Parlamentul a refuzat sa adopte o declaratie privind prezenta militara rusa in Transnistria

0
48

Parlamentul a respins joi, prin votul fractiunii majoritare comuniste, propunerea deputatului din Partidul National Liberal (PNL), Anatol Taranu, de adoptare a unei declaratii privind prezenta militara a Rusiei in regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Initiativa a fost sustinuta de numai 24 de deputati de opozitie. Transnistria statuie Lenin

Potrivit Agentiei INFOTAG, deputatul PNL a amintit ca, in perioada 12-15 iunie, la Viena (Austria), va avea loc o conferinta internationala privind Tratatul Fortelor Armate Conventionale in Europa (FACE), la care Rusia isi va declara retragerea din tratat „care este baza securitatii in Europa”. Taranu a propus Legislativului sa adopte o declaratie prin consens, dupa cum a procedat in 2005 (cind a adoptat mai multe documente privind Transnistria), in care sa anunte ca nu va ratifica FACE, daca prezenta militara rusa pe teritoriul Moldovei se va mentine. Legislatorul a elaborat si textul proiectului de declaratie, pe care l-a transmis secretariatului Parlamentului, dar aceasta nu i-a convins pe deputatii comunisti sa sustina ideea.

Legislativul a respins, tot prin votul comunistilor, si propunerea liderului PNL, Vitalia Pavlicenco, de a-l invita in Parlament pe ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, cu explicatii in legatura cu informatiile privind posibila semnare a unui document privind rezolvarea problemei transnistrene. Se asteapta ca aceasta sa se intimple pe 10 iunie, la o eventuala intrevedere a Presedintilor Vladimir Putin si Vladimir Voronin. Propunerea a fost sustinuta de 30 deputati de opozitie.

Grigore Petrenco, deputat comunist, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, a mentionat ca fractiunea sa nu a sustinut propunerea Vitaliei Pavlicenco din doua motive: pentru ca Andrei Stratan este plecat din tara si pentru ca Parlamentul nu trebuie sa reactioneze la toate zvonurile despre niste posibile documente secrete.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=1559

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCazuri clinice
Articolul următor«Ilie a ramas Ilie»

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ