Patriarhia Moscovei acuza Patriarhia Romana de expansiune nationalista.

0
60

Patriarhia Moscovei a acuzat Patriarhia Romana de expansiune nationalista, apreciind ca recenta decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de a reactiva sau reinfiinta eparhii istorice reprezinta un pericol la adresa unitatii lumii crestine.

„Este o aventura cu conotatii de expansiune nationalista si un act direct spre dezbinarea lumii crestine”, a declarat pentru Interfax reprezentantul Departamentului pentru relatii externe din cadrul Patriarhiei Moscovei, episcopul Mark, citat de Rompres.

„Se creeaza impresia ca Biserica Romana este pur si simplu o jucarie in mana politicienilor de orientare nationalista si este surprinzator faptul ca Biserica Romana a apucat pe aceasta cale”, a adaugat reprezentantul Bisericii ruse.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis recent reactivarea a sapte noi episcopii. Intre acestea figureaza Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir, si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari. Decizia de reactivare sau reinfiintare a acestor trei episcopii, fortate sa-si intrerupa activitatea in perioada sovietica, a provocat reactii dure si din partea Mitropoliei Moldovei de la Chisinau, dependenta canonic de Patriarhia Moscovei.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in anul 1992, fiind succesoarea spirituala, canonica si istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv, si se subordoneaza Patriarhiei Romane. Autoritatile moldovene au recunoscut Mitropolia Basarabiei abia in 2002, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Patriarhia Romana a anuntat ca o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane se va deplasa la 19 noiembrie la Moscova, pentru a discuta cu reprezentantii Patriarhiei Rusiei problema episcopiilor din Basarabia si Transnistria.

Sursa: Romania Libera.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ