Ostaşi români, căzuţi pe câmpurile de luptă, comemoraţi la Cimitirul Eroilor de la Ţiganca

0
53

La 25 octombrie curent, de ziua Armatei Române, la Cimitirul Eroilor de la Ţiganca-Stoieneşti, care se află în imediata apropiere a Mănăstirii cu hramul „Învierea şi Înălţarea Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a fost oficiată o slujbă de pomenire în cinstea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă.

Parastasul a fost oficiat de către ÎPS Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de către un sobor de preoţi din Protopopiatul Cantemir şi Protopopiatul Cahul. La slujba de pomenire, pe lângă feţele bisericeşti, au participat reprezentanţi ai Ambasadei Române la Chişinău, ai Ministerului Apărării al R. Moldova, autorităţile locale din Ţiganca şi credincioşi din satele învecinate.

La finele slujbei de pomenire, reprezentanţii Ambasadei Române, dl consilier Vasile Nanea şi Valentin Mateiu, ataşat militar, cât şi al Ministerului Apărării al R. Moldova, dl locotenent-colonel Vitalie State, au depus coroane de flori la mormintele ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă. În alocuţiunea sa, dl Vasile Nanea, consilier în cadrul Ambasadei Române, a menţionat următoarele: „Trăim astăzi clipe de aleasă trăire sufletească, aici, pe dealurile de la Ţiganca, unde cinstim memoria tinerilor români care s-au jertfit pentru apărarea pământului nostru strămoşesc. Cu preţul vieţii lor călcăm astăzi acest pământ şi purtăm fiinţa noastră acolo unde ne este voia. Să ne închinăm cu recunoştinţă în faţa celora care au ajuns în întuneric, înainte de a se bucura de lumină”. Domnul Vasile Nanea i-a îndemnat pe cei prezenţi ca să vină la Cimitirul Eroilor de la Ţiganca în fiecare an pentru a cinsti memoria tinerilor eroi care s-au jertfit pentru binele nostru de astăzi. „Ne-am bucura enorm dacă generaţiile care ne înconjoară ar urma exemplul nostru în anii şi secolele care vin, în aşa fel ca memoria lor să fie veşnică. Să aducem mesajul nostru de recunoştinţă faţă de aceşti eroi, tot mai adânc în conştinţa tuturor credincioşilor, pe meleaguri româneşti tot mai largi. Numai aşa, poate, tinerii noştri eroi ne vor privi din ceruri cu recunoştinţă şi vor simţi că nu sunt singuri în acest univers fără de sfârşit”, a accentuat dl Nanea.

Valentin Mateiu, ataşat militar în cadrul MAN din România, a specificat că Armata Română în toate timpurile a fost la înălţime şi a luptat cu mult curaj pentru întregirea pământurilor Ţării, cât şi pentru menţinerea păcii în lume. Un exemplu concludent în acest sens îl constituie prezenţa forţelor pacificatoare române în Irak, Afganistan, cât şi în alte zone de război ale planetei.

Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Petru Păduraru, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participarea la serviciul divin şi a adăugat că este o datorie Bisericii de a-şi cinsti morţii, cu atât mai mult eroii căzuţi pe câmpurile de luptă pentru integritatea Neamului şi păstrării credinţei strămoşeşti. „Nu în zadar am pus hramul Mănăstirii Învierea şi Înălţarea Domnului. După cum cunoaşteţi, în Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este dedicată şi pomenirii eroilor neamului. De aceea, în aceste două zile din cursul anului (Înălţarea Domnului şi Ziua Armatei Române) venim cu regularitate la Cimitirul Eroilor de la Ţiganca, unde oficiem slujbe de pomenire în cinstea tuturor eroilor căzuţi pe toate câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea Ţării şi întregirii Neamului”, a spus în încheiere Ierarhul Petru Păduraru.

Cimitirul Eroilor de la Ţiganca a fost inaugurat la 1 iunie 2006 în prezenţa Majestăţii Sale Regele Mihai al României, cât şi reprezentanţilor ai Guvernului României, ai Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării Naţionale al României, Ambasadei României la Chişinău şi Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor de pe lângă Guvernul României. Slujba de sfinţie a Cimitirului Erolilor a fost oficiată de către Mitropolitul Basarabiei, Petru Păduraru, şi PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, însoţiţi de un sobor numeros de preoţi.

Sursa: Flux

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ