Parlamentul de la Chişinău, invitat special la Adunarea Uniunii Europei Occidentale

0
65

Parlamentului Republicii Moldova i-a fost conferit statutul de invitat special al Adunării Uniunii Europei Occidentale. O decizie în acest sens a fost luată recent de către organele de conducere ale forului european interparlamentar.
O delegaţie a Adunării Uniunii Europei Occidentale (AUEO), care a vizitat Chişinăul la finele anului trecut, a salutat modelul pragmatic adoptat de către Republica Moldova în procesul de integrare europeană şi a exprimat disponibilitatea de a dezvolta relaţii de cooperare cu ţara noastră şi de a stabili un dialog permanent de colaborare.

Urmare a solicitării legislativului moldav şi a recomandării Adunării UEO adoptate la sesiunea plenară din decembrie anul trecut, Comisia Prezidenţială extinsă a Adunării a decis conferirea statutului de Invitat Special al AUEO Parlamentului Republicii Moldova.

Adunarea Uniunii Europei Occidentale reprezintă dimensiunea parlamentară a Uniunii Europei Occidentale şi, după caracterul activităţilor sale, este o Adunare Interparlamentară Europeană pentru Securitate şi Apărare. Fondată în 1954, cu sediul la Paris, ea reprezintă, de rând cu Parlamentul European şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unul din cele trei foruri legislative ale Europei.

În prezent, statutul de invitat special îl are Albania, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herzegovina, iar cel de invitat permanent – Federaţia Rusă şi Ucraina.

Legislativul de la Chişinău urmează să desemneze o delegaţie din doi membri pentru a participa la sesiunile plenare şi la evenimentele organizate de către Adunarea Uniunii Europei Occidentale. Delegaţia parlamentară a Republicii Moldova va avea dreptul să participe la luări de cuvânt şi dezbateri, însă fără drept de vot. Statutul de invitat special nu presupune nici un fel de obligaţii financiare din partea Republicii Moldova.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19986&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Politica&num=13
http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19986&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Politica&num=13

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ