Pagube de 27,8 miliarde dolari SUA şi 300.817 oameni deportaţi şi omorâţi– bilanţul exterminărilor şi deportărilor organizate de sovietici

1
156

Pagubele provocate de autorităţile sovietice în urma exterminărilor şi deportărilor organizate de către acestea în Moldova de la Est de Prut au fost estimate la cel puţin 27,8 miliarde dolari SUA, a explicat astăzi, 20 aprilie 2010, membrul Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Veaceslav Stavila. Acesta a ţinut să menţioneze că nu vorbeşte în numele comisiei, ci în nume propriu şi face publice rezultatele studiilor personale.

În urma exterminărilor şi deportărilor au avut de suferit 300.817 persoane, dintre care 230.000 au fost omorâte, adică peste 76%, după cum susţine Stavila.

„Când numeri victimele este primul pas, al doilea pas este să evaluezi în bani pierderile”, susţine Veaceslav Stavila. În acest scop, au fost contactate comisiile care au funcţionat în ţările baltice pentru a studia şi aprecia regimul comunist totalitar, dar au fost consultaţi şi economiştii din Moldova. După cum a declarat Stavila, estimarea în bani s-a făcut în baza mai multor indicatori, cum ar fi durata medie de viaţă şi venitul mediu anual. În 1938 durata medie de viaţă era de 47 de ani, iar venitul mediu anual – 76 dolari SUA, aceştia fiind echivalenţi cu 1146 dolari SUA în anul 2010, conform calculelor lui Veaceslav Stavila.

Valoarea pagubei de 27,8 miliarde de dolari SUA provocată în urma exterminărilor şi deportărilor ar ajunge să acopere cheltuielile de pavare a tuturor drumurilor din Moldova, inclusiv şi cele din zonele rurale sau ar asigura Moldova cu resurse energetic pentru o perioadă de 85 de ani, arată calculele lui Veaceslav Stavila.

„Marile personalităţi din Federaţia Rusă care locuiesc astăzi în Moldova susţin că până la venirea lor, noi nu aveam intelectualitate, dar nimeni nu îşi aduce aminte de deportările intelectualilor basarabeni”, a ţinut să mai adauge membrul Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Veaceslav Stavila.

Sursa: UNIMEDIA

1 COMENTARIU

  1. Cel mai bine e sa nu ascultam la minciunile,dezinformarile strainului care a creat atata nenorocire neamului nostru.”Lupul isi schimba parul dar naravul,nu.”romanii moldoveni au dat multi oameni mari slavilor de la rasarit.E cazul sa le amintim mai des de ei,de-a lungul secolelor.

LĂSAȚI UN MESAJ