Pagină de istorie antică (re)actualizată: dacii și romanii la Chișinău

2
80
POZA ULES SAS
poza: Ules Sas

Emoție și suspans. Astfel poate fi definită atmosfera distinsă pe parcursul zilei de sâmbătă, 30 martie, în scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, la o distanță de 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România.

Mirosul paginilor de istorie s-a făcut (re)simțit în pofida timpului nu tocmai prietenos cu noi, adus fiind de către dacii și romanii veniți tocmai de la Cluj-Napoca, care au ținut să ofere tuturor celor prezenți o lecție de istorie nemaivăzută, în premieră pentru stânga Prutului, prin luptele demonstrative ce-au reconstituit geneza poporului nostru.

Reuniți în Asociația de reenactment „Terra Dacica Aeterna”, acești bravi urmași ai antichității, dându-și întâlnire după mai bine de 2000 de ani pentru a reconstitui momente fascinante din trecutul tulburat al spațiului românesc, au mărșăluit, inițial, preț de câteva minute prin centrul orașul, pentru a-și face simțită prezența și pentru a-i invita pe chișinăuieni să redescopere alături de toți cei prezenți cele două mari culturi, fenomenale, de altfel, care au împrospătat tezaurul civilizației universale.

daci_romani3
poza: moldova.org

Lecția de istorie dintre daci și romani a cucerit publicul prin unicitatea, veridicitatea și reconstituirea cu fidelitate a luptelor, lucru ce i-a impresionat atât pe cei pasionați de istorie, cât și pe simplii trecători, care n-au ezitat să se rețină pentru a vedea finalitatea acțiunii și a-și face poze.

POZA ULES SAS 1
poza: Ules Sas

Și dacă totul e fidel reconstituit, cum să lipsească sângele? Dovada o vedeți aici:

INFOPRUT
poza: InfoPrut

Nici entuziasmul de pe fețele celor mici n-a putut fi trecut cu vederea.

1INFO PRUT
poza: InfoPrut

Tehnicile de luptă, hainele, taberele civile ce aminteau de perioada antică, zalele, scuturile, armurile, drapelele reprezentative și armele de epocă și-au spus cuvântul, cucerind fără pic de milă sufletele și ochii însetați de istorie.

tatiana cebotari
poza: Tatiana Cebotari

La acțiunea care ușor s-a transformat într-o sărbătoare ce-a reunit sute de români, n-a putut să lipsească nici muzica patriotică românească, pe fundalul căreia frumusețea evenimentului avea să se instalele mult mai ușor în subconștient, acesta fiind greu de uitat. Astfel, cei prezenți, prinși într-o horă a uniri, și-au amintit de ceea ce-i reunea din punct de vedere spiritual pe toți românii cu inimă tricoloră în varii timpuri.

timpul
poza: timpul.md

Esențial e în a cunoaște că acțiunea în cauză a fost, practic, ultima manifestație din șirul evenimentelor prilejuite de împlinirea celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în organizarea Platformei Civice Acțiunea 2012 și-a Institutului Cultural Român.

P.S. Pentru mai multe poze accesăm pagina Basarabia Pământ Românesc. De asemenea, pentru cei care încă n-au văzut, mai găsim imagini aici, aici și aici.

P.S.S. Dacii au venit, au văzut și-au învins. Știți voi vorba-n latină :).

P.S.S.S. Am cam întârziat cu ceea numim „articol” (ăsta de față), nu că n-aș fi reușit, dar pentru că l-am scris aici și… s-a șters, întâmplător, cum altfel?! Tocmai de 2 ori. Într-un final am zis „nu-l mai scriu”, apoi „de ce nu?”. Sufletul cerea exteriorizare.

P.S.S.S.S. Hai și cu o bucată de video:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ