Pace martirilor

0
72

La Coşniţa a avut loc un miting de comemorare a celor căzuţi în războiul cu separatiştii lui Smirnov

14 martie 1992 a constituit pentru locuitorii satului Coşniţa data începutului sângerosului războiului de la Nistru. La 15 ani de la acest eveniment, martori ai acestei terori, combatanţi, colaboratori ai poliţiei, văduve, mame şi copii au venit să depună flori la Memorialul eroilor căzuţi şi să-şi manifeste durerea pentru pierderea persoanelor dragi şi a camarazilor de pe câmpul de luptă.

Mitingul a debutat cu depuneri de flori la mormintele victimelor conflictului transnistrean, după care toată lumea s-a îndreptat în coloane spre Memorialul eroilor căzuţi în urma conflictului armat din s. Coşniţa, pentru a aduce omagii.

Preşedintele Asociaţiei Combatanţilor de pe platoul Coşniţa, Anatol Cibotenco, a descris tabloul izbucnirii conflictului armat în Coşniţa. „La 13 decembrie 1991 pe podul de pe Nistru de la Dubăsari au căzut primii eroi ai patriei noastre. Atunci, în 1991, cînd se auzeau exploziile în Corjova şi la Cocieri, consătenii noştri au depus mari eforturi pentru a nu permite ca războiul să ajungă şi în această localitate”, îşi aminteşte dl. Cibotenco. „Cu sătenii, voluntarii şi forţele poliţiştilor am blocat satul ca să nu-şi impună cineva poziţia aici şi să-şi facă mendrele, dar, cu părere de rău, războiul este război”, a mai menţionat Preşedintele Asociaţiei Combatanţilor de pe platoul Coşniţa. Pe data de 13 spre 14 martie, satul Coşniţa a fost atacat mişeleşte de cazacii separatişti. În urma acestui conflict a fost ucis Gucenco Nicolae, colaborator de poliţie, a fost grav răniţi Leonid Lazăr şi Nicolae Cibotari, care nici
în ziua de azi nu poate merge. A fost grav rănit Leonid Bulat, care a fost luat prizonier, schilodit şi apoi ucis de către separatişti.

Ceremonia a fost deschisă de către preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschii, care a declarat pentru presă că în aceste zile de doliu de martie nu trebuie să uităm că acest război continuă, deoarece nu avem o ţară integră. „Deşi au trecut 15 ani, sunt încă multe probleme nerezolvate aici în teritoriu, dar este important ca noi să nu uităm de acele momente şi să promovăm pratiotismul în rândul tinerilor”, a menţionat preşedintele raionului Dubăsari”. ”Noi am fost suntem şi vom fi mereu pentru integrare prin atitudinea noastră faţă de învăţământ şi faţă de istoria naţională”, a mai declarat Policinschi.

Guvernul Republicii Moldova a fost reprezentat de către adjunctul ministrului Afacerilor Interne, Sergiu Golovaci, care în discursul său de comemorare a victimelor s-a referit la importanţa ajutorului şi susţinerii din partea instituţiilor statului şi a menţionat că „anume prin aceste acţiuni de comemorare sunt transmise anumite valori urmaşilor noştri”.

După omagiile aduse de participanţii la eveniment, a avut loc o slujbă de pomenire susţininută de un sobor de preoţi, după care toate persoanele prezente au fost invitate în incinta Casei de Cultură din Coşniţa, unde a avut loc masa de pomenire a eroilor căzuţi în conflictul armat.

http://www.flux.md/p/index.php

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ