Până la sfârşitul anului va fi editat un nou volum de publicistică al regretatului Gheorghe Ghimpu

0
36

Până la sfârşitul anului, ar putea ieşi de sub lumina tiparului un nou volum care va insera manuscrisele publicistice şi discursurile parlamentare ale regretatului Gheorghe Ghimpu. Despre aceasta s-a anunţat în cadrul Simpozionului „Lupta anticomunistă în apărarea valorilor naţionale promovate de Gheorghe Ghimpu ca valori europene”, desfăşurat joi, 26 iulie, la Chişinău.

Simpozionul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la naşterea celui care a fost fondatorul Mişcării de Eliberare Naţională, preşedinte a al Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist de Ocupaţie şi a veteranilor de război ai armatei române, fondator şi preşedinte al Partidului Naţional Român. Gheorghe Ghimpu a fost publicist, deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994). A fost deţinut politic pentru promovarea românismului şi chiar moartea acestuia, în anul 2000, în urma unui accident de circulaţie, neelucidat până în prezent, este pusă pe seama regimului comunist obişnuit cu răfuielile fizice.

„Gheorghe Chimpu a lăsat o comoară pentru noi: dragostea faţă de neam, de limbă, de tot ce-i românesc. Pe piatra funerară de la mormântul lui stă scris „Ne vom salva revenind doar la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc”, a subliniat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

În lupta anticomunistă, promotorii românismului din R. Moldova îşi pun mari speranţe în actualul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. „Este sânge din sângele lui Gheorghe Ghimpu şi acum pentru prima dată de la 40 încoace avem un tânăr în istoria Basarabiei, liber de şcoala sovietică, care deţine o funcţie înaltă în acest stat. Acceptând să fii alături de noi în lupta pentru cauza naţională, ţi-ai asumat o mare răspundere şi sunt convins că ai conştientizat acest lucru”, a spus Mihai Ghimpu,

La rândul său, Dorin Chirtoacă s-a adresat colegilor din Partidul Liberal, tinerilor din toate formaţiunile politice şi din întreaga societate să reflecteze încă o dată despre ce au de întreprins pentru ca lupta anticomunistă să se manifeste din plin şi în contextul integrării europene. „Regimul totalitar comunist prin metamorfoza prin care a trecut de la 1989 încoace încearcă acum să se infiltreze în spaţiul european, iar noi, cei prezenţi, avem datoria să continuăm lupta anticomunistă şi să facem în aşa fel încât regimul totalitar comunist să nu îşi găsească locul în spaţiul european, iar noi să ne putem recăpăta identitatea şi unitatea în cadrul UE”.

„Regimul totalitar comunist a comis crime majore faţă de milioane de oameni, rămânând în istorie drept cel mai crud regim totalitar. Or, Gheorghe Ghimpu a pus problema unui proces juridic internaţional asupra comunismului, iar ideea aceasta trebuie dusă la bun sfârşit”, a subliniat Chirtoacă.

În cadrul simpozionului au ţinut alocuţiuni mai mulţi din cei care împărtăşesc idealurile patriotice şi româneşti. Printre ei, poetul Simion Ghimpu, fratele lui Gheorghe Ghimpu; scriitorii Ion Hadârcă şi Vladimir Berşleagă, ex-ministrul Culturii şi Cultelor, Ion Ungureanu şi alţii. În cadrul simpozionului a fost proiectat un film documentar despre viaţa şi activitatea lui Gheorghe Ghimpu. Ion Hadârcă a menţionat că până la sfârşitul acestui an, manuscrisele publicistice şi discursurile parlamentare ale lui Ghorghe Ghimpu vor fi adunate într-un nou volum de publicistică.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu”, fiind organizat al patrulea an consecutiv.

http://www.info-prim.md/?x=24&y=9515

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ