Partidul Liberal condamna decizia guvernului privind refuzul de a deschide cele doua consulate ale Romaniei la Balti si Cahul

0
78

Ghimpu acuză

* Partidul Liberal condamnă decizia guvernului din data de 07 martie 2007 privind refuzul de a deschide cele două consulate ale României la Bălţi şi Cahul şi împiedicarea deschiderii de către Ambasada României a Centrului european comun de eliberare a vizelor. „Partidul Liberal cere deschiderea urgentă a consulatelor României la Bălţi şi Cahul, iar preşedintelui Voronin să-şi ţină promisiunea făcută cetăţenilor în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu, pe data 16 ianuarie 2007”, se conţine, între altele, într-o declaraţie a Partidului Liberal, difuzată în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de PL miercurea trecută

* Totodată, Partidul Liberal din Moldova (PL) susţine că Partidul Naţional Liberal (PNL) urmăreşte dezmembrarea României prin lansarea ideii constituirii Uniunii Interstatale R.Moldova – România.

În cadrul conferinţei de presă de miercurea trecută, liderul PL, Mihai Ghimpu, a lansat o serie de acuzaţii atât la adresa partidului de guvernământ, cât şi la adresa Partidului Naţional Liberal, cărora le impută un atentat la integritatea teritorială a României. „Partidul Liberal este şi mai mult îngrijorat de faptul că România este atacată în paralel pe alta cale, de către un partid declarat de dreapta – PNL Republica Moldova, prin ideea din programul său de creare a Uniunii interstatale România – Republica Moldova, lovind astfel în caracterul unitar al statului român. Această iniţiativă aminteşte de memorandumurile de tristă faimă ale Federaţiei Ruse de federalizare a Republicii Moldova din 1997 şi 2003, de data aceasta încercându-se dezmebrarea şi a României, nu numai a Republicii Moldova”, se mai conţine în declaraţia citată. Totodată, PL a alcătuit şi un scurt istoric al politicii distructive promovate de unul din exponenţii PNL, Anatol Ţăranu, pe care îl reproducem integral.

Igor Burciu, FLUX

Scurt istoric şi analiză:

anul 1997 – memorandumul Primakov – Lucinschi – stat comun Republica Moldova – Transnistria, prima mişcare voalată şi fină a Federaţiei Ruse de federalizare a Republicii Moldova, scopul fiind distrugerea statului unitar Republica Moldova, memorandumul fiind semnat de preşedintele Republicii Moldova de atunci, Lucinschi.

anul 2000 – memorandumul P sau F – Anatol Ţăranu, PNL – Uniunea interstatală România – Republica Moldova, prima mişcare voalată de federalizare deja a României, nu doar a Republicii Moldova.

anul 2003 – memorandumul Kozak –Voronin, al doilea pas al Federaţiei Ruse de federalizare a Republicii Moldova, de data aceasta mişcare obraznică în stil imperialist, federaţie şi punctum. Federaţia Rusă, după ce a obţinut semnătura ex-presedintelui Lucinschi pe memorandumul Primakov în 1997, a fost încrezută că preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, va semna memorandumul Kozak. Acesta în final a refuzat să semneze, Republica Moldova rămânând a fi în continuare stat unitar.

anul 2007 – memorandumul Z – Anatol Tăranu, PNL – Uniunea interstatală România-Republica Moldova, a doua mişcare de federalizare a României. Înseamnă aceasta cumva Unirea celor două state româneşti, categoric NU. Este aceeaşi idee a Federaţiei Ruse numai că de data aceasta ţintă este România, mai exact distrugera caracterului unitar şi al statului român.

„Această politică a fost şi este în interesul Federaţiei Ruse, fapt confirmat de ocupaţia Basarabiei în 1940. Este extrem de grav însă, că conducerea PNL Republica Moldova, ascunzându-se după denumirea şi simbolurile PNL din România, promovează ideile Rusiei şi atacă subversiv România.

Partidul Liberal constată că atacurile PCRM şi PNL Republica Moldova asupra României sunt derulate din aceeaşi sursă, prin două modalităţi diferite, având însă în mod evident aceeaşi ţintă – România”, conchid reprezentanţii PL.

http://www.flux.md/p/index.php

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ