Parlamentul a aprobat initiativele presedintelui Vladimir Voronin de liberalizare a economiei.

0
74

Parlamentul a aprobat vineri, 27 aprilie, in lectura finala, initiativele presedintelui R. Moldova Vladimir Voronin, care, potrivit sefului statului, au ca scop liberalizarea economiei.
Proiectul a fost aprobat doar cu unele redactari neinsemnate, fata de varianta initiala a sa.

Potrivit uneia din initiative, agentii economici nu vor achita impozitul pe venit de 15%, in cazul in care veniturile vor fi directionate spre investitii. In cazul achitarii dividendelor (canalizarea veniturilor spre consum), impozitul de 15% va fi pastrat. Potrivit sefului statului, aceasta initiativa are scopul de a determina investitorii sa-si reinvesteasca profitul obtinut pentru extinderea si dezvoltarea afacerilor.

Alte doua initiative vizeaza amnistierea fiscala si amnistierea capitalului. In primul caz este vorba despre anularea tuturor datoriilor, amenzilor si penalitatilor formate la bugetul de stat pana la 1 ianuarie curent. Vor fi ridicate sechestrele puse pe activele agentilor economici, iar organelor de control le va fi interzisa verificarea perioadelor fiscale anterioare, in schimb datoriile la celelalte compartimente ale bugetului public national vor trebui achitate. Totodata, cu incepere de la 1 ianuarie, se propune majorarea sanctiunilor pentru neachitarea impozitelor si taxelor la bugetul public national.

Proiectul a fost aprobat cu votul a 67 de deputati.

In cadrul discutiilor asupra proiectului in prima lectura, mai multi deputati din opozitie s-au opus proiectului. Deputatul Ion Gutu a declarat atunci ca reforma respectiva vorbeste de faptul ca economia nationala se afla intr-o criza profunda. Gheorghe Susarenco a declarat ca sarcina acestui proiect este de a legaliza tot ceea ce s-a furat in ultimii 10 ani. Pe de alta parte, in favoarea proiectului s-au pronuntat deputati comunisti si crestin-democrati.

*****

Expertii sustin ca guvernarile ulterioare ar putea invoca anticonstitutionalitatea deciziei privind amnistierea capitalului

Orice alta guvernare ar putea, in urmatorii ani, sa invoce anticonstitutionalitatea deciziei cu privire la amnistierea capitalului, prin urmare, toate consecintele sale juridice vor fi nule, a declarat directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert-Grup”, Valeriu Prohnitchi, in cadrul unei conferinte de presa de vineri, 27 aprilie.

Potrivit lui Prohnitchi, decizia cu privire la amnistierea capitalului ar putea avea pe viitor consecinte legislative si constitutionale foarte serioase, pentru ca, in definitiv, dreptatea este de partea celui care a acumulat in mod onorabil averea. Problema fundamentala pentru amnistierea capitalului consta, in opinia expertului, in hazardul moral si credibilitatea agentilor economici fata de actuala guvernare care a declarat ca nu-i va urmari pe cei care vor legaliza capitalul. „De ce acestia, care au activat in conditii legale, ar trebui sa creada in bunele intentii ale Guvernului care, in mod evident, ii defavorizeaza in raport cu cei care au acumulat pe cai neonorabile sau criminale capitalul”, spune Prohnitchi.

Argumentul ca alte tari au facut acelasi lucru, de asemenea, nu este vazut ca unul bun, pentru ca „de la altii trebuie sa luam ce-a fost bun, nu ce-a fost rau”. In context, expertul a exemplificat cu rezultatele amnistierii capitalului in Kazahstan, unde legalizarea capitalului a adus doar 500 mil. USD, suma derizorie pentru economia acestei tari.

Referitor la consecintele economice ale acestei initiative, Prohnitchi a mentionat ca legalizarea masiva a capitalului, desi incredibila pentru R. Moldova, va determina aprecierea cursului monedei nationale. Aceasta, insa, va defavoriza exportatorii si va favoriza importatorii si consumul, fapt ce, in definitiv, va accentua procesele inflationiste, a mai spus expertul.

Expertul economic Alexandru Oprunenco considera salutabila doar initiativa cu privire la instituirea cotei „zero” la profitul reinvestit, ce ar putea sa intensifice intr-un fel activitatea investitionala in RM.

In ceea ce priveste amnistierea fiscala si legalizarea capitalului, Oprunenco spune ca aceste actiuni contravin, in multe privinte, Planului de actiuni RM – UE si a angajamentelor fata de Fondul Monetar International. Amnistierea fiscala, spune el, pune mai multi agenti economici in conditii inegale, pentru ca cei care nu au respectat legislatia fiscala vor beneficia de amnistierea fiscala, iar cei onesti vor vedea ca eforturile lor de activa onest in conditii de piata de fapt au fost zadarnice. Totodata, asemenea initiative creeaza anumite pericole pentru viitor, deooarece vor fi multi cei care vor considera ca nu trebuie sa respecte legislatia fiscala, avand exemple de amnistiere fiscala.

Totodata, spune expertul, si administrarea fiscala va fi intr-un fel demotivata in cazul amnistierii fiscale, astfel recunoscandu-se ca foarte multe datorii fiscale nu pot fi recuperate, iar asta inseamna ca sistemul fiscal nu functioneaza in mod normal. In definitiv, se vor acumula noi datorii si vom avea nevoie de o noua amnistiere fiscala, sustine expertul Alexandru Oprunenco, citat de Info-Prim Neo.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ