Parlamentarii nu mai au dreptul sa vorbeasca la telefoane mobile in timpul sedintelor plenare

0
46

Deputatii nu mai au dreptul sa vorbeasca la telefoane mobile in timpul sedintelor plenare ale Parlamentului, in sala de sedinte, potrivit prevederilor noului Regulament al Legislativului, care a fost republicat in „Monitorul Oficial”.Potrivit Agentiei INFOTAG, Parlamentul a adoptat Regulamentul inca la finele anului trecut, dar documentul a fost publicat in „Monitorul Oficial” abia acum citeva saptamini. Republicarea a fost necesara dupa ce, in sedinta plenara precedenta a Parlamentului, unii legislatori de opozitie au declarat ca nu pot folosi noul Regulament, pentru ca varianta documentului pe care o detin difera de cea publicata in „Monitorul Oficial”, la capitolul numerotarea articolelor.

Prin Regulamentul nou, Presedintele Parlamentului este in drept sa ceara eliminarea din sala, de catre colaboratorii Serviciului de paza, a deputatilor care impiedica buna desfasurare a sedintelor, in special, care: vor face apel la aplicarea fortei sau o vor aplica singuri; vor calomnia sau vor ameninta presedintele tarii, primul ministru, alte persoane; vor bloca tribuna centrala a Parlamentului sau microfoanele din sala. Parlamentarul care nu va parasi sala benevol risca sa fie eliminat de la pina la 10 sedinte plenare, fara sa i se plateasca recompensa prevazuta de lege.

Dreptul de a constitui fractiuni il vor avea participantii la alegeri, dar si partidele care au trecut in Parlament pe lista blocurilor electorale. Majoritate parlamentara va fi considerata fractiunea sau coalitia de fractiuni anuntata printr-o declaratie, care intruneste numarul de deputati necesar adoptarii legilor organice. Fractiunile si deputatii care nu fac parte din majoritatea parlamentara vor fi considerate opozitie.

Sedintele plenare ale Parlamentului nu vor mai fi transmise in direct la radioul si televiziunea publica, exceptie facind, eventual, doar unele sedinte, a caror transmitere va fi acceptata de catre majoritatea deputatilor.

sursa: http://www.azi.md/news?ID=43925

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ