Paolo Berizzi: Uniunea Europeană nu ar trebui să intervină sub nici o formă în relaţiile dintre Moldova şi România

0
51

Prim-secretarul delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Paolo Berizzi, a afirmat, în cadrul unei întrevederi cu primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, că Uniunea Europeană nu ar trebui să intervină sub nici o formă în relaţiile dintre Republica Moldova şi România, deoarece aceste relaţii sunt bilaterale, referindu-se, în acest sens, la ultimele declaraţii ale reprezentantului UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, privind acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni.

De asemenea, Paolo Berizzi a remarcat faptul că România în calitate de membru al Uniunii Europene participă la toate discuţiile despre problemele ce vizează Republica Moldova în cadrul şedinţelor dintre membrii UE de la Bruxelles. „Cel mai bun scenariu pentru noi ar fi ca relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să fie excelente, deoarece România este stat membru al Uniunii Europene, iar Moldova va putea beneficia de avantajele vecinătăţii cu Uniunea Europeană, inclusiv prin programul ce prevede politica de vecinătate”, a mai adăugat Berizzi. În cadrul acestei întrevederi, Dorin Chirtoacă s-a referit de asemenea la afirmaţiile lui Mizsei referitor la „pericolul” pe care-l reprezintă cetăţenii Republicii Moldova în procesul de redobândire a cetăţeniei româneşti pentru spaţiul UE, menţionând faptul că acesta este un pericol inventat, deoarece nu există nici o dovadă că devenind cetăţeni ai României şi respectiv a Uniunii Europene, aceştia ar frauda legislaţia europeană, dar, din contra aceste persoane au demonstrat că respectă cu sfinţenie această legislaţie. ”Redobândirea cetăţeniei nu face altceva decât să catalizeze procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a menţionat Chirtoacă.

În cadrul întrevederii cu Paolo Berizz cu Dorin Chirtoacă s-a discutat despre posibilităţile şi importanţa cooperării Primăriei Municipiului Chişinău cu instituţiile europene. „Antrenarea primăriei capitalei în proiecte bilaterale sau trilaterale cu România şi Ucraina ar reprezenta primul pas spre atragerea fondurilor din partea Uniunii Europene”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Totodată, solicitat de postul de radio „Europa Liberă” să comenteze declaraţiile scandaloase ale lui Kalman Mizsei, preşedintele PPCD, Iurie Roşca, a declarat că este şocat de respectivele afirmaţii. „Acestea, consideră Iurie Roşca, repetă punct cu punct propaganda sovietică şi poziţia constantă antiromânească a autorităţilor comuniste de la Chişinău. Cât priveşte problema acordării cetăţenii, nu cred că ar exista vreo directivă sau decizie a Comisiei Europene sau a Parlamentului European în acest sens. România face acest lucru în baza propriei legislaţii, prin urmare nu este nici un motiv de panică, decât unul de ordin ideologic, care derivă din anumite prejudecăţi şi „ticuri” propagandistice, din perioada sovietică”.

Virginia Roşca, FLUX
Sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ