Pasat pleacă la Moscova a două zi după eliberare

0
69

Fostul Ministru al Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Pasat, eliberat luni din detenţie, a plecat la Moscova, la numai câteva ore după ce a fost pus în libertate.

El a fost supus unui examen medical complex la una din clinicile din capitala rusă.

Presa rusă susţine că, imediat după eliberare, Valeriu Pasat şi-a luat actele şi puţinele lucruri care i-au rămas în celulă, printre care şi un cactus dăruit de soţie şi fiică în timpul detenţiei, şi, în scurt timp, a plecat la Moscova.

Ajuns în Capitala Rusiei, Valeriu Pasat le-a declarat jurnaliştilor că intenţionează să-şi reia activitatea de consilier al şefului uneia dintre cele mai mari companii ruseşti, RAO UES, funcţie pe care a deţinut-o până la arestarea sa, în martie 2005.

„Mă bucur că mă aflu acum la Moscova. Mă bucur că în toţi aceşti ani am fost susţinut, în primul rând moral, de colegii mei de la compania RAO UES, de multă lume din Rusia şi din străinătate aşa că aflarea mea în libertate confirmă faptul că sunt nevinovat”, a spus fostul ministru al Apărării.

De altfel, imediat după eliberarea sa, încă aflându-se la Chişinău, el, l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Voronin pentru menţinerea sa în detenţie.

Acuzaţii

Valeriu Pasat a afirmat, citat de ziarul Kommersant, că în Republica Moldova soarta celor ce nimeresc pe mâinile justiţiei este decisă de preşedintele Voronin şi nu de judecători.

� Aflarea mea în libertate confirmă faptul că sunt nevinovat

Valeriu Pasat

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat nici aceste acuzaţii, nici eliberarea lui Valeriu Pasat, propriu-zis.

În schimb, presa rusă atrage atenţia asupra faptului că decizia Curţii de Apel Chişinău privind achitarea sa în cazul vânzării MIG-urilor şi amnistierea în cel al comercializării aruncătoarelor de proiectile reactive „Uragan” survine pe fundalul ameliorării relaţiilor moldo-ruse.

Kommersant aminteşte că, săptămâna trecută, la Chişinău s-a aflat din nou în vizită secretarul adjunct al Consiliului de securitate al Federaţiei Ruse, Iuri Zubakov, considerat emisar special al Kremlinului pentru Republica Moldova.

Publicaţia crede că eliberarea lui Valeriu Pasat, după doi ani şi patru luni de detenţie, ar fi un rezultat al acestei vizite.

Fostul ministru al Apărării mai este cercetat în doua dosare, privind tentativa unei lovituri de stat şi contrabandă cu două pistoale primite în dar de la demnitari străini.

Procuratura generală nu a oferit deocamdată nici un fel de informaţii privind desfăşurarea anchetei în cazurile respective.

Eliberarea lui Valeriu Pasat nu pare să fi fost însă o surpriză pentru toată lumea.

Senatorul român Ilie Ilaşcu declara încă acum un an că Pasat va fi achitat în curând, întrucât nu este vinovat.

Potrivit lui Ilie Ilaşcu, fostul ministru al Apărării a fost arestat pentru ambiţiile sale politice, mai exact pentru că şi-ar fi dorit să devină preşedinte al Republicii Moldova.

 

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/07/070710_pasat_moscova.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ