Parlamentul European a votat marţi Acordurile de facilitare a vizelor şi readmisie, semnate de UE şi R. Moldova.

0
42

Ieri, Parlamentul European, aflat în sesiunea plenară de la Strasbourg, a votat cele două acorduri semnate de UE şi Republica Moldova, în care apare menţionată limba moldovenească, votul fiind o formalitate în procedura de consultare a PE de către Consiliu, transmite NewsIn. E de menţionat că eurodeputaţii români au avut voturile împărţite. Potrivit unui comunicat al delegaţiei PSD din PE, europarlamentarii socialişti au votat în mare parte împotriva celor două acorduri, dar au existat şi câteva abţineri.

Aceştia au arătat, printr-o declaraţie scrisă, că nu sunt „împotriva substanţei acestor acorduri, ci a utilizării conceptului stalinist de limbă moldovenească, inventat de regimul sovietic spre a diviza naţiunea (culturală) română”. După cum transmite NewsIn, parlamentarii europeni din PD au votat pentru cele două acorduri, vot conturat încă din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), când raportorul Marian-Jean Marinescu a susţinut în faţa LIBE aprobarea acestor acorduri.

Marinescu a făcut atunci următoarea menţiune: „România sprijină încheierea şi implementarea ambelor acorduri, dar participarea ţării noastre la aceste acorduri nu implică în nici un caz recunoaşterea sau acceptarea aşa-numitei “limbi moldoveneşti”. România reaminteşte că, din punct de vedere lingvistic şi ştiinţific, ţinând cont inclusiv de poziţia Academiei de Ştiintă a Republicii Moldova (interpretare apărută în septembrie 1994), numele corect al acestei limbi este limba română”.

Tot atunci, eurodeputatul democrat reamintea membrilor LIBE că în toate cele nouă acorduri cu ţările din Balcanii de Vest, Comisia Europeană a utilizat formularea „Încheiat la… pe data de… anul… în… exemplare, în fiecare limbă oficială a părţilor, fiecare dintre aceste texte fiind egal autentice”.

„Cred că această formulare putea fi utilizată şi în cazul acordurilor cu Republica Moldova şi recomand folosirea pe viitor a unor formulări neutre în situaţii delicate, aşa cum este şi situatia de faţă”, a mai spus vicepreşedintele PPE-DE, Marian-Jean Marinescu, citată de NewsIn.

Şi liberalii români din Parlamentul European au votat pentru cele două acorduri dintre UE şi Republica Moldova. „Problema cu limba moldovenească va ramâne încă nerezolvată şi vom vedea în ce măsura vom putea face o discuţie serioasă în această chestiune. Chiar dacă nu ne place sintagma ‘limba moldoveneasca’ într-un document al Uniunii Europene, nu am putut să nu votăm acest raport, pentru că asta ar fi afectat cetăţenii moldoveni şi dreptul lor de a circula”, a argumentat votul liberalilor români eurodeputatul PNL Cristian Buşoi, într-o declaraţie pentru NewsIn.

UNIMEDIA precizează că cele două acorduri au fost semnate de UE şi RM la Bruxelles, la 10 octombrie current. La 8 noiembrie, acestea au fost ratificate şi de Parlamentul Republicii Moldova. Cle două acorduri prevăd facilitarea eliberării vizelor şi readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală.

În baza Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, cetăţenii R. Moldova vor beneficia de un şir de înlesniri la perfectarea vizelor de scurtă şedere în statele membre ale UE, cu durata ce nu depăşeşte 90 de zile. Acordul prevede şi simplificarea setului de documente ce urmează a fi prezentate pentru perfectarea vizei pentru unele categorii de cetăţeni: membri ai delegaţiilor oficiale, oameni de afaceri, jurnalişti, participanţi la activităţi ştiinţifice, culturale şi sportive, studenţi, reprezentanţi ai societăţii civile, etc.

Sursa: UNIMEDIA, cu referire la NewsIn
Redactor: Victoria Dumbravă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ