Parteneriat educaţional româno-moldovean, la Slatina

0
56

În jur de 50 de elevi din clasele I-VIII de la Şcoala „Ştefan Protopopescu“ din Slatina au participat la un parteneriat educaţional cu mai multe şcoli din capitala Republicii Moldova, Chişinău, care s-a finalizat la începutul acestei săptămâni.

Sub titulatura „Tradiţie şi contemporaneitate“, acţiunile s-au concentrat pe valorificarea cântecului popular, a dansurilor şi obiceiurilor românilor de pretutindeni, în speranţa de a-i aduce mai aproape de tradiţii pe cei tineri. „Frumuseţea folclorului trebuie simţită şi preţuită de copii, de la o cât mai fragedă vârstă. La Şcoala cu clasele I-VIII „Ştefan Protopopescu“ Slatina, dorim să menţinem interesul elevilor pentru cântecul popular, dansurile, obiceiurile românilor de pretutindeni, de care, în mod regretabil, se îndepărtează tot mai mult tineretul. Printr-un parteneriat educaţional cu instituţii din Chişinău, Republica Moldova, pe parcursul a patru ani am derulat o paletă variată de activităţi şcolare şi extraşcolare. Elevii şcolii, părinţii acestora şi instituţii ale comunităţii locale s-au implicat punând în valoare potenţialul specific Olteniei“, a precizat Elena Păun, una dintre coordonatoarele proiectului.

Elevii au realizat costume populare în miniatură sau lucrări de artizanat, machete şi lucrări literare sau artistice. Acestea au fost expuse în holul Şcolii „Ştefan Protopopescu“, în expoziţia „Fraternitate, tradiţionalitate şi contemporaneitate“.

Elena Păun a explicat că schimbrile de experienţă au fost desfăşurate prin corespondenţă, iar activitatea a constat în excursii, concursuri şi schimburi interbibliotecare cu volume ale autorilor studiaţi în ambele ţări. De asemenea, a fost organizat festivalul „Tinere talente“, toate acţiunile fiind prezentate într-un album şi în cartea „Doină şi dor“. Din cele 178 de lucrări înscrise, 50 au fost ale elevilor de la „Ştefan Protopopescu“, fiind oferite mai multe premii, pe trei secţiuni: secţiunea I – 17 premii I, 14 premii II, 15 premii III; secţiunea II – 7 premii I, 4 premii II, 4 premii III, 4 menţiuni; secţiunea III – 25 premii I, 43 premii II, 13 premii III, 43 menţiuni.

„Cu cât vom păstra şi vom ţine nestrămutată moştenirea strămoşilor, cu atât vom fi mai puternici şi mai motivaţi în lupta noastră pentru viaţă“, a adăugat învăţătoarea Elena Păun.

Autor: Ionuţ JIFCU
Sursa: Gazeta de Olt

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ