fata calculatorului si citind acest articol, simt cum imi urca tensiunea cand citesc din nou despre faptele rusilor, lepadaturile dracului, bagale-as cutitu-n inima, si cand vad ca pe astia nimeni nu-i poate pune la respect….tot timpul scapa basma curata, indiferent ce fac. Si de-alungul istoriei, in mare parte au facut ce-au vrut cu noi, cu exceptia catorva mici infrangeri pe care le-au avut si ei de suferit, niciodata n-au trecut prin zecile de chinuri si suferinte prin care a trecut neamul nostru. Ma uitam acum cateva zile la n reportaj american pe National Geografic Channel despre Rusia, despre traditiile lor, in care le descriau pe-ndelete, iar in cadrul reportajului, Rusia, era prezentata drept o tara comunista care la randul ei a avut de suferit…tin minte exact cuvintele reporterului „aceasta tara indurerata de comunism”, si ma gandeam ce indurerata domle???…ei care au dat nastere comunismului, tot ei is cei suferinzi???…ei care au facut ce au vrut cu jumatate din Europa, ei is cei suferinzi?!?!?!…extraordinar.

 19. EXCELENTEI SALE DOMNULUI NARTIP,CU RESPECT NE CUNOASTEM EU AM INTERVENIT PE NET, CU CEVA YIMP AN URMA CEREAM CA MONSTRUL SACRU AL LITEATRII ROMANE,EXCELENTA SA DOMNUL ADRIAN PAUNESCU SA PARTICIPE LA UN PROGRAM INITIAT DE MINE NUMIT,,CAPSULA TIMPULUI 2008…2500 LA CURTEA PARINTILOR MEI IOAN SI VIRGINIA,,DUMNEZEU SA I ODIHNESACA,,. NU MI S A RASPUNS ATUNCI,ACUM ESTE PREA TARZIU DEJA,….EVIDENT POT SURVENI ROTATII ALE SITUATIEI CAND OMUL SCRU DOMNUL PAUNESCU ASI POATE REVENI SALUTAT PRINTRE NOI,……MA ANTREB ACUM ANSA DE CE ATATIA BEZMETICI BOGATI SI BOLNAVI TOTODATA CAR BAT CAMPII ANTR I ENIGMATICA RETORICA DESPRE ALTRUISM GEN BECALI NU L AU AJUTAT PE ACEST OM UNICAL ROMANIEI SA ANVINGA BOALA,………………..CER SCUZE EXCELENTEI VOASTRE PENTRU SCRISUL DIFICIL ,,NU AGRAMAT,, AM O DISFUNCTIE NEURONALA GRAVA DATORITA UNUI,,A. V. C. ,, SUFERIT ACUM SASE ANI SI LA CARE TREI MEDICI SI MILITARI AI SPITALULUI MINISTERULUI DE INTERNE NU MI AU ACORDAT NICI UN AJUTOR IAR UNUL UN DOMN COLONELDOCTOR MIA STRIGAT DIN USA FARA SA MA AYINGA,,ALA DACA ARE CREIERUL INFLAMAT VINE ALTA DATA,,….MAI RECENT STIMATE DOMNULE NARTIP LA O RECADERE A BOLII AM APELAT LA CLINICA FUNDENI UNDE UN MEDIC NEGRU LA FATA DE RAUTATE CAND I AM POVESTI CE MI S A ANTAMPLAT LA M. I. M A DATAFARA AN STRADA DIN CLINICA ,.AM AJUNS LA FLOREASCA UNDE O DOCTORITA FARA DE PROFESIE M A TRATAT CU UN PRODUS TOXIC PENTRU PANCREAS CREEAND O AVALANSA DE GRAVE PROBLEME GRAVE LA UN DIABET USORCRESCUT,DEABIA ACUMMI AM REVENIT DIN CRIZA CREATA,………………DE CE NU APELEZ SI EU LA O CLINICA DIN STRAINATATE,,SUNT DEJA GRAV AFECTAT NU POT SA MERG ,ESTE EXCELENTA VOASTRA PENTRU CA NU AM BANI SA FIU TRIMIS,.MI SE FURA LUNAR DIN PENSIA MILITARA DE 2070 DE RONI ,.70 DE RONI LA C. A. S. AN VREME CE NU PTMESC ABSOLUT NICI O MEDICATIE FISA MEA MEDICALA SA AFLA ACASA AN SERTAT,…RUSINE ROMANI RUSINE ROMANIA,…………………CU RESPECT DOMNULE NARTIP, SA VA DEA DOMNUL SANATATE EU VA MULTUMESC PENTRU PERMISIVITATE,……….UN MIC AMANUNT ,.CU CEVA TIMP AN URMA CAND CONVERSAM CU DUMNEAVOASTRA EU ERAM CONVINS CA DE FAPT SUNTETI EXCELENTA SA DOMNUL PAUNESCU MA CONSTIDERAM UN PRIVILEGIAT AL SOARTEI CA AM PURTAT ACELE DICUTII,.CU MULT RESPECT DOMNULE SA I URAM MAESTRULUI SANATATE SI REANTOARCERE LA VIATA ACESTUI PAMANT SFANT ROMANIA,…………………

 20. subsemnatul,maistru militaran rezerva tanase marian,multumesc acum si aici excelentei sale domnului nartip,pentru permisivitatea an pagina,..dumezeusal binecuvanteze pe monstrul sacru al culturii si lteraturii romane domnul adrian paunescu,.fiti binecuvantati si voi care scrind aici an acest loc ,,media internet,, va aduceti unomagiu marelui roman,. am vazut undeva pe blog un mesaj privind sanctificarea zilei de nastere a gigantului eminescu an romania ca o decizie a academiei romane,.sa asteptaman liniste si reculeger candva poate ceva mai tarziu, o solie ilustra a acestei tari romania va anobila o zi dincalendar si cu sarbatorirea zilei de nastere a maestrului,..dumnezeu sa l odihneasca an pace si liniste,….. sic volo nihil sine deo,………..

 21. cu respect onoratei asistente, cu acest insemn,. ami fac datoria de roman iubitor de tatr si de limba romana si ancerc an mod public sa ma antreg ,,de ce potentatii timpurilor din totdeauna, ignora valorile , le andeparteaza de fapt,.desi este clar ca unasemeneagest suparasi afecteaza profund omul derand si nu numai,orice valoare spirituala ar avea cineva cand priveste muntele di fata lui se anfioarade maretia ce o are an fata,………..ne antrebam asadar dece la propunerea demna a domnului general turda un om de o valoare incontestabila, nu s a luat act de decizie privind onorurile pe drept castigate de maestrul nostru al tuturor romanilordomnul adrian paunescu,………………stiusi simt ca ne aflam antr o grava situatr sigur indusa nu numai de criza economica,., eu practic ma numaram printre romani care tineau sincer la seful statului domnultraian basescu, dar acest sentiment s aschimbat radical an totalitate an momentul cand acest om de dreapta murdara a rostit an fatanatiunii acele cereri de reducere a salariilor si pensiilor,…………..un pensionar dincolo de unsalariat este un omaflat la o etapa deviata, nu un afacerist nesatulde castigurile sale ci un om blocat de nenorocirea tarii lui, nu mai are alte sanse de elevare,.privesc pe geam si vad un bloc vecin acolo an ,,pm17,, locuieste un fost camarad cu care am satisfacut serviciul militarla arma marina,an 68,. este ancavalid dar pleaca diminetile sa preia o slujba de paznic platita cu sase milioanenu stu unde,. esteampins de nevoile cotidiene ale antregii familii a fost maistru electriciancandva iar macum,…………. cand i s a refuzat asta presedintelui de,,c. c. r. ,, a fost un act de mare dreptate,……………………………..privind cazul maestrului paunescu oare aceste tafnoase fiinte la costume scumpe si cu are conditionat an terariul unde si duc existenta,nurealizeazaca al anfrunta an nemernicia lor pe ansusi marele creator al universului,……………..excelenta domnule nartip,eu va multumesc pentru sustinere,. daca doriti sa dati vurs rugamintei mele puteti face din acest moment parte di cei care sustin proiectul ,,capsula timpului 2008…2500 nu este scurs anca timpul acolo se afla la dispozitie anca patru nise sacre din cele sase scaune divine ale monumentului,.sper parca simt ca an organismul meu se organizeaza ceva ca an ceva timp viitor ami vo reveni voi merge din nou,.ami voi hrani catelul meusacru de acolo,,anubis, si mi voi continuadatoria,…sic volo nihil sine deo,…………

 22. hau,hau, uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu hau hau uuuuuuuuuuuuuuuuu hau hau uuuuuuuuuuuuuuuuuu,mai bine urlam decat sa scriem aici an aceasta adunatura de falsi artisti sau patrioti,,………………… ai impieteti memoria marelui artist al neamului romanes an ale scrisului exceentei sale a domnului adrian paunescu,,.dumnezeu sa l odihneasca,,……….

LĂSAȚI UN MESAJ