Pact secret Moscova-Chisinau

0
69

Vinuri moldovenesti
Rusii isi vor mentine trupele in Transnistria, dar vor deschide piata pentru vinurile moldovenesti.
Transnistria se va intoarce, cu un statut special, in cadrul Republicii Moldova, Rusia isi va permanentiza prezenta militara in Transnistria, iar Republica Moldova se va intoarce in „clubul furnizorilor de vinuri pentru Rusia”. Potrivit ziarului rusesc „Nezavisimaia Gazeta”, acestea sunt, in linii mari, prevederile noului acord bilateral ruso-moldovenesc.

Intelegerea ar fi fost negociata in secret, fara ca toti ceilalti participanti la procesul de reglementare a situatiei din Transnistria – OSCE si Ucraina in calitate de mediatori, iar UE si SUA in calitate de observatori – sa aiba habar.

Scurgerile de informatii referitoare la noul acord secret dintre Rusia si Republica Moldova cu privire la solutionarea conflictului transnistrean ar fi fost puse la cale de persoane cu vederi „antirusesti” din anturajul presedintelui moldovean Vladimir Voronin.

Publicatia sustine ca negocierile ar fi inceput in toamna anului trecut, la summitul CSI de la Minsk. Atunci, presedintele rus Vladimir Putin si Vladimir Voronin au convenit asupra conditiilor ridicarii embargoului rusesc la vinurile si produsele agroalimentare moldovenesti. Totusi, livrarile catre Rusia nu au fost reluate nici pana acum.

Acordul ar putea fi semnat la 10 iunie

Deocamdata, informatiile despre eventuala semnare a unui nou acord ruso-moldovenesc asupra viitorului Transnistriei la summitul CSI din 10 iunie de la Sankt-Petersburg nu au fost confirmate oficial de niciuna dintre parti.

„Daca Voronin si Putin vor semna intr-adevar in cursul intalnirii de la Sankt-Petersburg al doilea „plan Kozak” – acordul privind reglementarea conflictului transnistrean, pe care liderul moldovean a refuzat sa-l semneze – pretul pentru compromis va fi din partea Moscovei ridicarea blocadei la exportul de bauturi alcoolice moldovenesti”, au declarat pentru „Nezavisimaia Gazeta” surse din Ministerul rus de Externe, sub protectia anonimatului.

Pentru Chisinau, reluarea exporturilor de vinuri in Rusia este extrem de importanta, interdictia impusa de Moscova dand o lovitura grea economiei Republicii Moldova.

LIPSA DE TRANSPARENTA

Bucurestiul nu agreeaza negocierile secrete

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat ca Romania vrea retragerea trupelor ruse din Transnistria, insa nu doreste inlocuirea acestei prezente militare cu o prezenta politica a liderilor transnistreni in parlamentul de la Chisinau. El a adaugat ca Bucurestiul nu este impotriva discutiilor intre Moscova si Chisinau, adaugand insa ca orice negociere secreta este de natura sa dea impresia ca Moldova este insuficient orientata catre integrarea europeana.

http://www.evz.ro/article.php?artid=307260

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ