Participanții la programul ”Descoperă și cunoaște România”, interesați de proiectele pentru tineret

0
128
  1. „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“, marți, 17 octombrie, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

Întrunirea va fi reflectată și la Chișinău, în cadrul rubricii matinale de la Radio România Chișinău, „Maluri de Prut“, cât și pe site-ul www.radiochisinau.md.

Totodată, va fi lansată campania de colectare a cărților „O carte pentru Basarabia“.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ invităm organizațiile nonguvernamentale, instituțiile și cetățenii din stânga și din dreapta Prutului să i se alăture în derularea acestui proiect.

http://www.ziarpiatraneamt.ro/maluri-de-prut-basarabia-necunoscuta-marti-17-octombrie-la-biblioteca-judeteana-g-t-kirileanu

 

  1. Transnistria şi Găgăuzia, marile probleme ale Republicii Moldova

Peste Prut, sunt două regiuni în care au fost deja organizate referendumuri privind independența: Transnistria și Găgauzia, anunţă TVR. În 1992, ca urmare a agresiunii ruse, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor de Est ale Republicii Moldova, care se află acum sub ocupaţie militară rusă.

Revenirea regiunii transnistrene sub controlul constituţional este anevoioasă. Autorităţile separatiste de la Tiraspol vor cu orice preţ să obţină independenţa acestui teritoriu.

http://www.stiripesurse.ro/transnistria-si-gagauzia-maile-probleme-ale-republicii-moldova_1225112.html

 

  1. Satul Carabetovca se modernizează. În localitate a fost inaugurat muzeul satului, grădinița și iluminatul stradal

Peste 40 de localități din țară marchează astăzi hramul. Sărbătoare este și satul Carabetovca, din raionul Basarabeasca.

Localnicii de acolo au avut parte de mai multe surprize: a fost inaugurat muzeul satului, grădinița și iluminatul stradal. La eveniment au participat consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, și deputatul democrat Dumitru Diacov.

https://www.publika.md/satul-carabetovca-se-modernizeaza-in-localitate-a-fost-inaugurat-muzeul-satului-gradinita-si-iluminatul-stradal_2983570.html

 

  1. Moment istoric: Aromânii, recunoscuţi prin lege ca minoritate naţională în Albania

Moment istoric la Tirana, capitala Albaniei. În timp ce Kievul caută prin substratul sovietic al noii sale Legi a Educaţiei să şteargă orice urmă de identiate a minorităţilor din Ucraina, Parlamentul Republicii Albania le-a recunoscut, vineri, aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale.

http://infoprut.ro/48450-moment-istoric-aromanii-recunoscuti-prin-lege-ca-minoritate-nationala-in-albania.html

 

  1. Chișinăuienii sărbătoresc Hramul oraşului

Capitala Republicii Moldova marchează astăzi Hramul oraşului, zi în care creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, notează MOLDPRES.

Manifestările consacrate acestei sărbători au demarat în dimineaţa zilei la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.

http://www.moldpres.md/news/2017/10/14/17008017

 

  1. Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova va fi cetățean de onoare al Municipiului Iași

13.10.2017, Iași (Catholica) – Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, va primi titlul de cetățean de onoare al Municipiului Iași, în cadrul evenimentului „Seara Valorilor”, care se va desfășura sâmbătă, 14 octombrie 2017, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, la ora 17.00.

http://www.catholica.ro/2017/10/13/nuntiul-apostolic-in-romania-si-republica-moldova-va-fi-cetatean-de-onoare-al-municipiului-iasi/

 

  1. Începe Festivalul Filmului Românesc pentru copii, în Republica Moldova

Filmul „Maria Mirabela” al regizorului român Ion Popescu-Gopo, realizat în 1981, împreună cu poetul Grigore Vieru și compozitorul Eugen Doga, a deschis vineri, 13 noiembrie, prima ediție a Galei Filmului Românesc pentru copii în Republica Moldova. Timp de șase zile publicul va fi delectat cu cinci cele mai de succes filme pentru copii produse în anii 1970-1980 în România.

http://radiochisinau.md/incepe-festivalul-filmului-romanesc-pentru-copii-in-republica-moldova—57655.html

 

  1. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că va bloca iniţiativa de schimbare, în Constituţie, a denumirii limbii de stat

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că va bloca iniţiativa de schimbare, în Constituţie, a denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română”, transmite Radio Chişinău.

http://www.rador.ro/2017/10/14/presedintele-republicii-moldova-igor-dodon-afirma-ca-va-bloca-initiativa-de-schimbare-in-constitutie-a-denumirii-limbii-de-stat/

 

  1. Dâmbovița: Participanții la programul ”Descoperă și cunoaște România”, interesați de proiectele pentru tineret

Primii participanți ai programului ”Descoperă și cunoaște România”, 100 de tineri din Republica Moldova, aflați sâmbătă în vizită în județul Dâmbovița, s-au arătat interesați de proiectele pentru tineri ale administrației locale și ale statului român.

https://www1.agerpres.ro/social/2017/10/14/dambovita-participantii-la-programul-descopera-si-cunoaste-romania-interesati-de-proiectele-pentru-tineret-14-57-50

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ