Parlamentului i s-a propus interzicerea simbolurilor comunismului

1
99

Comisia pentru studierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a recomandat Parlamentului condamnarea regimului comunist din perioada 1924-1991, interzicerea termenului de „comunism” şi a derivatelor acestuia, precum şi a simbolurilor comuniste – secera şi ciocanul. Reprezentanţii Partidul Comuniştilor (PCRM) spun că, dacă parlamentul va vota o atare decizie, o vor ataca în judecată, transmite Info-Prim Neo.

Un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar, în volum de 1000 de pagini, i-au fost prezentate luni, 31 mai, preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu. După ce va face cunoştinţă cu conţinutul documentelor prezentate, Mihai Ghimpu va propune Parlamentului un proiect de hotărâre în baza recomandărilor comisiei.

Istoricul Gheorghe Cojocaru, preşedintele comisiei, a spus la întrevederea cu Mihai Ghimpu că acest studiu este un prilej pentru comemorarea victimelor regimului comunist. Istoricul a propus ridicarea unui complex memorial în centrul capitalei. De asemenea, comisia mai propune editarea unui manual despre regimul comunist şi constituirea unei comisii de economişti care să evalueze pagubele provocate de acesta.

Potrivit secretarului comisiei, Mihai Taşcă, o altă propunere este transmiterea arhivelor păstrate la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în gestiunea unei instituţii civile, la care să aibă acces toţi cei interesaţi. Mihai Taşcă a mai spus că este nevoie şi de un program de recuperare a unor dosare din arhivă, care se pot pierde din cauza vechimii lor.

Studiul, culegerea de documente şi raportul analitic urmează să fie editate, după ce preşedintele va face cunoştinţă cu ele. Membrii comisiei au spus că este nevoie ca studierea regimului comunist să continue.

Preşedintele Mihai Ghimpu le-a mulţumit istoricilor pentru lucrul efectuat şi a spus că această comisie trebuia constituită încă în anii 90. „Demult era nevoie de un aşa studiu, din care cetăţenii să cunoască ce s-a întâmplat, pentru că prea uşor trecem peste crimele săvârşite împotriva societăţii”, a declarat Mihai Ghimpu. Preşedintele a spus că Parlamentul ar putea lua o decizie până ca deputaţii să meargă în vacanţa de vară.

Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a declarat pentru Info-Prim Neo că PCRM contează pe raţiunea altor fracţiuni din parlament şi că propunerile comisiei vor fi susţinute în legislativ doar de către fracţiunea PL, partid al cărui preşedinte este Mihai Ghimpu. „Sunt nişte acţiuni ilegale, antidemocratice şi anticonstituţionale. Dacă se va ajunge la interzicerea simbolurilor, noi vom contesta această decizie a Parlamentului în toate instanţele naţionale, la Curtea Constituţională şi chiar vom ajunge şi la CEDO”, a spus juristul.

Sergiu Sârbu a subliniat că prin semnarea decretului de constituire a comisiei date, Mihai Ghimpu a încercat înstrăinarea unui concurent politic în ajun de alegeri parlamentare anticipate.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a fost creată prin decret prezidenţial la 14 ianuarie curent. Din componenţa comisiei au făcut parte 30 de membri – istorici şi filologi.

sursa: INFO-PRIM-NEO

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ