Pădure de stejari sau vile?

0
52

În timp ce autorităţile afirmă că vor sădi copaci în locul unei păduri defrişate în localitatea Pârâta, Dubăsari, localnicii afirmă cu certitudine că acolo se intenţionează construcţia unor vile, de care vor beneficia persoane sus-puse. Deşi nu există probe care să confirme spusele oamenilor, aceştia continuă să se revolte, ameninţând că vor da foc la toate construcţiile, dacă se va dovedi că au avut dreptate.

La începutul acestui an, în satul Pârâta, raionul Dubăsari, pe malul râului Nistru a început defrişarea unei porţiuni de pădure, lucru care i-a alarmat pe toţi localnicii.
Din surse necunoscute, aceştia au aflat că teritoriul defrişat ar urma să fie atribuit unei firme pentru construcţia unor vile pentru lucrătorii Companiei „Auto Space”, condusă de un oarecare Victor Miculeţ care mai este şi preşedintele organizaţiei obşteşti „Poiana Nouă” din satul Pârâta.
Nicolae Tetercev, preşedintele organizaţiei obşteşti „Irigator”, care îşi desfăşoară activitatea în localitate şi, respectiv, în zona sectorului defrişat, a cerut organelor abilitate să verifice în ce măsură defrişarea acestei porţiuni de pădure de pe malul râului Nistru corespunde normelor legale, întrucât acest lucru este interzis de legislaţie. Localnicii au mai afirmat că vor protesta în cazul când vor afla că pe acest teritoriu se vor construi vile şi că le vor da foc, dacă nu se va ţine cont de opinia lor. „Ar fi corect ca pe acest teren să fie sădiţi alţi copaci, deoarece pădurea de mult timp trebuie reînnoită, dar nu să fie construite vile,”, a spus Boris Fiodorov, unul dintre liderii organizaţiei obşteşti „Irigator”.
Solicitat de FLUX, Victor Miculeţ, preşedintele Organizaţiei obşteşti „Poiana Nouă” din satul Pârâta şi preşedinte al Companiei „Auto Space” Moldova, a negat orice acuzaţie la adresa sa, spunând că defrişările din această localitate nu au nici o legătură cu el sau cu firma pe care o conduce.
„Problema este că sunt o mulţime de oameni care ar dori să-mi facă rău. Nu există nici un document pe numele meu, care ar confirma că terenul ar fi al meu, sau că defrişările au loc la iniţiativa mea. În opinia mea, acolo are loc doar o defrişare care va permite mai apoi sădirea altor copaci, astfel va fi reînnoită pădurea”, a spus Victor Miculeţ.
La rândul său, Vadim Stângaci, din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, a confirmat spusele lui Victor Miculeţ, declarând că cele două hectare de pădure, unde creşteau plopi, au fost defrişate pentru a planta, până în toamna acestui an, stejari, deoarece arborele de plop degradează cu timpul.
Potrivit legislaţiei cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă, este interzisă orice defrişare a copacilor şi a arbuştilor în zona râurilor şi bazinelor acvatice.

http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21222&cat=Cotidian%20National&rub=Social&num=76

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ